Prepričljivo v Kranju

  Astec Triglav – Calcit Volleyball 0:3 (-21, -18, -14)

  Kranj – Športna dvorana Planina. 150 gledalcev. Sodnika: Pevc (Škofja Loka) in Novak (Dvor).
  Astec Triglav: Lužovec 3, S. Hafner 1, Maček, Rop, Vene – libero, Lakner 3, Bregant 16, Bežek – libero, Kos, M. Kk 6, Mali 2, Rezar 6. Trener: Sašo Rop.
  Calcit Volleyball: Hribar – libero, Novljan 11, T. Štern 13, Drobnič, Vidmar 1, Štembergar Zupan 7, Brus, Kvas, Stavbar 11, Kotnik 7, Ž. Štern, J. Brulec 2. Trener: Marko Brumen.

  V letošnji sezoni so kamniški odbojkarji že trikrat premagali Kranjčane, ki so nocoj prvič v modri skupini zaigrali tudi z Matejem Kkom, še naprej pa zanje ne igra njegov brat dvojček Aleš. Na drugi strani so Kamničani v Kranj prišli v polni zasedbi, le da se je tokrat trener Marko Brumen odločil, da bosta tokrat na mestu blokerja priložnost dobila Žan Novljan in Jernej Stavbar, počival je Boris Brus, na mestu sprejemalca pa Andrej Štembergar Zupan in Domen Kotnik, medtem ko Žiga Štern, ki je bil proti ACH Volleyju v prejšnjem krogu najbolj učinkovit igralec kamniške ekipe tokrat ni igral. To sta bili tudi edini spremembi v začetni postavi Calcita v primerjavi s tekmo v prejšnjem krogu, kar pomeni, da so bili na igrišču še Jan Brulec, Tonček Štern in prosti igralec Klemen Hribar. Sašo Rop, trener kranjske ekipe, je, kot smo omenili, lahko računal na Mateja Kka, dvoboj s sosedi iz Kamnika pa so začeli še Svit Hafner, Žiga Lužovec, Jue Lakner, Rok Rezar, Janko Bregant in prosti igralec Miha Bežek. Veliko bolj zbrano so sosedski derbi začeli domači odbojkarji, ki so po napaki Kotnika na servisu na prvi tehnični odmor odšli s prednostjo treh točk. S tremi točkami prednosti so z asom Laknerja vodili še tik pred odhodom na drugi tehnični odmor (15:12), vendar so s tremi zaporednimi točkami Tončka Šterna prvič na tekmi povedli gostje iz Kamnika (17:16). Na servis Brulca so Kamničani dosegli še štiri točke zapored, zadnjo je z blokom prispeval Novljan. Kazalo je že na zanesljivo zmago gostov v uvodnem nizu, a so na servis Malija, ki je zamenjal Mateja Kka, Kranjčani dosegli tri točke zapored, toda do preobrata le ni prišlo. Tonček Štern je svoji ekipi priboril prvo od štirih zaključnih žog, isti igralec pa je z blokom dosegel tudi zadnjo točko v prvem nizu.

  V drugem nizu so domači odbojkarji do izida 10:11 še držali korak z gosti iz Kamnika, toda na servis Novljana, ki je dosegel tudi dva asa, je z blokom Stavbarja Calcit Volleyball s petimi zaporednimi točkami ob drugem tehničnem odmoru Kranjčanom pobegnil za šest točk. Z dobro igro so varovanci Marka Brumna, ki so prevladovali v vseh elementih igre, nadaljevali do vstopa v končnico niza. Ko je asa dosegel še Kotnik za vodstvo z 20:12, je bilo le še vprašanje, s kakšno razliko se bo drugi niz končal. Na koncu je prednost kamniške ekipe znašala sedem točk. V tretjem nizu so si Kamničani visoko prednost priigrali že do prvega tehničnega odmora. Nanj so odšli s prednostjo štirih točk, dokončno pa je bil odpor domače ekipe zlomljen na servis Tončka Šterna, ko je mladinski reprezentant Slovenije z asom svojo ekipo popeljal do vodstva s 14:4. Ob drugem tehničnem odmoru je zaostanek Kranjčanov znašal še enajst točk, zato je Brumen priložnost za igro ponudil še Primožu Vidmarju in Tinetu Kvasu, na klop sta odšla Tonček Štern in Brulec, v nadaljevanju pa je Kotnika zamenjal Sergej Drobnič. Razmerje na igrišču se ni več spremenilo, Kamničani so vajeti igre čvrsto držali v svojih rokah in s točko Vidmarja prišli še do svoje pete zmage v modri skupini. Z njo so vse bliže najmanj končnemu drugem mestu, ki bi jim v morebitnem polfinalu končnice zagotavljalo prednost domačega igrišča.

  Odbojkarji Calcit Volleyballa so predvsem prevladovali v bloku, saj so z njim kar šestnajstkrat zaustavili domače odbojkarje, medtem ko so jih Kranjčani v tem elementu igre zaustavili le petkrat. Toliko blokov je recimo v kamniški ekipi dosegel samo Stavbar. Kranjčani so za gosti zaostajali tudi v napadu in na servisu, boljši pa so bili le na sprejemu, vendar je bila to zanje kaj slaba tolažba. Omeniti velja še stoodstotno učinkovitost Novljana v napadu.

   

  Izjava po tekmi

  Marko Brumen, trener Calcit Volleyballa: „Če morda na naših prejšnjih tekmah pristop ni bil najboljši, a smo bili kljub temu uspešni, smo tokrat praktično ves čas igrali na visoki ravni. V prvem nizu smo sicer potrebovali nekaj časa, da smo prišli do svoje igre, v nadaljevanju pa smo bili ves čas boljši tekmec. Tokrat bi izpostavil Žana Novljana, vendar bi bil krivičen, če ne bi omenil tudi drugih igralcev. Tudi Brulec je pametno razigral soigralce, tako da sem tokrat resnično zadovoljen z našo predstavo.“

   

  Napisal: Miha Štamcar

  Foto: Primož Mahkovec

  Komentarji