V nedeljo potrditi finale

  Čeprav so tako Kamničani kot Kanalci v drugem delu Modre skupine in tudi v četrtfinalu končnice državnega prvenstva dvignili raven svoje forme in igrali zelo prepričljivo, so na prvi polfinalni tekmi oboji igrali zelo spremenljivo. V prvem in predvsem v tretjem nizu je Kanalcem uspevalo prav vse, zato pa so v drugih treh nizih vajeti igre v svojih rokah držali varovanci Marka Brumna, ki so bili boljši v napadu in bloku, zato pa so za svojimi nasprotniki zaostajali na servisu in sprejemu. V tem elementu igre je v gostujoči ekipi blestel izkušeni libero Andrej Kovačič, le odstotek slabši sprejem (79-odstotkov) pa je imel pri domačih Klemen Hribar. S skoraj 50-odstotno učinkovitostjo se v napadu lahko pohvali Tonček Štern, ki je bil s 27-timi točkami najbolj učinkovit igralec tekme.

  Poznalo se je, da gre za zelo pomembno tekmo. Prav tako se je poznalo, da nekateri naši igralci še niso igrali tako pomembne tekme, predvsem pa se nam je poznala poškodba Domna Kotnika, ki si je gleženj poškodoval na torkovem treningu. Ker niti Žiga Štern ni popolnoma zdrav, saj ima težave s prstom na levi roki, je bila to težava več za našo ekipo. Žigo smo pozneje vseeno morali poslati v igro in resnično si zasluži pohvale za herojsko igro, ker resnično ni lahko s takšno poškodbo igrati na tej ravni. Žal mi je, da naši mlajši igralci, za katere sem računal, da bodo morda izkoristili ponujeno priložnost, tokrat niso blesteli, ampak zdaj se na to ne gre ozirati. Zmaga je le zmaga, z njo smo zdaj v boljšem položaju od Kanalcev in že v nedeljo bomo skušali priti do finala. Vsekakor pa je dobro to, da po sredini tekmi nismo na robu prepada,“ je po sredini zmagi dejal trener Kamničanov Marko Brumen, ki je še enkrat več izkoristil priložnost, ki mu jo ponuja „dolga“ klop. Vzroke za nekaj slabšo igro obeh ekip pa kamniški trener vidi v: „Tekma je bila za obe ekipi zelo pomembna, kajti v končnicah, kjer se igra na dve zmagi, zmaga na prvi prinaša določeno prednost. Drugi razlog za našo slabšo igro pa leži v tem, da smo bili oslabljeni. Ne smemo pozabiti, da smo igrali brez Kotnika, ki je bil izredno dober na zadnji tekmi v Mariboru, tudi zelo stabilen na sprejemu in oba niza, ki smo ju izgubili, smo ju izgubili zaradi slabega sprejema. Ob slabšem sprejemu smo imeli posledično težave v napadu, mislim pa, da so bili moji igralci pod izjemnim pritiskom, ki so si ga pravzaprav sami naložili. Praktično tri nize je trajalo, da so se le sprostili, da so zadihali, da sem slišal, da se je, kdo razveselil kakšne dobre akcije. Pred tem so ves čas igrali v nekakšnem krču.“

  Morda bo prav zmaga na prvi polfinalni tekmi pomenila, da se bodo kamniški igralci sprostili in prikazali boljšo igro. V Kanalu jim bo vse prej kot lahko in z igro, kakršno so prikazali v sredo, bodo težko še v drugo premagali odbojkarje Salonita. Pred svojimi navijači bodo kanalski odbojkarji še bolj nevarni.

  Videli smo, da Žiga lahko tudi s takšno poškodbo odigra kakovostno tekmo. Pred sredino tekmo nisem vedel, ali nanj sploh lahko računam. Ker drugače ni šlo, smo tvegali in za zdaj se nam je dobro izšlo. Upam, da se nam bo tudi v nedeljo. Salonit je na prvi tekmi, ko mu je šlo, igral zelo dobro, bili pa so trenutki, ko jim ni uspevalo prav nič. Verjetno je to tudi posledica ekipe, ki jo imajo, saj za razliko od nas nimajo primernih zamenjav za prvo postavo. Glede tega imamo mi bolj stabilno ekipo in mislim, da vseeno nekoliko manj nihamo v igri, prav tako pa imamo, kakšnega izkušenega igralca več od njih, kar bi potem lahko tudi odločalo,“ o pričakovanjih pred nedeljsko tekmo pravi Brumen, ki tudi na drugi tekmi najverjetneje ne bo mogel računati na Kotnika. Vse boljši sprejemalec Calcit Volleyballa, ki je sredino tekmo gledal s tribun, bo z ekipo sicer šel v mesto ob Soči, ali pa bo Brumen nanj lahko tudi računal, pa je težko reči.

