Uspešen debi Tanje Božinović na kamniški klopi

  V letošnji sezoni je v vodstvu mlajših selekcij ženske ekipe Calcit Volleyballa prišlo do spremembe. Živo Cof, ki je nov izziv našla v ljubljanskem Vitalu in Francija Obolnarja, je nadomestila Tanja Božinović, ki je v desetih letih, kolikor časa je v slovenski odbojki – pred tem je delovala v Beogradu – z mlajšimi kategorijami Bleda ter pozneje Jesenic, osvojila vrsto državnih naslovov in vzgojila vrsto slovenskih reprezentantk. Nekatere od njih danes igrajo tudi za slovensko člansko izbrano vrsto.

  Tanja Božinović je v Slovenijo prišla na vabilo blejskega kluba pred desetimi leti in že v svoji prvi sezoni je s starejšimi deklicami osvojila naslov državnih prvakinj. Kar šest igralk iz te ekipe je bilo potem pri Olegu Gorbačovu v slovenski kadetski reprezentanci, kjer je bila sama pomočnica selektorja. Na Bledu je bila pet let, potem pa je prišlo do sodelovanja gorenjskih klubov, in ker so bili na Jesenicah boljši pogoji za delo, se je preselila v mesto pod Mežaklo, kjer je nadaljevala s svojim uspešnim delom v mlajših selekcijah. Nekaj let je bila tudi trenerka prve jeseniške ekipe, vendar je ves čas delala tudi z mlajšimi klubskimi selekcijami. Če je njena statistika točna, je petnajst njenih igralk nastopilo za slovenske mlajše selekcije, šest pozneje tudi za člansko in že v Srbiji, kjer je začela svojo trenersko pot, je bilo podobno. Ena njenih najbolj znanih varovank je Jelena Nikolić, ki prav v teh dneh igra za reprezentanco Srbije na svetovnem prvenstvu v Italiji. Za Tanjo Božinović, ki, je avgusta prevzela delo v mlajših selekcijah Calcit Volleyballa bi mirno lahko rekli, da gre za eno največjih strokovnjakinj za delo z mladimi odbojkaricami v slovenski odbojki.

  So trenerji, ki so bolj uspešni v članski kategoriji in so trenerji, ki jim bolj leži delo z mlajšimi kategorijami. Zase bi lahko rekla, da sodim v to drugo kategorijo trenerjev. V članski kategoriji nisem prav veliko delovala, še to bolj po sili razmer. Veliko bolj mi ustreza delo z mlajšimi igralkami. Na Jesenicah sem bila že vrsto let in začutila sem, da sem svoje dosegla, zato sem potrebovala nove izzive. Na povabilo Gregorja Hribarja, predsednika Calcit Volleyballa, sem z veseljem prišla v Kamnik, saj gre za enega najboljših slovenskih klubov. Zame je edinstven že zato, ker je edini klub v Sloveniji, ki ima v samem vrhu obe svoji ekipi. Do zdaj so bila vsa moja pričakovanja izpolnjena, kajti Calcit je organiziran tako, kot vrhunski klub mora biti in ima piramido postavljeno tako, kot jo vrhunski klub mora imeti. Ko sem prišla v Kamnik, sem se takoj počutila doma, saj je vse delovalo tako, kot mora delovati. Ima vse mlajše kategorije, lahko se pohvali tudi z množičnostjo, žal pa že nekaj let igralke iz mlajših kategorij že nekaj let niso prihajale do prve članske ekipe in tudi že nekaj let Calcit nima reprezentantke v mlajših kategorijah. Zadnja, ki ji je to uspelo, je bila Petra Vrhovnik in zdaj je moja naloga, da skušam v tej smeri narediti še ta korak naprej,“ je o svojih načrtih v kamniškem klubu povedala Božinovićeva, ki je zadolžena za celoten pogon mlajših kategorij, se pravi od mladink navzdol, vodila pa bo tudi drugo ekipo Calcita, ki bo 18. oktobra začela s tekmovanjem v 2. DOL.

  Vse, kar je pod prvo člansko ekipo, je v mojih rokah. V mini in mali odbojki bo tekme vodila Barbara Novak, ki tudi dela v klubu, tako kot tudi Željana Blagojevič, ki mi prav tako pomaga pri delu. Sodelovala bom tudi z vsemi odbojkarskimi krožki, ki jih imamo na okoliških osnovnih šolah. Ena od nalog bo poskrbeti, da se vzpostavi enoten sistem dela, se pravi, da se tehnika, ki je temelj vsega, postavi že v mladih letih ter da se že v mlajših selekcijah opazi značilen način igre Calcit Volleyballa. Vsekakor se mora že v mlajših selekcijah začutiti pripadnost klubu.“

  S tekmama v predkrogu državnega mladinskega prvenstva, je Tanja Božinović uspešno prestala ognjeni krst na kamniški klopi, že v soboto in nedeljo pa so na vrsti nove preizkušnje. Starejše deklice bodo v soboto v Stranjah imele svoj prvi turnir v sezoni, medtem ko bodo mladinke v nedeljo v Sostrem pri Ljubljani igrale turnir območnega prvenstva.

