V Maribor s prednostjo

  Calcit Volleyball – Nova KBM Branik 3:2 (-21, -23, 22, 20, 10)

  Kamnik – Športna dvorana Kamnik. 350 gledalcev. Sodnici: Kramar Šandl in Zidanić (obe Hrvaška).

  Calcit Volleyball: Krajnc 6, Barnes 10, Božič, Borko 2, Vrhovnik 23, Igličar 15, Forštnarič, Kučej 8, Hribar, Jerala – libero, Ščuka 15. Trener: Gašper Ribič.

  Nova KBM Branik: Mlakar 27, Blagne, Ammerman 18, Kaučič 6, Ajnihar, Sužnik – libero 1, M. Planinšec, Najdič 3, S. Planinšec 7, Sobočan 8, Pintar, Eržen. Trener: Bruno Najdič.

   

  Ker so odbojkarice Calcit Volleyballa nepričakovano izgubile v polfinalu pokala Slovenije, smo šele nocoj dočakali njihov prvi dvoboj z Mariborčankami v letu 2015, sicer pa je bil to tretji v sezoni 2014/15. Na prvih dveh so obakrat slavile varovanke Bruna Najdiča, ki pa so zdaj v primerjavi z njima oslabljene za Moniko Potokar in Ano Starčević, zato pa močnejše za Američanko Sarah Ammerman. Do spremembe od njihovega zadnjega obračuna pred skoraj dvema mesecema je prišlo tudi v kamniški ekipi, ki se je okrepila z Eleno Kučej, ki je, tako kot Urška Igličar, še lani igrala za Novo KBM Branik. Obe sta za svojo novo ekipo tudi začeli prvo finalno tekmo srednjeevropske lige, v kateri so lani slavile prav kamniške odbojkarice. Mariborčanke so do zdaj v tem tekmovanju slavile trikrat. Ob njima so za Calcitovke tekmo začele še Zala Kranjc, Petra Vrhovnik, Lana Ščuka, Mekana Barnes, Urška Igličar in prosta igralka Meta Jerala. Na drugi strani mreže je Bruno Najdič, v ekipi je sicer bila tudi Nika Blagne, ki pa je po hudi poškodbi šele dobro začela s treningi in kot pravi mariborski trener do konca sezone še ne bo igrala, v začetno postavo uvrstil Saro Najdič, Sarah Ammerman, Anito Sobočan, Marino Kaučič, Izo Mlakar in Karmino Sužnik na mestu proste igralke. Na servis Saše Planinšec so Mariborčanke domačinkam pobegnile za štiri točke (4:0), nato z asom Mlakarjeve in napaki Igličarjeve že za šest (1:7). Ribič se je tik pred tehničnim odmorom odločil za polminutni odmor. Čeprav so njegove varovanke na prvi tehnični odmor še odšle s šestimi točkami zaostanka, so na trinajsti točki na servis Kučejeve in uspešnem napadu izid izenačile. Za polminutni odmor se je tokrat odločil Najdič, Mariborčanke pa so dosegle tri točke zapored in tudi na drugi tehnični odmor odšle z visoko prednostjo. Veliko zaslug za njihovo novo vodstvo je imela Mlakarjeva. V še večjih težavah so se Kamničanke znašle po napaki Barnesove, ko so gostje povedle z 19:15. Tokrat polminutni odmor ni prinesel novega preobrata, niz pa se je končal s predolgim servisom Igličarjeve.

  V drugi niz sta ekipi krenili z nespremenjenima zasedbama, le s to razliko, da so domače odbojkarice vanj vstopile bolj zbrano in niso dovolile gostjam, da bi si do prvega tehničnega odmora priigrale večjo prednost. Z asom Mlakarjeve so sicer povedle s 6:4, toda z dvema zaporednima asoma Barnesove, ki je imela največ zaslug tudi za točko Kučejeve, so z dvema točkama prednosti na prvi tehnični odmor odšle Kamničanke. Po uspešnem pipu Vrhovnikove so odbojkarice Calcita prvič na tekmi povedle za tri točke (10:7), vendar so Mariborčanke po zaslugi Sobočanove izid na deseti točki že izenačile, z asom Najdičeve in blokom Saše Planinšec pa povedle z 12:10. Ribič je namesto Igličarjeve na mesto korektorice v igro poslal Tamaro Borko, ob drugem tehničnem odmoru pa so Kamničanke, ki so največ težav imele z učinkovitostjo v napadu, zaostajale že za tri točke. Toda po drugem tehničnem odmoru je Najdič kaj hitro vzel oba svoja polminutna odmora, drugega po bloku Kranjčeve, ki je zaustavila Ammermanovo in Calcitovke popeljala do vodstva z 18:17. Z novo točko Kranjčeve, tokrat z asom, so domače odbojkarice spet prišle do treh točk prednosti (21:18), a je Mlakarjeva izid na 22. točki izenačila. S tem pa težav za domačo ekipo, ki ni imela več polminutnega odmora še ni bilo konec, kajti z blokom Sobočanove so gostje prišle do vodstva (23:22). Vrhovnikova je izid še izenačila, toda odlična Mlakarjeva in Sobočanova z asom so mariborski ekipi priborili še zmago v drugem nizu.

