Prva zmaga Calcitovcev v letu 2016

  Calcit Volleyball – Mladost Kaštela  3:2 (-23, 24, 11, -23, 8)

  Kamnik – Športna dvorana Kamnik, gledalcev 100. Sodnika: Schimpl in Juraček (oba Slovaška).

  Calcit Volleyball: Renko, Hribar – libero. Novljan 7, T. Štern 26, Štalekar, Vidmar , Štembergar Zupan 3, Brulec 5, Lakner, Kotnik 12, Ž. Štern 22, Videčnik 6, Merkun, Konjedic. Trener: Marko Brumen.

  Mladost Marina Kaštela: Višić, Tomić, Kulušić, Giljanović 3, Đirlić 16, Corsini 7, Glaurdić 3, Čosić 9, Šestan 16, Oršolić, Močić 2, Pervan – libero. Trener: Ivan Rančić.

  Na torkovi drugi tekmi tretjega turnirja v srednjeevropski ligi so v obračunu dveh Mladosti slavili odbojkarji iz Kaštele, ki so premagali Zagrebčane s 3:0 (17, 18, 17) in se jim na ta način vsaj delno oddolžili za poraz v finalu hrvaškega pokala, hkrati pa je bila to njihova prva zmaga v letošnji srednjeevropski ligi.

  Kaštelani so tudi krilih torkove zmage začeli dvoboj s Kamničani, ki so v nedeljo nekoliko nepričakovano z 1:3 izgubili z zagrebško Mladostjo, na ta način pa tudi nekoliko spremenili načrte trenerja Marka Brumna, ki je pred zaključnim turnirjem pokala Slovenije, ki bo v soboto in nedeljo v Kamniku, želel spočiti nekatere svoje nosilce igre. Tako so tekmo začeli Jan Brulec, Andrej Štembergar Zupan, Žiga Štern, Žan Novljan, Matic Videčnik, Tonček Štern in prosti igralec Klemen Hribar, vendar uvod v tekmo ni bil najbolj obetaven za kamniške odbojkarje, ki so ob prvem tehničnem odmoru za gosti zaostajali za tri točke. Ekipa iz Kaštele je z blokom Petra Đirlića povedla z 12:8. Do drugega tehničnega odmora so se jim domači odbojkarji približali na dve točki zaostanka, na 16. je sledilo izenačenje, v končnici niza pa so gostje spet pobegnili za dve točki (21:23). Kamničani so izid še izenačili, toda servis Žige Šterna je končal v avtu, nato pa še napad Tončka Šterna, ki je v prvem nizu sicer dosegel sedem točk, tako da je Mladost povedla z 1:0 v nizih.

  V prvem nizu so domači odbojkarji naredili osem lastnih napak, od tega pet na servisu, s katerim niso dosegli niti točke, spet pa so zatajili v bloku. Enkrat je bil uspešen le Novljan, na drugi strani mreže so hrvaški odbojkarji domače s tem elementom igre zaustavili petkrat. Namesto obolelega Štembergar Zupana, ki se je med novoletnimi prazniki zastrupil s hrano, je v drugem nizu v igro vstopil Domen Kotnik, ki v nedeljo ni igral, z blokom Tončka Šterna pa so Kamničani povedli s 5:3, toda prvi, ki so povedli s tremi točkami razlike, so bili Kaštelani (12:9), vendar so po polminutnem odmoru domači odbojkarji s prvim asom na tekmi, dosegel ga je Žiga Štern, že na 12. točki izid izenačili. Do prve zaključne žoge so po zaslugi Kotnika prišli domači odbojkarji, ki so ob dobri reakciji Brulca na mreži izid v nizih izenačili.  

  Ob boljši igri v bloku, v drugem nizu so jih Kamničani dosegli pet, a še naprej ob prevelikem številu napak na servisu, so domači odbojkarji spodbudno začeli tretji niz. Na prvi tehnični odmor so odšli s prednostjo treh točk, na drugega že z osmimi, niz pa je bil praktično odločen po bloku Kotnika, ko so domači odbojkarji gostom pobegnili za devet točk (17:8), do konca niza pa so jim prepustili le še tri točke. Calcitovci so prevladovali v vseh elementih igre, končno jim je stekel še servis, popravili so sprejem, v napadu je bil odličen Tonček Štern.

  Toda četrti niz so bolje začeli gostujoči odbojkarji, ki so pobegnili za štiri točke (4:0), takšna je bila njihova prednost tudi ob prvem tehničnem odmoru. Na deseti točki so Kamničani izid izenačili, po uspešnem napadu Tončka Šterna tudi povedli (11:10), toda po drugem tehničnem odmoru je Mladost povedla z 18:15 in domači odbojkarji so se spet znašli v težavah, vseh upov po preobrat pa je bilo konec po zaostanku štirih točk (18:22). Dve zaključni žogi so varovanci Marka Brumna še ubranili, ne pa tudi tretje.

  O zmagovalcu dvoboja je tako odločal tie-break, v katerem so ob menjavi strani, tudi zahvaljujoč napakam gostujoče ekipe vodili s štirimi točkami naskoka. Ko je Kotnik dosegel točko za vodstvo z 12:7, je bilo jasno, da bosta dve točki ostali v Kamniku, eno pa bodo osvojili gostje iz Kaštele. Dvoboj se je končal z asom Žige Šterna, ki se je na tekmi izkazal s petimi asi, le še enega pa je ob 25 napakah na servisu prispeval Domen Kotnik. Domači odbojkarji pa so za gosti zaostali po številu blokov in tudi v tem elementu je bil s tremi, od skupaj devetih, najboljši Žiga Štern. Mladost je dosegla 12 blokov.

  Napisal: Miha Štamcar

  Foto: Klemen Brumec

   

  Komentarji