Da ne bo zadnja tekma v Kamniku

  V kamniškem taboru so po porazu na prvi finalni tekmi končnice v Mariboru veliko razmišljali o četrtem nizu, v katerem so odbojkarice Calcit Volleyballa vodile že z 22:15. Do konca niza, s tem pa tudi tekme, so nato osvojile le še točko. O tej zapravljeni priložnosti zdaj nima več smisla izgubljati besed, temveč se bodo morale osredotočiti na jutrišnjo tekmo.

  Spomin na sobotno tekmo je boleč. Bolj, kot sem razmišljala o tej tekmi, bolj sem si očitala svoje napake, toda po pogovoru, ki smo ga imele s trenerjem, smo prišle do zaključka, da bomo morale pozabiti na to, kar se je zgodilo v četrtem nizu. Če si bomo še naprej očitale poraz na tej tekmi, nam to v nadaljevanju finala končnice ne bo prav nič koristilo. V soboto bo nova tekma, ki jo bomo začele z 0:0 in to bo naša priložnost, da obrnemo izid v svojo korist ter potem lahko mirno nadaljujemo s finalno serijo,“ je o porazu v Mariboru povedala Urška Igličar, korektorica kamniške ekipe, ki je na obeh polfinalnih tekmah končnice prikazala dobro igro, kar velja tudi za večji del prve finalne tekme. O tem govorijo tudi statistični podatki, ki resda pogosto niso pristojni, a vseeno. Kamničanke so bile boljše v bloku, s štirimi bloki velja izpostaviti Mekano Barnes in na sprejemu, nekoliko slabše pa na servisu in v napadu.

  Dobro, imele smo nekaj preveč nihanj v posameznih nizih. Tako smo slabše igrale v prvem in tretjem nizu, dobro v drugem in četrtem, ki pa se na koncu ni končal po naših željah. Kot, da smo pozabile, da se niz igra do 25. točke, me smo ga žal končale že pri dvaindvajseti. To je za nas novo opozorilo, da je treba igrati do konca in da se ne smeš zadovoljiti z visokim vodstvom. Težko je reči, kaj bi bilo potem v petem nizu, ampak … Če pa gledamo tekmo kot celoto, ni bila slaba in nam daje dobro osnovo za nadaljevanje finala končnice.“

  Dobre trenutke s prve tekme bo treba prenesti na celotno jutrišnjo tekmo, kajti v nasprotnem primeru se Kamničankam ne piše nič dobrega. Predvsem to velja za realizacijo napada, ki je bila v končnici četrtega niza najbolj kritična. Dejstvo je tudi, da bodo Mariborčanke v Kamnik prišle s psihološko prednostjo. One so tiste, ki so povedle z 1:0 v zmagah, one so tiste, ki so v letošnji sezoni v medsebojnih dvobojih slavile že četrtič, kar pa še vedno ne pomeni prav veliko. V lanski sezoni so bile recimo Kamničanke tiste, ki so v srednjeevropski ligi in pokalu prevladovale, v finalu končnice pa se je zmagovalno kolo obrnilo na mariborsko stran. Takrat še, kot rečeno, tudi z Urško Igličar v dresu Nove KBM Branika.

  Vse tisto, kar se je zgodilo do nove tekme, je zgodovina. Vsaka tekma je nova zgodba. Za nas lahko rečem, da s tekme na tekmo napredujemo in da smo proti Mariborčankam vedno prikazale boljšo igro kot na prejšnji tekmi. Še pred dvema mesecema smo bile nekaj korakov nazaj od tega, kako igramo danes. Kot pravi naš trener Gašper Ribič, moramo z vsake tekme nekaj popraviti, izboljšati in to prenesti na novo tekmo. To bomo skušale narediti že na jutrišnji tekmi,“ pravi Igličarjeva, ki je prvič v članski konkurenci v vlogi, ko je v ospredju, kar velja za večino njenih soigralk. Toda tudi to je eden od procesov, ki ga mlade igralke morajo presatati, saj ni preprosto preko noči prevzeti glavne vloge.

