V finale tudi Calcitovke

  Calcit Ljubljana – Luka Koper 3:1  (16, 11, -23, 19)

  Kamnik – Športna dvorana Kamnik, gledalcev 300, sodnika: Miklošič (Maribor) in Gril (Pekre).

  Calcit Ljubljana: Grudina 10, Božič, Lenarčič, Vrhovnik 4, Igličar, Forštnarič, Kučej 8, Kostić 22, Aragao 8, Hribar 1, Jerala – libero, Turk, Potokar 12, Koleva 9. Trener: Gašper Ribič.

  Luka Koper: Barič 3, Peth 10, Kušar – libero, Ferlinc 6, Lucas 7, Jurić, Jotanovič, Jerkovič, Dodič, Kaker 12, Božič. Trener: Marko Kalc.

  V lanski sezoni so Koprčanke v Braslovčah presenetile odbojkarice Calcita Ljubljane in se uvrstile v finale, v katerem so jih premagale odbojkarice Nove KBM Branika, vendar so bile nato v vseh naslednjih tekmah boljše varovanke Gašperja Ribiča, ki so dobile tudi obe letošnji prvenstveni tekmi. Calcitovke so bile pred današnjo tekmo ob Bolgarki Svitlani Kolevi močnejše še za svojo nekdanjo prvo organizatorko igre Teo Lenarčič, ki je po težavah Mojce Božič s kolenom priskočila na pomoč, vendar za zdaj le v pokalnem tekmovanju.

  Na mestu organizatorke igre je tekmo začela Cecilia Aragao, na mestu sprejemalk sta bili Monika Potokar in Slavina Koleva, v bloku Tina Grudina in Elena Kučej, na mestu korektorice Olivera Kostić in prosta igralka Meta Jerala. Z asom Koleve so Calcitovke, ki letos domače tekme igrajo v Ljubljani, prvič na tekmi povedle za dve točki (5:3), po uspešnem napadu Potokarjeve pa so na prvi tehnični odmor odšle s prednostjo petih točk. V nadaljevanju niza so Koprčanke vzpostavile ravnotežje na igrišču, se aktualnim državnim prvakinjam dvakrat približale na tri točke zaostanka, toda po novem asu, tokrat Oliver Kostić je bilo že 17:10 za Calcit Ljubljano. Že prvo zaključeno žogo za vodstvo z 1:0 v nizih je prispevala Koleva, Calcitovke pa so prevladovale v vseh elementih igre.

  Drugi niz se je začel z asom Elene Kučej, ki je nato izvajala še tri začetne udarce in šele po polminutnem odmoru gostujočega trenerja Marka Kalca so Koprčanke prišle do prve točke v tem nizu. Tudi v nadaljevanju niza so koprske odbojkarice imele težave na sprejemu, kajti po novem asu Tine Grudine je njihov zaostanek znašal že sedem točk (10:3). Niz je bil odločen po bloku Elene Kučej, saj je ljubljanska ekipa, ki jo je dobro vodila organizatorka igre Cecilia Aragao, prevladovala pa je tudi v bloku povedla za deset točk (15:5). Do konca niza, ki ga je končala Aragaova, so Koprčanke osvojile le še šest točk.

  V tretjem nizu so Koprčanke vnesle nekaj nemira v ekipo Calcita, ki je imela na servis Anite Peth težave na sprejemu in po zaostanku treh točk (3:6) je Gašper Ribič prvič na tekmi vzel polminutni odmor. Njegove varovanke so bile v še večjih težavah po napadu Tine Grudine, ki je končal v avtu, saj so Koprčanke povedle z 10:6. Toda v nadaljevanju niza so se državne prvakinje le zbrale, z blokom Kostićeve izid na 11. točki izenačile, z asom Kučejeve pa že prišle do vodstva s 13:12. Za polminutni odmor se je tokrat odločil Marko Kalc, trener koprske ekipe, ki je tudi na drugi tehnični odmor odšla s prednostjo treh točk. Koprčanke so z asom Marine Barič in po napaki Potokarjeve povedle celo z 22:17, vendar so se jim Calcitovke z asom Aragove približale na točko zaostanka (21:22), po napaki Antonie Jurić pa je bilo 23:23. Do prve zaključne žoge so prišle koprske odbojkarice,  ki so jo po novi napaki domače ekipe tudi izkoristile.

  Četrti niz se je začel s težjo poškodbo desnega gležnja Baričeve, ki je v bolečinah zapustila igrišče, toda tudi brez nje se Koprčanke niso predale. Calcitovke so sicer na servis Kučejeve povedle s 7:3, toda po dveh zaporednih asih Tine Kaker so na prvi tehnični odmor s prednostjo odšle koprske odbojkarice, ki so po dotiku povedle z 9:7. V igro je v domači ekipi prvič stopila kapetanka Petra Vrhovnik, ki je zamenjala Kolevo in šele to je končno prineslo spremembo v njihovo igro, ki je postala bolj zanesljiva na sprejemu in bolj prodorna v napadu. Ob drugem tehničnem odmoru so domače odbojkarice, tudi po zaslugi odličnih servisov Vrhovnikove, vodile s šestimi točkami prednosti, ki je do konca tekme niso več izpustile iz svojih rok. Koprčanke se sicer niso predale, vendar je bil njihov zaostanek le prevelik, da bi zmogle še en preobrat.    

  Izjavi po tekmi

  Gašper Ribič, trener Calcita Ljubljane:  Za prva dva niza nimam nobenih pripomb, Koprčanke smo dobro stisnili, vendar smo v nadaljevanju popustili na servisu in sprejemu, medtem ko so one držale sprejem in to je odločilo niz. Za nameček smo bili še premalo odločni. Na srečo so se v četrtem vrnili v igro, toda, če bomo želeli v finalu biti enakovredni Mariborčankam, se nam to ne bo smelo zgoditi.

  Marko Kalc, trener Luke Kopra: Šele, ko smo se po dveh izgubljenih nizih sprostili, smo začeli igrati, kot znamo. Naredili smo tudi nekatere taktične spremembe. Škoda, da se je poškodovala Marina Barič, saj imamo zelo kratko klop in zanjo nimamo primerne menjave. To se je potem tudi poznalo v naši igri, sicer bi morda Calcitu tudi v četrtem nizu povzročili več težav. Ampak tako je, to je šport, to se zgodi. Calcitu čestitam na zmagi, čestitam pa tudi svojim igralkam za prikazano igro od tretjega niza naprej. Mislim, da smo bili upravičeno v polfinalu.         

  Komentarji