  Težav s poškodbami, če odštejemo poškodbo Darja Savičiča na finalu pokala Slovenije, ki ga je za dlje časa oddaljila od odbojkarskih igrišč, nimajo v taboru Salonita. Po sredinem porazu, ko so bili v letošnji sezoni najbližje temu, da prvič premagajo Calcit Volleyballu, seveda niso bili najboljše volje. Zavedali so se, da so morda iz rok izpustili priložnost, da oni povedejo z 1:0 v zmagah.

  Za polfinalne končnice je bila to z obeh strani slaba igra. Oboji smo neverjetno nihali v igri, kar si ne bi smelo zgoditi. Nekoliko razumem nihanja v igri Calcita, saj je bil večji pritisk na njihovo ekipo, medtem ko mi nismo izkoristili svojega boljšega sprejema. Vse preveč težav smo imeli v organizaciji napada in to je bila naša največja težava na prvi tekmi. Sprejem je bil, kot rečeno, na zadovoljivi ravni, tudi blok v povezavi z obrambo je bil zadovoljiv, največ težav pa smo imeli v napadu,“ se je poraza na prvi polfinalni tekmi dotaknil Leon Schilling, trener Salonita, ki se zaveda, da do nedelje ne bo prav veliko časa za popravke.

  Do nedelje se moram predvsem spočiti, saj smo pet nizov odigrali brez večjih menjav. Skušali smo le z drugim organizatorjem igre, kakšnih drugih menjav ni bilo, tako da bo ena naših nalog spočiti nosilce igre. Vsekakor Calcit ni nepremagljiv in naredili bomo vse, da se še enkrat vrnemo v Kamnik. Polfinale se igra na dve zmagi in dokler ena od ekip ne doseže zadnje točke, ni predaje,“ je odločen Schilling.

  Druga polfinalna tekma končnice bo na sporedu v soboto. Na prvi, v Tivoliju, so s 3:0 slavili odbojkarji ACH Volleyja. Sobočani so v prvih dveh nizih aktualnim državnim prvakom nudili dostojen odpor. Večja kakovost ljubljanske ekipe je prišla do izraza šele v tretjem nizu, ki tudi v Murski Soboti ne bi smela imeti večjih težav na poti do finala.

   

  Salonit Anhovo v sezoni 2014/15

  Organizatorja igre: Irenej Karnel, Luka Krivec.
  Sprejemalci: Martin Jerončič, Dejan Čabarkapa, Jure Okroglič, Grega Pirih.
  Blokerja: Urban Česnik, Israel Dos Santos.
  Korektorja

  : Blaž Marušič, Matevž Lazar.
  Prosta igralca: Andrej Kovačič, Danijel Šarić.
  Trener: Leon Schilling, pomočnik trenerja in statistik: Rok Knafelc.

   

  Calcit Volleyball v sezoni 2014/15

  Organizatorja igre: Jan Brulec, Tine Kvas.

  Sprejemalci: Andrej Štembergar Zupan, Domen Kotnik, Žiga Štern, Sergej Drobnič.

  Blokerji: Jernej Stavbar, Boris Brus, Žan Novljan.

  Korektorji: Tonček Štern, Primož Vidmar.

  Prosti igralec: Klemen Hribar.

  Trener: Marko Brumen, pomočnik trenerja: Aleš Hribar, statistik: Karlo Reisner.

   

  Para drugih polfinalnih tekem končnice 1. DOL moški

  Nedelja: Salonit Anhovo – Calcit Volleyball (ŠD Kanal, 19:00) – 2:3 (20, -17, 13, -17, -9)*, jutri: Panvita Pomgrad – ACH Volley (dvorana OŠ 1, Murska Sobota, 19:00) – 0:3 (-24, -21, -15)*.

  opomba: * – izida prvih tekem.

  Napisal: Miha Štamcar

  Foto: Tine Forštnarič

  Komentarji