  To je sicer res, mislim pa, da smo si igralke dokaj enakovredne, da vsaka od nas skuša igrati po svojih najboljših močeh. Je pa res, da v svojih vrstah nimamo igralke, kot je Iza Mlakar, ki je sposobna sama zmagati tekmo. Menim pa, da imamo mi bolj popolno ekipo, v kateri vsaka igralka ve, česa je sposobna in to ekipi tudi da. Če nam bo jutri uspelo zaustaviti Mlakarjevo, bo to za nas velik plus in ena od nalog bo prav to, da jo oddaljimo od mreže. Osebno sem optimistka. Naredile bomo vse, da to ne bo naša zadnja tekma v letošnji sezoni pred našimi navijači,“ je odločna korektorica Calcit Volleyballa.

  Več razlogov za dobro voljo po prvi finalni tekmi so imele mariborske odbojkarice. V njihovi ekipi je po številu doseženih točk že tradicionalno odstopala Iza Mlakar, vsekakor pa velja izpostaviti še Sašo Planinšec s petimi bloki, štirimi asi in 80-odstotno učinkovitostjo v napadu. Vendar njihov trener Bruno Najdič meni, da imajo njegove varovanke še nekaj rezerv. S prvo tekmo ni bil v popolnosti zadovoljen. „Zaradi pomembnosti tekme je bilo z obeh strani precej napak, v četrtem nizu pa smo bili nagrajeni za svojo vztrajnost in garanje skozi celotno tekmo. Poznalo se je, da smo pod določenim pritiskom, tako da smo vso tekmo igrali v nekakšnem krču. Vesel sem bil zaradi zmage, manj zadovoljen z igro, ki smo jo prikazali. Še enkrat več smo videli, čemu bomo morali na treningih posvetiti še več pozornosti, kje bomo morali napredovati, da bomo drugo tekmo v Kamniku igrali na višji ravni. Se pa potrjuje, da gre za dve izenačeni ekipi. Nobena od ekip nima kakšne velike kakovostne prednosti, tako da lahko na vsaki tekmi pričakujemo trdo, težko in negotovo tekmo. Vsaka ekipa bo iskala svoje priložnosti, se pa ne bom obremenjeval z izidom, temveč bolj z igro, ki jo bomo skušali dvigniti na višjo raven s tekme na tekmo,“ pa je pred jutrišnjim dvobojem v športni dvorani Kamnik povedal Najdič.

   

  Calcit Volleyball v sezoni 2014/15
  Organizatorki igre; Mojca Božič, Zala Kranjc.
  Sprejemalke: Lana Ščuka, Petra Vrhovnik, Ana Katarina Hribar.
  Blokerke: Tamara Borko, Maja Forštnarič, Mekana Barnes, Elena Kučej.
  Korektorka: Urška Igličar, Klara Kregar.
  Prosta igralka: Meta Jerala.
  Trener: Gašper Ribič, pomočnik trenerja: Aljoša Jemec.

   

  Nova KBM Branik v sezoni 2014/15
  Organizatorki igre: Sara Najdič, Angelina Ajnihar.
  Sprejemalke: Nika Blagne, Anita Sobočan, Sarah Ammerman.
  Blokerke: Marina Kaučič, Saša Planinšec, Ela Pintar.
  Korektorke: Iza Mlakar, Darja Eržen, Mihela Planinšec.
  Prosti igralki: Karmina Sužnik.
  Trener: Bruno Najdič, pomočnik trenerja: Matjaž Hafner.

   

  Spored finalnih tekem končnice 1. DOL ženske

  Prva tekma: Nova KBM Branik – Calcit Volleyball 3:1 (19, -22, 20, 23); druga tekma, sobota, 4. april: Calcit Volleyball – Nova KBM Branik, (ŠD Kamnik, 20:00); tretja tekma, petek, 10. april: Nova KBM Branik – Calcit Volleyball (ŠD Lukna, 16:30); morebitna četrta tekma, torek, 14. april: Calcit Volleyball – Nova KBM Branik (ŠD Kamnik, 16:00), morebitna peta tekma, petek, 17. april: Nova KBM Branik – Calcit Volleyball (ŠD Lukna, 16:30).

  Napisal: Miha Štamcar

  Foto: Primož Mahkovec

   

  Komentarji