Poljakinje premočne za Calcitovke

  Calcit Ljubljana – PGE Trefl Sopot   0:3 (-14, -19, 17)

  Ljubljana – Dvorana Tivoli.  2000 gledalcev . Sodnika: Voudouris (Grčija) in Stanisic (Švica).

  Calcit Ljubljana: Grudina 4, Božič, Vrhovnik 4, Igličar 2, Forštnarič, Kučej 4, Kostić 14, Aragao 3, Hribar 2, Jerala – libero, Turk, Potokar 7. Trener: Gašper Ribič.

  PGE Atom Trefl Sopot: Tokarska 5, Balkestein-Grothues 7, Savenčuk 1, Miros, Damaske, Efimenko, Radenković , Kaczmar 6, Lukasik 6, Durajczyk – libero, Kulig – libero, Cooper, Kaczorowska 12, Zaroslinska 19. Trener: Lorenzo Micelli.

  Slovenske državne prvakinje so v svoji prvi tekmi med najboljšimi evropskimi klubi gostile poljsko ekipo PGE ATom Trefl Sopot, ki v tem tekmovanju igra že četrtič. Do zdaj so se Poljakinje, ki jih od lani vodi italijanski strokovnjak Lorenzo Micelli, njegov pomočnik je Slovenec Vasja Samec Lipicer, vedno prebile do osmine finala, nikoli še v četrtfinale. V lanski sezoni so dvakratne poljske prvakinje, lani druge v domačem prvenstvu, igrale v pokalu CEV in izgubile šele v finalu, na drugi strani so Calcitovke v evropskih tekmovanjih največji uspeh dosegle predlani, ko so se v pokalu challenge uvrstile v četrtfinale.

  Pred tekmo s Poljakinjami, ki ima v svojih vrstah štiri tujke, v prvi postavi  je igrala le Nizozemka Maret Baltestein-Grothues, je imel domači trener Gašper Ribič dve dilemi glede začetne postave. Na koncu se je odločil, da bo prva organizatorka igre Cecilia Aragao, korektorka pa Olivera Kostić. Ob njima so dvoboj s poljskimi podprvakinjami začele še Petra Vrhovnik, Monika Potokar, Tina Grudina, Elena  Kučej in prosta igralka Meta Jerala.

  Z asom Kučejeve so domače odbojkarice povedle s 3:0, vendar so Poljakinje z blokom izid izenačile že na tretji točki, z dvema asom Maje Tokarske povedle s 5:3, nato pa do prvega tehničnega odmora dosegle še tri točke zapored. Calcitovke so imele težave s sprejemom servisa 193 cm visoke poljske blokerke in šele Kostićeva je priborila svoji ekipi novo točko. V nadaljevanju niza so imele domače odbojkarice še naprej težave s sprejemom (ob koncu niza je bil le 23-odstoten) in tudi napadom, kajti gostje so imele na igrišču v povprečju pet centimetrov višjo postavo.

  V drugem nizu so domače odbojkarice popravile sprejem, kar jim je ob prvem tehničnem odmoru prineslo zaostanek dveh točk, toda po srečnem asu, ko se je žoga od mreže odbila v polje domačih, so zaostajale že za štiri točke (7:11). Po polminutnem odmoru je Tokarska z blokom zaustavila Kostićevo, ki je v naslednjem napadu svoji ekipi le priborila servis. S tremi zaporednimi točkami, na servisu je bila Kučejeva, so se domačinke gostjam približale na dve točki zaostanka (10:12). Za polminutni odmor se je tokrat odločil Micelli, njegove varovanke pa so ob drugem tehničnem odmoru vodile s štirimi točkami prednosti. Na servis Tokarske so gostje dosegle še dve točki za vodstvo z 18:12. Ljubljančanke so jim odgovorile s petimi zaporednimi točkami, zasluge zanje gredo tudi servisom Ane Katarine Hribar, ki je dosegla tudi dva asa, imele pa so tudi protinapad za izenačenje na 18. točki. Namesto izenačenja so jim gostje pobegnile za pet točk (22:17), novega zasuka pa domača ekipa ni več zmogla.

  V tretjem nizu so Ljubljančanke korak z gostjami držale do pete točke, z delnim izidom 6:1 so jim poljske podprvakinje pobegnile na pet točk (6:11), navkljub polminutnemu odmoru pa varovanke Gašperja Ribiča niso več zmogle priključka. Ob drugem tehničnem odmoru so za nasprotnicami zaostajale za osem točk, s tem pa je bila tekma bolj ali manj odločena. Calcitovke so se sicer še naprej hrabro borile za vsako točko, toda kakovostna razlika je bila na strani Poljakinj, ki so zasluženo prišle do prvih treh točk v skupini B letošnje lige prvakinj.

  V drugem krogu bodo Calcitovke 11. novembra gostovale v Novari pri ekipi Igor Gorgonzola, ki je v sredo na gostovanju v Turčiji izgubila z VakifBank Istanbulom z 1:3 (-20, 21, -20, -18).

  Izjave po tekmi:

  Gašper Ribič, trener Calcita Ljubljane: “Na začetku tekme smo bili nekoliko v krču, čeprav smo povedli s 3:0, toda v nadaljevanju smo se nekoliko ustrašili nasprotnic. Toda do konca tekme smo se borili za vsako točko in v nekaterih trenutkih smo bili enakovredni Poljakinjam. Kljub vsemu sta odločala servis in sprejem, kjer smo imeli največ težav. Poskušali smo, veseli me, da nismo popustili, borili smo se do konca in mislim, da smo za prvo tekmo prikazali dobro predstavo. Vem pa, da lahko še napredujemo.”

  Petra Vrhovnik, kapetanka Calcita Ljubljane: “Na sprejemalskem mestu smo vedele, da nas bodo pritisnile s servisom, kjer menjajo kratko, dolgo žogo… Sprejemalke bomo v nadaljevanju lige prvakinj morale biti še bolj zbrane, da bi prišle do hitre igre in se na ta način izognile visokemu bloku nasprotnic. V določenih trenutkih tekme smo pokazale dober odpor, bile smo borbene in tu si nimamo česa očitati, drugo pa bomo še morale popraviti. Poljakinje so konstantno igrale dobro medtem ko smo me nihale v igri.”

  Meta Jerala, igralka Calcita Ljubljane: “Prvič smo igrale tekmo v ligi prvakinj, zato je bilo predvsem v prvem nizu veliko nervoze. Pred domačimi navijači smo se želele predstaviti v čim boljši luči, kar nam ni uspelo, vseeno pa mislim, da smo v nadaljevanju le prikazale boljšo igro. Menim, da smo pridobile potrebno samozavest, da bomo druge tekme v ligi prvakinj odigrale na višji ravni.”

  Olivera Kostič, igralka Calcita Ljubljane: “Za vse nas je tekma predstavljala velik izziv. Na začetku tekme je bila prisotna trema, vendar sem zadovoljna s tem, kako smo se upirale Poljakinjam. Do konca tekme smo igrale po svojih najboljših močeh. Vedeti je treba, da je bila za večino nas to prva tekma na tako visoki ravni. Mislim, da bomo na prihodnjih tekmah prikazale še boljšo igro.” 

  Napisal: Miha Štamcar

  Foto: Klemen Brumec

  Komentarji