  Tretji niz so bolje začele gostje, ki so povedle s 5:3, toda na servis Kranjčeve so do dveh točk prednosti prišle domače odbojkarice (7:7), ki so z uspešnim napadom Ščuke ob prvem tehničnem odmoru vodile za točko. Na obeh straneh sta se ekipi izkazali z odlično igro v obrambi, tako da so na svoj račun prišli tudi gledalci, ki so se v spodobnem številu zbrali v kamniški športni dvorani. Prvi se je za polminutni odmor odločil Ribič, kajti Mariborčanke so z blokom Ammermanove pobegnile za dve točki (12:10), a so z asom Igličarjeve domače odbojkarice izid že na dvanajsti točki izenačile, nato pa z uspešnim napadom Ščuke tudi povedle (13:12). Točko prednosti so Kamničanke zadržale tudi ob drugem tehničnem odmoru, toda po polminutnem odmoru Najdiča in zaostanku njegove ekipe za dve točki, so Mariborčanke dosegle tri zapored, zato se je za polminutni odmor odločil še Ribič. Po njem so bile Kamničanke tiste, ki so dosegle tri točke zapored, a je na dvajseti točki sledilo novo izenačenje. V še eni razburljivi končnici, v kateri je bilo na obeh straneh nekaj vrhunskih potez, so do dveh zaključnih žog prišle domače odbojkarice, ki so z blokom Ščuke izkoristile že kar prvo.

  Zmaga v tretjem nizu je dala domači ekipi polet tudi na začetku četrtega, ko so po izenačenju na drugi točki z blokom Ščuke gostjam pobegnile kar za šest točk (10:4) ter prisilile Najdiča k polminutnemu odmoru. Kamničankam so v teh trenutkih prevladovale v vseh elementih igre, z novim blokom, tokrat Kučejeve pa je bilo že 11:4 za Calcit Volleyballa. Toda kot da je visoko vodstvo uspavalo domačo ekipo, kajti na servis Ammermanove so Mariborčanke dosegle štiri točke zapored in se vrnile v igro. Ribič je vzel polminutni odmor, ki se je njegovi ekipi obrestoval, saj so Kamničanke s prvim tempom Barnesove na drugi tehnični odmor odšle s prednostjo petih točk. S točko Kranjčeve, ki se je odlično znašla ob mreži, so Kamničanke še drugič v četrtem nizu prišle do sedmih točk prednosti (21:14), a jim to še ni, zagotavljajo izenačenja v nizih. Domači trener je po treh točkah gostij, na servisu je bila Mihela Planinšec, ki so izid znižale na 17:21, vzel še en polminutni odmor, nato pa po še eni točki Mariborčank v igro namesto Kučejeve poslal Borkovo. Prav kapetanka domače ekipe je z dvema blokoma vrnila zaustavila nalet gostij. Kamničanke so s točko Igličarjeve s tretjo zaključno žogo le prišle do zmage v četrtem nizu.

  O zmagovalkah dvoboja je tako še drugič v letošnji sezoni odločal peti niz. V rednem delu srednjeevropske lige so v njem s 15:13 slavile Mariborčanke, toda nocoj so vanj bolje stopile domače odbojkarice, ki so z asom Igličarjeve povedle s 5:1. Že pred tem je po zaostanku treh točk (0:3) Najdič vzel polminutni odmor, ob menjavi strani pa je njegova ekipa zaostajala za pet točk. Domače odbojkarice so po menjavi strani dosegle še dve točki zapored, kar jim je zadostovalo za končno zmago. Prvo v letošnji sezoni nad aktualnimi državnimi in pokalnimi prvakinjami Slovenije. Zadnjo točko na tekmi je dosegla nocoj najbolj učinkovita igralka v domači ekipi, Petra Vrhovnik. Sicer pa so Kamničanke predvsem prevladovale v bloku, bile boljše tudi na servisu in na sprejemu, le učinkovitost v napadu je bila malenkost na strani gostij.

  Kamničanke bodo na povratni tekmi v Mariboru, če bodo želele ponoviti lanskoletni uspeh, morale še enkrat premagati Mariborčanke, kajti v primeru, da bodo s 3:2 v petek v ŠD Lukna slavile varovanke Bruna Najdiča, bo o letošnjih zmagovalkah srednjeevropske lige odločal t. i. zlati niz, če pa bodo s 3:0 ali 3:1 zmagale odbojkarice Branika, bodo one četrtič prišle do zmage v tem tekmovanju.

   

  Izjavi po tekmi

  Gašper Ribič, trener Calcit Volleyballa: Že kot običajno smo v tekmo vstopili nervozno, tako da bi lahko rekel, da smo imeli svoje dobre in slabe trenutke. Na začetku so Mariborčanke reševale nemogoče žoge, nato se je tehtnica prevesila na našo stran. Dekleta si za današnjo igro zaslužijo pohvale, vendar je to šele prvi polčas, kajti tudi na povratni tekmi bo treba zmagati, če bomo želeli osvojiti prvo mesto. Zmage se bomo sicer poveselili, toda že v ponedeljek se bomo morali osredotočiti na povratno tekmo. Vsekakor pa je zmaga za nas zelo pomembna, saj smo spoznali, da smo sposobni igrati dobro odbojko, zato sem toliko bolj vesel, da se je tekma končala z našo zmago.

  Bruno Najdič, trener Nove KBM Branika: Ne morem reči, da so imele Kamničanke slabe trenutke, tako kot tudi ne za svojo ekipo, mislim, da je bila tekma izenačena in kaj lahko bi se zmage veselili mi. Tudi potem, ko smo vodili z 2:0 v nizih, sem vedel, da nas čaka še težko delo, kajti domačinke so igrale dobro. Obe ekipi sta prikazali všečno odbojko, obe ekipi sta se borili za vsako točko, obe sta prikazali vrsto dobrih elementov, bile so tudi napake, mi smo imeli več tehničnih napak, toda na koncu so na svoj račun prišli tudi gledalci. Veseli me, da smo prikazali veliko boljšo igro kot prejšnji teden na tekmi z Dunajčankami in to je tisto, kar je ohrabrujoče. V vsakem primeru finale še ni odločen.

   

  Napisal: Miha Štamcar

  Foto: Primož Mahkovec

  Komentarji