V Celovcu test za Crveno zvezdo

  Med tednom so odbojkarice Calcit Volleyballa, žal še vedno brez Mekane Barnes, na povratni tekmi osmine finala pokala Slovenije še drugič premagale ekipo Neukročenih in se brez večjih težav uvrstile v četrtfinale. Podobno kot na prvi tekmi proti nekdanjim igralkam, ki zdaj odbojko igrajo le še rekreativno, so tudi v sredo nekaj več težav imele v prvem nizu, v nadaljevanju tekme pa so branilke pokalnega naslova zadeve le postavile na svoje mesto. Vendar so se s podobnimi težavami ukvarjale tudi v prvem krogu srednjeevropske lige, na gostovanju v Mariboru, le s to razliko, da je bil začetek tekme še soliden, drugi niz slab in šele v tretjem so Mariborčankam pošteno zapretile.

  Letošnja sezona je nekoliko specifična, saj smo pozno začele z njo, tako da imamo za sabo zelo malo uradnih tekem. Po eni strani ima to svoje pozitivne stvari, predvsem v tem, da smo imeli več časa, da se v miru pripravimo na tisto, kar nas v novi sezoni čaka, negativno pa je to, da čutimo pomanjkanje tekem. Do zdaj, razen tekme z Novo KBM Branikom, še nimamo nekega pokazatelja, kako močne smo in kaj lahko v novi sezoni pričakujem. Toda ne glede na to smo si zastavile jasne cilje, ki jih bomo skušale uresničiti. Prav pomanjkanje tekem je verjetno tudi razlog za naše slabše začetke tekem, medtem ko smo imele v Mariboru po sicer dobrem predolgo obdobje črnih minut, v katerih smo naredile preveč napak. Na srečo smo imele tudi nekaj dobrih trenutkov, ki jih bo treba razpotegniti čez vso tekmo, kajti pred nami je obdobje, ko bomo v mesecu dni odigrale osem pomembnih tekem,“ pred jutrišnjim gostovanjem v drugem krogu srednjeevropske lige pravi Mojca Božič, organizatorka igre kamniške ekipe, ki je na pripravah na novo sezono na turnirju v Celovcu brez izgubljenega niza premagala domači Sparkasse. Toda „Divje mačke“, kot se Celovčanke tudi imenujejo, so pred slabimi štirinajstimi dnevi s 3:1 premagale SVS Post z Dunaja.

  Dunajčanke očitno v letošnji sezoni nimajo tako močne ekipe kot v prejšnjih, vendar o njihovi sestavi ne vem prav veliko, kajti o njih bomo razmišljale pred našim medsebojnim obračunom. Dejstvo je, da smo Celovčanke na njihovem turnirju premagale, toda ne smemo pozabiti, da ni šlo za uradno tekmo, temveč samo za pripravljalno, ko je tudi drugačen naboj, svoje pa na uradnih tekmah naredi tudi psiha. Vsekakor nas jutri čaka težja tekma in morale se bomo pošteno potruditi, da pridemo do prve letošnje zmage v srednjeevropski ligi,“ napoveduje Božičeva.

  Žal bodo Kamničanke tudi jutri v Celovcu še brez Američanke Mekane Barnes, kar pred sredino prvo tekmo prvega kroga pokala CEV, ko bodo gostile Crveno zvezdo, ni najbolj spodbudna novica.

  Vsekakor bi bilo dobro, če bi Mekana lahko igrala že jutri, saj do sredine tekme s Crveno zvezdo ne bomo imele prav veliko možnosti za uigravanje. Dejstvo je, da nam bo Mekana zagotovo prinesla še nekaj dodatne energije, tudi novo kakovost, ki jo potrebujemo, kajti Crvena zvezda ima v svojih vrstah dobre igralke, z izkušnjami iz lige prvakinj. Nanje se bomo skušale čim bolje pripraviti, upam, da že z Mekano ter jih, če se bo to dalo, premagati. V letošnji sezoni imamo mlajšo, manj izkušeno ekipo, prav tako nimamo tako dolge klopi kot lani, no, vsaj za zdaj, vendar sem prepričana, da smo sposobne igrati dobro odbojko ter presenetiti marsikatero ekipo. Verjamem, da bomo to dokazale. Na žalost bo v letošnji sezoni nekaj manj tekem, vendar bomo te, ki nas čakajo, morale odigrati toliko bolje,“ je odločna 22-letna Šempetrčanka, ki drugo sezono nosi dres kamniškega Calcit Volleyballa.

