V novo leto s porazom

  Calcit Volleyball – Mladost Zagreb 1:3 (-21, 21, -23, -19)

  Kamnik – Športna dvorana Kamnik, 100 gledalcev. Sodnika: Schimpl in Juraček (oba Slovaška).

  Calcit Volleyball: Hribar – libero, Novljan 6, T. Štern 21, Štalekar 7, Vidmar 7, Štembergar Zupan 1, Brulec 2, Lakner 1, Kotnik , Ž. Štern 15, Videčnik 1, Merkun Konjedic. Trener: Marko Brumen.

  Mladost Zagreb: Kos, Hanžić, Nikačević , Martinko, Mrakužić – libero, Strahija 4, Vujović 10, Šmitlehner 8, Peterlin 25, Marelić 8, Zelenika 10, Rendić . Trener: Tomislav Mišin.

  Kamniški odbojkarji so leto 2015 zaključili z dvema zmagama na turnirju srednjeevropske lige v Myjavi, kot prvi slovenski klub pa so vstopili v leto 2016 s prvo tekmo tretjega turnirja srednjeevropske lige, na katerem gostijo zagrebško Mladost in Mladost iz Kaštele. Na prvi tekmi v novem letu so igrali z Zagrebčani, ki so do turnirja v Kamniku, na štirih tekmah srednjeevropske lige premagali le Panvito Pomgrad, Kamničani so zmagali trikrat, premoč pa so morali priznati le Hypo Tirolu Innsbrucku.

  Uvod v tekmo z Zagrebčani za domačo ekipo, ki tokrat zaradi bolečin v hrbtu ni mogla računati na Domna Kotnika, zato pa je lahko ponovno igral pred novim letom oboleli Tonček Štern, ni bil najboljši, saj so gostje na prvi tehnični odmor odšli z dvema točkama prednosti. Z dvema zaporednima točkama Primoža Vidmarja so Kamničani prvič na tekmi povedli (13:12), z asom Jureta Laknerja, ki je na servisu zamenjal Videčnika pa so s točko prednosti odšli tudi na drugi tehnični odmor. Vendar nadaljevanje niza za domačo ekipo ni bilo tako uspešno. Blok jim še naprej ni deloval, tudi v napadu niso bili najbolj učinkoviti, kar jim je prineslo zaostanek treh točk (20:23), gostje pa so imeli tudi tri zaključne žoge za vodstvo z 1:0 v nizih. Z asom razpoloženega Frana Peterlina so Zagrebčani izkoristili že kar prvo.

  V drugi niz so domači odbojkarji vstopili z menjavo na mestu blokerja. Matica Videčnika je zamenjal Jure Lakner, drugih menjav v ekipi ni bilo, kar pomeni, da so igrali Jan Brulec, Primož Vidmar, Žiga Štern, Žan Novljan, Tonček Štern in Klemen Hribar na mestu prostega igralca. Po izgubljenem nizu so Brumnovi varovanci le zaigrali bolje in z dvema asoma Tončka Šterna povedli z 8:3, do drugega tehničnega odmora pa so zadržali štiri točke prednosti. Zagrebčani so se jim približali že na točko zaostanka (12:13), a do preobrata ni prišlo. Kamničani v igri sicer niso blesteli, servis jim še vedno ni stekel, tudi z blokom bi lahko dosegli kakšno točko več, vendar do konca niza njihova zmaga ni bila več vprašljiva. Z blokom ga je končal Sašo Štalekar, ki je pred koncem niza zamenjal Laknerja.

  Z neprepričljivo igro so domači odbojkarji nadaljevali tudi v tretjem nizu, vendar so tokrat Zagrebčani popravili svoj servis in napad ter na prvi tehnični odmor odšli s točko prednosti. Po vrnitvi na igrišče je njihov najboljši igralec Fran Peterlin z dvema asoma Mladost popeljal do petih točk prednosti (12:7). Brumen je že pred prvim tehničnim odmorom namesto Vidmarja v igro poslal kapetana Andreja Štembergar Zupana, pri zaostanku petih točk je vzel tudi polminutni odmor, a se podobna na igrišču ni spremenila. Še naprej so bili gosti bolšji nasprotnik in svojo prednost povečali za točko (16:10). Po drugem tehničnem odmoru so domači odbojkarji le zaigrali bolje, se gostom z blokom in uspešnim napadom Žige Šterna približali na točko zaostanka (20:21) in obetala se je zanimiva končnica niza, za katero je imel veliko zaslug Klemen Hribar, ki je rešil številne težke žoge. Vseeno do nje ni prišlo, kajti Zagrebčani so z blokom Peterlina povedli z 2:1 v nizih.   

  Gostje so tudi četrti niz začeli bolj poletno, z dvema blokoma so povedli s 7:3, prednost štirih točk so imeli tudi ob prvem tehničnem odmoru. Toda po srečo doseženi točki Tončka Šterna in dvema zaporednima blokoma Štalekarja so se Kamničani vrnili v igro, a le za kratko, kajti tudi ob drugem tehničnem odmoru je bil njihov zaostanek štiri točke.  A so se podobno kot po prvem tehničnem odmoru gostom približali na točko zaostanka (15:16),  to pa je bilo tudi vse, kar jim je na tej tekmi še uspelo, kajti z delnim izidom 6:2 je Mladost prišla do petih točk prednosti (17:22), s tem pa tudi do zaslužene zmage.

  Izjava po tekmi

  Marko Brumen, trener Calcit Volleyballa: Očitno nam štiridnevni odmor ni prišel dobro. Ne vem, morda so fantje iz Myjave prišli preutrujeni, da jim tudi ti štirje dnevi niso pomagali, ali je bilo narobe, kaj drugega. Ta poraz si težko drugače razložim. Igrali smo z nerazpoloženim Primožem Vidmarjem, da ga Andrej Štembergar Zupan ni mogel uspešno zamenjati, ker je bil tudi sam bolan in si zasluži pohvale, da je sploh lahko stopil na igrišče. Pohvalim lahko Žana Novljana in Sašo Štalekarja za njun prispevek v igri, medtem ko nekateri igralci, na katere v prihodnosti veliko računamo, so bili tokrat neprepoznavni. Tudi Tončku Šternu se je poznalo, da je igral šele prvič po bolezni in tudi to se je poznalo …. Skratka, za poraz je kar nekaj objektivnih razlogov, ostaja pa dejstvo, da smo igrali slabo, neargumentirano samozavestno, kot da smo pričakovali, da se bo Mladost sama premagala, ne pa, da bomo morali na parketu kaj vložiti za zmago. Na ta način smo si podrli ritem, ki smo ga načrtovali, saj sem za torek načrtoval nekoliko drugačno postavo.

  Napisal: Miha Štamcar

  Foto: Klemen Brumec

  Komentarji