V četrtek tekma vseh tekem

  PGE Atom Trefl Sopot sicer nima dolge zgodovine, zato pa je toliko bolj uspešen. Čeprav obstaja šele od leta 2008, se lahko pohvali z dvema naslovoma poljskih državnih prvakinj, lanskoletnim pokalnim naslovom, finalom v pokalu CEV, letos pa bo že četrtič igral v ligi prvakinj.

  Odbojkarice Sopota bodo v močni poljski ligi s Chemic Police in verjetno z Wroclavom tudi letos glavni kandidatke za naslov poljskih državnih prvakinj. In če vemo, da je poljska liga ena najmočnejših v Evropi, je jasno, da gre za zelo dobro ekipo. Po analizah, ki smo jih naredili, imajo zelo močno prvo postavo, skušali bomo iskati njihove slabosti in se čim bolje pripraviti na njihovo igro, predvsem pa na svojo, kako bomo izvajali začetne udarce, kako bomo izvajali blok in obrambo ter seveda, kako bomo delovali na sprejemu in kako bomo igrali v protinapadu ter se soočali z njihovim blokom, poljske podprvakinje ceni Gašper Ribič, trener Calcitovk, ki je dobro seznanjen z igro jutrišnjih nasprotnic.

  Čeprav so Poljakinje doživele nekaj igralskih sprememb, je sistem igre bolj ali manj isti, saj je trener še vedno Italijan Lorenzo Micelli, njegov pomočnik pa Vasja Samec Lipicer. Priznam, da ne vem natančno, kako so igrale v lanski sezoni, toda po posnetkih iz letošnje sezone smo lahko videli, kako igrajo. O njihovi igri imamo dovolj informacij, od nas pa bo odvisno, kako jih bomo znali izkoristiti. Začelo se bo že s samim servisom in sprejemom. Treba bo dobro servirati, jih spraviti izven sistema, potem nam bo veliko lažje igrati blok in obrambo, in če bomo uspešni na sprejemu, bomo tudi v napadu lahko izkoristili njihove pomanjkljivosti, ki jih imajo v bloku. Vsekakor bomo skušali to izkoristiti, kako uspešni bomo v tem, bomo videli na sami tekmi.

  Če za kakšno tekmo domače prvenstva obstaja bojazen, da ljubljanske odbojkarice na kakšno tekmo pridejo premalo motivirane, kot se je deloma zgodilo v soboto proti Puconcem, za jutrišnji obračun s Poljakinjami obstaja bojazen, da bi lahko pregorele v svoji želji po dokazovanju. Z izjemo Monike Potokar do zdaj še niti ena igralka Calcita Ljubljane ni igrala v ligi prvakinj.

  Tega se zavedamo tudi sami, vendar upam, da bomo v strokovnem vodstvu znali igralke pripraviti na to, da ne bodo podlegle vzdušju. Ne bo pa to preprosto in tudi zame, kot trenerja je uganka, kako se bodo igralke odzvale. Lahko se pred tekmo o tem veliko pogovarjamo, na sami tekmi pa se zadeve obrnejo popolnoma drugače. Upam, da jim bomo znali pri tem pomagati, da bodo mirno šle v tekmo in da ne bodo pregorele v svoji želji. Seveda moramo po drugi strani paziti tudi na to, da v tekmo ne bodo šle s prevelikim strahospoštovanjem, kar je druga skrb, na katero bomo morali biti pozorni. Narediti moramo vse, da se osredotočimo na svojo igro, na elemente, na katere imamo vpliv in na katere imamo vpliv in odigramo dobro tekmo.

  V poljski ekipi so na prvih treh tekmah domačega prvenstva prevladovale ameriška blokerka Cooper, Nizozemka Maret Balkestein-Grothuues in korektorka Katarzyna Zaroslinska.

  Cooperjeva je telesno zelo dobro pripravljena, igra podobno kot naša nekdanja igralka Mekana Barnes, le, da igra na višji ravni. Ko je ona ob mreži, je zelo nevarna. Potem je zelo dobra nizozemska sprejemalka, levičarka, na mestu korektorke je Sopot v domačem prvenstvu igral z dvema igralkama. Na zadnjih tekmah je več priložnosti dobivala Zaroslinska, tako, da bo verjetno ona začela tekmo. Te so v napadu najbolj udarne, čeprav seveda ne smemo pozabiti tudi na druge, je o najbolj nevarnih igralkah nasprotne ekipe dejal Ribič, ki še ima nekaj dvomov, s kom začeti četrtkovo tekmo. Medtem ko sta sprejemalska in blokerska para znana, tako kot tudi Meta Jerala na mestu proste igralke, se bo po zadnjih treningih odločil, katera bo prva organizatorka igre in katera korektorka.

