V Sopotu slovo od lige prvakinj

  Poljske podprvakinje so v prejšnjem krogu v Istanbulu ostale brez osvojenega niza, zato na zadnji tekmi rednega dela skupine B lige prvakinj potrebujejo najmanj točko, s katero ne bodo odvisne od razpleta tekme med ekipama Igor Gorgonzola Novara in VakifBank Istanbul. Na tej tekmi bi italijanska ekipa v primeru zmage s 3:0 ali 3:1 prehitela Poljakinje na drugem mestu, seveda, če bi slovenske prvakinje ob letošnjem slovesu od najbolj elitnega klubskega tekmovanja presenetile ekipo iz Sopota. Toda v taboru Calcita Ljubljane tako visokih načrtov nimajo, zadovoljni bi bili že z osvojenim nizom, ohrabrujoča pa je sobotna zmaga proti Novi KBM Braniku.

  Tudi na tej tekmi je bilo veliko nihanj na obeh straneh. V napadu po statistiki nobena ekipa ni bila najbolj razpoložena, smo pa v nekaterih trenutkih igrali dobro, borbeno, še vedno pa moramo popraviti veliko stvari. Samo na tej zmagi se ne smemo ustaviti, je sicer spodbuda za naprej, vendar bomo morali še garati in svojo igro dvigniti na višjo raven, s še več kombinatorike in boljšimi rešitvami v sami igri. Zaenkrat sem lahko zadovoljen, zmagali smo, kar je bilo s psihološkega vidika najbolj pomembno,“ se je sobotne prvenstvene zmage v Mariboru dotaknil Gašper Ribič, trener Calcita Ljubljane, ki si dobre predstave svojih varovank želi tudi v sredo v Sopotu.

  Zagotovo smo skušali odigrati najbolje, kot znamo. Vemo, da bo naš nasprotnik ekipa, ki je zelo kakovostna, ki nas je na prvi tekmi visoko premagala. Trenutno so Poljakinje druge v skupini, toda čeprav se bomo od lige prvakinj poslovili na tujem igrišču, si želim, da bi bilo naše slovo čim lepše in da morda na tej tekmi presenetimo v kakšnem nizu. Predvsem pa si želim, da odigramo še eno dobro tekmo, to bo že tretja zaporedna tekma, ko bomo na drugi strani mreže imeli kakovostne nasprotnice, le s takšnimi tekmami pa lahko tudi napreduješ in svojo igro dvigneš na višjo raven. Mislim, da nam bo ta tekma koristila,“ je dejal Ribič.

  Zadnje tekme so samo še enkrat več pokazale, kako pomemben je sprejem v igri slovenskih prvakinj. Ko je njihov sprejem na visoki ravni, so blizu svojim nasprotnicam, ko „pade“, so v napadu nemočne.

  Že v slovenski ligi se pojavijo težave ob ne najboljšem sprejemu, v ligi prvakinj je to še toliko bolj očitno. Že velikokrat sem dejal, da je na visoko žogo proti nasprotnikovemu bloku in obrambi težko zaključiti napad, toda, če držiš sprejem, lahko igraš tudi proti tem ekipam. Tudi, če spravimo žogo na drugo stran, so naše nasprotnice bolj konkretne v napadu … Upajmo, da nam bo uspelo držati sprejem, na prvi tekmi smo imeli v tem elementu igre kar nekaj težav, vendar so naše sprejemalke spoznale, kakšna raven je to, vedo, kaj lahko pričakujejo. Zelo pomembno bo tudi, kako uspešni bomo na servisu. Proti Braniku smo bili na servisu uspešni, in če bomo to prenesli tudi na sredino tekmo, nam bo nekoliko lažje,“ je še dodal Ribič.

  Sobotne zmage proti Novi KBM Braniku, ki je dobila prejšnje tri medsebojne tekme v letošnji sezoni, tudi finale pokala Slovenije, se je razveselila tudi kapetanka Calcita Ljubljane Petra Vrhovnik.

  Seveda je dobrodošla zmaga nad Novo KBM. Menim, da nikoli nismo dvomile o sebi in smo vedele, da smo tako me kot one favorit na vsaki tekmi, ko igramo. Zmagovalec je na koncu tisti, ki odigra boljše, ima več konstantne igre v tisti tekmi in naredi v težkih trenutkih boljše poteze, ki se ti na koncu obrestujejo,“ je o sobotni zmagi povedala Vrhovnikova.

