V tie-breaku do zmage

  Maribor – Calcit Volleyball    2:3 (-21, -16, 21, 23, -15)

  Maribor – Športna dvorana Tabor, gledalcev 100, sodnika: Skudnik (Mežica), Valentar (Ravne na Koroškem).

  Maribor: Horvat 24, Mulec 5, Knuplež – libero, Mlakar, Pelemiš, Carletti 4, Vrabl – libero, Kvas, Košenina 17, Kamnik 4, Šoštarič, Uremović 9, Virtič, Plesec 14. Trener: Matevž Kamnik.

  Calcit Volleyball: Štalekar, Hribar – libero, Golob – libero, Novljan 7, Ratek 1, Okroglič 21, Vidma, Pereira 16, Brulec 6, Lakner 16, Kotnik, Štembergar Zupan 26, Videčnik, Konjedic. Trener: Gašper Ribič.

  Za Kamničane je bilo gostovanje v Mariboru pomenilo tudi zadnjo tekmo v rednem delu državnega prvenstva, saj so v torek v vnaprej odigrani tekmi 18. kroga gostili SIP Šempeter. Čeprav so si drugo mesto ne glede na izhod tekme v Mariboru že zagotovili, so proti četi Matevža Kamnika z dobro igro prišli do vodstva z 2:0 v nizih, nato pa popustili ter do zmage prišli v tie-breaku.

  Že v uvodu v prvi niz so kamniški odbojkarji, ki so tekmo začeli v postavi Jan Brulec, Jure Okroglič, Andrej Štembergar Zupan, Žan Novljan, Jure Lakner, Maxson Guilhermo Pereira in Klemen Hribar na mestu prostega igralca, najavili, da se domov želijo vrniti z vsemi tremi točkami. Z asom Laknerja so prvič na tekmi domačinom pobegnili za tri točke (6:3), po uspešne napadu Pereireje bilo 8:4, Okroglič, ki je v prvem nizu blestel na sprejemu, pa za vodstvo s 17:12. Ko je Novljan z blokom zaustavil Tomaž Horvata, so Kamničani prišli že do šestih točk prednosti (19:13), s svojo peto točko v prvem nizu pa je potrdil Lakner.

  Čeprav so v drugem nizu domači odbojkarji na servis Alena Košenine povedli s 7:1, in ob prvem tehničnem odmoru še vodili z 8:5, so Kamničani z blokom Okrogliča na osmi točki izid izenačili, po napadu Pereire pa prvič v tem nizu prišli do vodstva (10:9. Z blokom Pereire in uspešnim napadom Štembergar Zupana pa so odbojkarji Calcit Volleyballa domačinom pobegnili za tri točke (14:11). Mariborčani so se jim pri izidu 14:16 še približali na dve točki zaostanka, vendar so kamniški odbojkarji z raznovrstno in učinkovito igro v napadu, z dvema zaporednima točkama Brulca prišli do kar devetih zaključnih žog za vodstvo z 2:0 v nizih. Po napaki Uroša Mlakarja so izkoristili kar prvo.

  Tudi tretji niz se je začel po željah kamniške ekipe, ki je serijo treh zaporednih točk Okrogliča in lastni napaki Tineta Kvasa povedla z 9:2. Kazalo je na njihovo gladko zmago v tem nizu, toda v nadaljevanju so popustili na sprejemu, v napadu niso bili več tako nevarni, zato pa so domačini z blokom Filipa Uremoviča na trinajsti točki izid izenačili. Po drugem tehničnem odmoru, na katerega so Kamničani še odšli z dvema točkama prednosti, se je v gostujoči ekipi razigral izkušeni Horvat, ki se muje v napadu pridružil še Košenina, kar je Mariborčanom prineslo vodstvo z 19:17. Štemberga Zupan s tremi zaporednimi točkami in Brulec z blokom sta Kamničane še enkrat popeljala do vodstva (21:19), toda na servis Jana Mulca so domačini dosegli kar šest zaporednih točk. Zadnjo je z asom dosegel prav Mulec.

  V izenačenem četrtem nizu je bila do drugega tehničnega odmora pobuda večinoma na strani kamniške ekipe, ki je ob prvem tehničnem odmoru zaostajala za točko, na drugega pa je odšla s točko prednosti. Toda z delnim izidom 4:0 so Mariborčani prvi v drugem nizu prišli do prednosti treh točk (20:17). Z blokom Timoteja Ratka in uspešnim napadom Okrogliča so Kamničani izid na 22. točki izenačili, nato pa z novo točko Okrogliča spet povedli (23:22), a sta Vasja Plesec in Tomaž Horvat domačinom priigrala peti niz.

  V petem nizu so Kamničani spet zaigrali bolje, naredili manj lastnih napak, po točki Okrogliča pa so povedli s 6:2. Prednost štirih točk so imeli tudi po zaslugi Laknerja (10:6), toda nadaljevanje za varovance Gašperja Ribiča ni bilo tako uspešno, saj je Košenina izid na enajsti točki izenačil. V razburljivi končnici so bili bolj zbrani odbojkarji Calcit Volleyballa, zmago pa sta potrdila Štembergar Zupan, s 26 točkami tudi najbolj učinkovit igralec tekme, in Pereira.

  Napisal: Miha Štamcar

  Foto: Klemen Brumec

   

   

  Komentarji