  Tako kot se slovenske prvakinje pripravljajo na poljske podprvakinje, se tudi Lorenzo Micelli s svojim pomočnikom Vasjo Samcem Lipicerjem pripravlja na igro Calcita Ljubljane. V veliko pomoč mu je bil v pripravi na tekmo seveda Samec Lipicer, dobro pa pozna igralke, ki so zadnja leta igrale v tujini.

  Imamo dovolj informacij o igri Calcita Ljubljane, zato vemo, kaj bi lahko bile njegove tehnične pomanjkljivosti. Dobro poznam sredine, kakršna je Calcit, vem, da bo zanj to prva tekma na tako visoki ravni, zato bo vzdušje še posebej naelektreno, seveda v pozitivnem smislu. Domače odbojkarice bodo želele svojim navijačem dokazati, da niso po naključju v tem tekmovanju. Njihova prednost bo, da ne morejo ničesar izgubiti, zato ne pričakujem lahke tekme. Skupaj smo šele dobrih 14 dni in igro naše ekipe šele ustvarjamo. Igralke so še na različnih etapah priprave na sezono, toda ne glede na to, moramo tekmo odigrati na visoki ravni. Ne smemo razmišljati o negativnem rezultatu, saj bi se s tem lahko, kaj hitro končala naša pot v letošnji ligi prvakinj, pred tekmo s Calcitovkami razmišlja Lorenzo Micelli, ki drugo sezono vodil PGE Atom Trefl Sopot.

  V skupini B bo v četrtek na sporedu še ena tekma, v Istanbulu se bosta pomerili ekipi VakifBAnk in Igor Gorgonzola Novara. Najboljši dve ekipi se bosta po šestih odigranih krogih uvrstili v osmino finala (med 12 najboljših ekip), ker pa bo ena izmed njih prirediteljica zaključnega trenerja, bo prostor za napredovanje tudi za najboljšo tretjeuvrščeno ekipo rednega dela tekmovanja. Z evropskim tekmovanjem, le da v pokalu CEV, bodo nadaljevale tudi nadaljnje štiri najboljše tretjeuvrščene ekipe, druge ekipe se bodo za letos poslovile od Evrope.

  OK Calcit Ljubljana v sezoni 2015/16

  ORGANIZATORKI IGRE: Mojca Božič, Cecilia Aragao.
  SPREJEMALKE: Petra Vrhovnik, Kaja Turk, Monika Potokar.
  BLOKERKE: Elena Kučej, Tina Grudina, Maja Forštnarič.
  KOREKTORKI: Urška Igličar, Olivera Kostić, Klara Kregar.
  PROSTA IGRALKA: Meta Jerala, Ana Katarina Hribar.
  TRENER: Gašper Ribič, pomočnik trenerja: Aljoša Jemec.

  PGE Atom Trefl Sopot v sezoni 2015/16

  ORGANIZATORKE IGRE: Danica Radenković, Anna Kaczmar, Dominika Mras.

  SPREJEMALKE: Maret Balkestein-Grthues, Daria Szczyrba, Olga Savenčuk, Klaudia Kaczorowska.

  BLOKERKE: Brittnee Cooper, Zuzana Efimienko, Maja Tokarska, Justyna Lukasik.

  KOREKTORKE: Kataryzna Zarolinska, Martyna Lukasik, Anna Miros.

  PROSTI IGRALKI: Agata Durayczyk, Klauda Kulig.

  TRENER: Lorenzo Micelli, pomočnik trenerja: Vasja Samec Lipicer.

  Spored tekem v skupini B lige prvakinj

  1. krog, 28. oktober:  VakifBank Istanbul – Igor Gorgonzola Novara (19.00), 29. oktober: Calcit Volleyball – Atom Trefl Sopot (20.00).

  2. krog, 10. november: Atom Trefl Sopot – VakifBank Istanbul (18.00), 11. november: Igor Gorgonzola Novara – Calcit Volleyball (20.30).

  3. krog, 24. november: Atom Trefl Sopot – Igor Gorgonzola Novara (18.00); 26. november: Calcit Volleyball – VakifBank Istanbul (20.00).

  4. krog, 9. december: VakifBank Istanbul – Calcit Volleyball (19.00), Igor Gorgonzola Novara – Atom Trefl Sopot (20.30).

  5. krog, 19. januar: Calcit Volleyball – Igor Gorgonzola Novara (20.00), 20. januar: VakifBank Istanbul – Atom Trefl Sopot (19.00).

  6. krog, 27. januar: Atom Trefl Sopot – Calcit Volleyball (18.00), Igor Gorgonzola Novara – VakifBank Istanbul (20.30). 

  Napisal: Miha Štamcar

  Foto: Klemen Brumec

   

   

   

   

  Komentarji