  Na zadnji tekmi lige prvakinj v Tivoliju so bile s soigralkami blizu uspeha v prvem nizu, žal je nekaj sodniških odločitev, ki niso bile v korist calcitovke, tehtnico nagnilo na stran Novare.

  Sodniške dileme so vedno tiste, ki nam burijo duhove na tekmah predvsem takrat, ko je težka in napeta tekma, vendar tu vseeno ni smiselno iskati razlogov, ker se potem vrtiš v krogu jeze in ti to čisto nič ne pomaga. Čaka nas še zadnja tekma lige prvakinj in vsekakor bomo tudi tokrat poskušale prikazati svojo najboljšo odbojko. Vesele bi bile, da zaključimo to lepo obdobje, polno izkušenj in vtisov z dobro igro. Z dobrim sprejemom in močnim servisom si lahko zagotovimo ugodnejši položaj v igri. Predvsem pa bo treba zdržati pritisk poljske ekipe in jim ga vračati v čim večji meri,“ pa je kapetanka slovenskih prvakinj dejala o sredini tekmi na Poljskem.

  Tudi tokrat trener Gašper Ribič ne bo mogel računati na Tino Grudino in Mojco Božič, ki sta z ekipi sicer šli na Poljsko, a še ne bosta igrali. Tekmo bosta sodila Rusinja Olga Zaharova in Estonec Tiit Koiv. Odbojkarice iz Sopota, pomočnik trenerja Micellija je Vasja Samec Lipicer, so po porazu v Istanbulu v zadnjem krogu poljskega prvenstva premagale Musyzno in so na drugem mestu prvenstvene lestvice.

  PGE Atom Trefl Sopot v sezoni 2015/16

  ORGANIZATORKE IGRE: Danica Radenković, Anna Kaczmar, Dominika Mras.

  SPREJEMALKE: Maret Balkestein-Grthues, Daria Szczyrba, Olga Savenčuk, Klaudia Kaczorowska.

  BLOKERKE: Brittnee Cooper, Zuzana Efimienko, Maja Tokarska, Justyna Lukasik.

  KOREKTORKE: Kataryzna Zarolinska, Martyna Lukasik, Anna Miros.

  PROSTI IGRALKI: Agata Durayczyk, Klauda Kulig.

  TRENER: Lorenzo Micelli, pomočnik trenerja: Vasja Samec Lipicer.

  OK Calcit Ljubljana v sezoni 2015/16

  ORGANIZATORKI IGRE: Mojca Božič, Cecilia Aragao.
  SPREJEMALKE: Petra Vrhovnik, Monika Potokar, Slavina Koleva, Ana Katarina Hribar.
  BLOKERKE: Elena Kučej, Tina Grudina, Kaja Turk, Maja Forštnarič.
  KOREKTORKI: Urška Igličar, Olivera Kostić.
  PROSTA IGRALKA: Meta Jerala.
  TRENER: Gašper Ribič, pomočnik trenerja: Aljoša Jemec.

   

  Skupina B lige prvakinj

  Prvi krog: Calcit Ljubljana – PGE Atom Trefl Sopot 0:3 (-14, -19, -17), VakifBank Istanbul – Igor Gorgonzola Novara 3:1 (20, -21, 20, 18).

  2. krog, 10. november: Atom Trefl Sopot – VakifBank Istanbul 0:3 (-17, -20, -18), 11. november: Igor Gorgonzola Novara – Calcit Volleyball 3:0 (21, 12, 19).

  3. krog, 24. november: Atom Trefl Sopot – Igor Gorgonzola Novara 3:0 (21, 21, 21); 26. november: Calcit Volleyball – VakifBank Istanbul 0:3 (12, 14, 15).

  4. krog, 9. december:VakifBank Istanbul – Calcit Volleyball 3:0 (19, 8, 17)), Igor Gorgonzola Novara – Atom Trefl Sopot 1:3 (22. -21, -22, -21).

  5. krog, 19. januar: Calcit Volleyball – Igor Gorgonzola Novara 0:3 (22, 14, 17), 20. januar: VakifBank Istanbul – Atom Trefl Sopot 3:0 (20, 21, 18).

  6. krog, 27. januar: Atom Trefl Sopot – Calcit Volleyball (18.00), Igor Gorgonzola Novara – VakifBank Istanbul (20.30).

  Napisal: Miha Štamcar

  Foto: Klemen Brumec

   

  Komentarji