  Že tretjo sezono pa celovško ekipo vodi Jože Časar, selektor slovenske mladinske izbrane vrste, ki je novo sezono začel z zmago proti aktualnim avstrijskim prvakinjam, ekipo SVS Posta. V svoji ekipi imajo dve tujki, 192 cm visoko srbsko korektorico Marijo Milosavljević in dva centimetra nižjo ameriško sprejemalko Saro Sage. Obe sta bili, ob blokerki Sabrini Mller tudi najbolj učinkoviti igralki Celovčank na tekmi proti dunajskim „poštarkam“.

  Pripravljalne tekme zame niso nikoli pristojne in še nikoli niso pokazale prave slike. Na njih trenerji preizkušamo drugačne različice in nikoli se ne igrajo na vso moč. Uradne tekme so čisto nekaj drugega. S Kamničankami se bomo v letošnji sezoni verjetno še nekajkrat srečali, že v soboto pa jih bomo skušali presenetiti. V ekipi imamo mlade igralke, v glavnem same Celovčanke in le dve tujki. Calcit je in ni ranljiv, imamo nekaj posnetkov, vemo, da jih je Branik dokaj gladko premagal, in, če je soditi po tej tekmi, so Mariborčanke letos prve favoritinje srednjeevropske lige, medtem ko naj bi se mi s Kamničankami borili za drugo mesto. Čeprav jutrišnja tekma na končni vrstni red seveda ne bo vplivala, bo za obe ekipi kar pomembna. Če nič drugega, za samozavest pred tekmami v evropskih pokalih. Vsekakor bo to dobra preizkušnja za nas, da vidimo, ali smo kaj napredovali, kajti Calcit je kot zmagovalec srednjeevropske lige in slovenski pokalni zmagovalec na jutrišnji tekmi zagotovo favorit,“ pa meni Časar, ki mu pri delu pomaga Danijel Habjan, ki je pred leti tudi že delal v kamniški odbojki.

  Ob jutrišnjem gostovanju prve ženske ekipe v Celovcu velja omeniti tudi prvo domačo tekmo druge ekipe, ki jo vodi Tanja Božinović. Mlade Kamničanke bodo v tretjem krogu 2. DOL zahod, bo 17. uri, igrale z ekipo Triglava iz Kranja.

   

  ATSC Sparkasse Celovec v sezoni 2014/15

  Organizatorki igre: Anna Maria Bajde, Valerie Magdalena Torker.

  Sprejemalke: Lucia Aichholzer, Saria Valerie Gschpf, Sara Sage, Katharina Holzer, Julia Bergner.

  Blokerke: Lisa Maria Duller, Sabrina Mller, Lisa-Christina Schmerlaib.

  Korektorici: Marija Milosavljević, Maria Alexandra Epure.

  Prosti igralki: Veronika Baumgartner, Nicole Freller.

  Trener: Jož Časar, pomočnik trenerja: Danijel Habjan.

   

  Calcit Volleyball v sezoni 2014/15
  Organizatorki igre: Mojca Božič, Zala Kranjc.
  Sprejemalke: Lana Ščuka, Petra Vrhovnik, Ana Katarina Hribar.
  Blokerei: Tamara Borko, Maja Forštnarič, Mekana Barnes.
  Korektorka: Urška Igličar, Klara Kregar.
  Prosta igralka: Meta Jerala.
  Trener: Gašper Ribič, pomočnik trenerja: Aljoša Jemec.

   

  Para drugega kroga srednjeevropske lige

  Jutri: ATSC Sparkasse Celovec – Calcit Volleyball (BG Lerchenfeldstrasse,18:30), SVS Post Dunaj – Nova KBM Branik (SH Fnfhaus, 17:30).

  Vrstni red: 1. Nova KBM Branik 3 (3:0), 2. ATSC Sparkasse Celovec 3 (3:1), 3. SVS Post Dunaj 0 (1:3), 4. Calcit Volleyball 0 (0:3).


  Napisal: Miha Štamcar

  Foto: Primož Mahkovec

   

   

   

  Komentarji