V Modeni do častnega niza

  Liu Jo Nordmeccanica – Calcit Volleyball 3:1 (18, -23, 21, 13)

  Modena – Športna dvorana Palapanini, gledalcev 1210, sodnika: Goncalves (Portugalska) in Zaharcova (Češka).

  Liu Jo Nordmeccanica Modena: Brakočević Canzian 15, Belien 10, Valeriano, Heyrman 3, Leonardi – libero, Marcon 2, Bosetti 13, Ferretti 4, Petrucci, Ozsoy 26, Bianchini 3, Garzaro 5. Trener: Lorenzo Micelli.

  Calcit Volleyball: Grudina 7, Božič, Mihevc 2, Blažič, Pahor – libero, Igličar, Zaplotnik, Kostić 21, Lipicer Samec 7, Jerala – libero, Turk, Koleva 10, Van de Vyver 2. Trener: Alessandro Beltrami.

   

  Slovenske državne prvakinje so na prvi tekmi v torek v dvorani Tivoli namučile odbojkarice iz Modene, ki so do zmage prišle zahvaljujoč večji zbranosti ob končnicah nizov. Želja varovank Alessandra Beltramija je bila, da bi se domov vrnile vsaj s častnim nizom, kar ji je tudi uspelo. Do njega so prišle v drugem nizu, v drugih treh pa so se dostojno upirale ekipi, ki naj bi v letošnji sezoni naskakovala evropskih vrh.

   

  Prvi niz so calcitove, podobno kot v Ljubljani začele dobro. Ilka van de Vyver, Tina Lipicer Samec, Slavina Koleva, Tina Grudina, Katja Mihevc, Olivera Kostić in prosta igralka Meta Jerala so si do prvega tehničnega odmora priigrale dve točki prednosti, nato pa po uspešnem napadu Lipicer Samec vodile s 13:10. Toda s štirimi zaporednimi točkami so se domače odbojkarice vrnile v igro, nato pa z asom Turkinje Neriman Ozsoy gostjam pobegnile za štiri točke (18:14). Ljubljančankam se do konca niza ni uspelo vrniti v igro, domača ekipa je bila boljša v bloku in napadu, kjer je prednjačila Ozsoyeva, ki je z dvema zaporednima napadoma tudi končala uvodni niz.

   

  V drugem nizu so slovenske državne prvakinje po dveh uspešnih napadih Olivere Kostić in bloku Slavine Koleve povedle 10:5, visoko vodstvo pa jih ni zaustavilo, saj so ob drugem tehničnem odmoru vodile še za točko več. Spet je bila v napadu uspešna Kostićeva. Tudi pred vstopom v končnico so bile še v zanesljivem vodstvu, igrale so hrabro, odlično v bloku in obrambi, tudi v napadu, kar jim je prineslo vodstvo z 21:16. Toda na servis Francesce Ferretijeve je na 23. točki sledilo izenačenje, a do preobrata le ni prišlo. Domačinke so z lastno napako slovenskim prvakinjam omogočile, da so prišle do prve zaključne žoge, že kar prvo je s svojo enajsto točko na tekmi izkoristila Kostićeva.

   

  Po osvojenem nizu, prvem v ligi prvakinj, so ljubljanske odbojkarice na začetku tretjega niza popustile na sprejemu. Pri zaostanku štirih točk (2:6) je Beltrami vzel prvi polminutni odmor, vendar so gostje ob tehničnem odmoru zaostajale za pet točk. toda po vrnitvi na igrišče so se gostje na servis Kostićeve in točki Koleve domačinkam približale na točko zaostanka (8:9), za polminutni odmor pa se je tokrat odločil Lorenzo Micelli. Domačinke so z boljšim servisom spet prišle do občutnejše prednosti (15:10), ki je do konca niza niso več izpustile iz rok. Niz, s katerim se je Modena uvrstila v tretji krog kvalifikacij, je končala nizozemska blokerka Yvon Belien.

   

  Čeprav calcitovke niso imele več nobenih možnosti, da bi se uvrstile v tretji krog kvalifikacij, so tudi v četrtem nizu igrale hrabro, se borile za vsako žogo, vendar jim je po prvem tehničnem odmoru zmanjkalo zbranosti. Potem ko so še zaostajale za točko (7:8), so ob drugem tehničnem odmorom za nasprotnicam zaostajale že za šest točk. Priložnost za igro sta dobili Mojca Božič in Urška Igličar, vendar domača ekipa do konca tekme ni več popuščala ter prišla do zaslužene zmage.

   

  Italijanske odbojkarice bodo s tekmovanjem nadaljevale v tretjem krogu kvalifikacij, kjer se bodo pomerile s Cannesom, ki je bil boljši od Jedinstva iz Brčkega, slovenske državne prvakinje pa bodo s tekmovanjem nadaljevale v pokalu CEV. Med 10. in 12. januarjem bodo igrale z zmagovalkami dvoboja prvega kroga pokala CEV med ekipama Nova KBM Branik in Paris Saint Cloud.

   

  Napisal:  Miha Štamcar

  Foto: Klemen Brumec

  Komentarji