  V kategoriji starejših deklic bomo imeli dve, pravzaprav tri ekipe. Dve bosta igrali v državnem prvenstvu, tretja, v kateri bodo igralke, ki v prvi ekipi ne bodo veliko igrale in najboljše iz druge ekipe pa bo igrala tudi v ljubljanski ligi. Do zdaj smo odigrali nekaj pripravljalnih tekem, kjer smo bili polovično uspešni, vendar izid ni bil v ospredju. Šlo je bolj za to, da se spoznamo med sabo, da vidim, kakšne so telesne sposobnosti igralk, kako se čustveno odzovejo in podobno. Da, res je, v soboto bodo s svojim prvenstvom začele tudi starejše deklice. Veseli me, da imamo veliko bazo igralk, zato bomo lahko igrali z dvema ekipama, za obe pa velja, da se bo večina šele prvič spoprijela z veliko odbojko. Do zdaj so igrale le malo odbojko, ali pa so šele začetnice. V prvi ekipi imamo le eno igralko, ki je redno igrala v kategoriji starejših deklic, drugih pet pa še ni dobilo veliko priložnosti za igro. Te igralke bodo zdaj nosilke igre, počasi pa vključujemo tudi druge. Z našo prvo ekipo imamo kar visoko zastavljene cilje, saj se želimo prebiti do polfinala. Mislim, da so dekleta to sposobna narediti, kajti pred nami je še dovolj časa, da nadgradimo dozdajšnje delo. V drugi ekipi so tiste, ki so z odbojko začele pozneje, kajti v klubu z veseljem sprejmemo vsako igralko, ki bi rada igrala odbojko. Nikoli ni prepozno, da se dekleta odločijo za igranje odbojke. Željana, ki vodi drugo ekipo, je mlada, nadarjena trenerka, s katero zelo dobro sodelujem.“

  Mladinke so, kot smo že omenili, svoj prvi turnir v okviru državnega prvenstva že imele. Tudi v tej konkurenci je cilj uvrstitev na polfinalni turnir, toda najprej se bo treba prebiti skozi območno prvenstvo?

  Končna uvrstitev bo odvisno tudi od naših nasprotnic, toda trenutno razmišljamo le o tem, kako se prebiti z območnega prvenstva. V nedeljo bomo igrale v Sostrem, kjer bomo v vlogi favoritinj. Naprej gresta dve ekipi in mislim, da to za nas ne bi smelo predstavljati večjih težav, je pa težko predvideti, kako bo naprej. Toda za zdaj sem z njihovim odnosom do dela, treninga in željo po napredovanju izredno zadovoljna. To je resnično čudovito, ko vidiš, kako so dekleta željna znanja. Veliko zaslug za to imata moja predhodnika, Franci Obolnar in Živa Cof.“

  Večina igralk, ki bo nastopila v mladinski konkurenci, z izjemo Lane Ščuke, Klare Kregar in Maje Forštnarič, ki so že v prvi članski ekipi, bo v letošnji sezoni nastopila tudi v 2. DOL zahod. Prva tekma bo na sporedu 18. oktobra.

  Že v prvem krogu nas čaka verjetno najtežji nasprotnik, saj lani Ankaran v tej ligi ni imel poraza. Vendar se na to ne oziroma, kajti tekme v drugi ligi bodo priložnost za to, da si dekleta pridobijo čim več izkušenj in igrajo proti močnejšimi ekipami. V primerjavi z lani bo šlo za popolnoma spremenjeno ekipo, kajti iz prve postave je le Tina Novak že igrala v drugi ligi. Čeprav bomo imeli pomlajeno ekipo, bo naš cilj obstanek v ligi, ker je vendarle razlika igrati drugo ali tretjo ligo. V drugi ligi je več resnosti, boljše so tudi ekipe in tudi za igralke se drugače počutijo, če igrajo drugo ali tretjo ligo,“ je ob koncu pogovora še poudarila Tanja Božinović, ki je zagotovo ena večjih okrepitev kamniškega kluba v letošnji sezoni.

  Napisal: Miha Štamcar

  Foto: Tine Forštnarič

  Komentarji