Unovčiti izkušnje iz lige prvakinj

  Calcitovke so pred zadnjim krogom rednega dela državnega prvenstva izgubile dve tekmi, v Ljubljani z Novo KBM Branikom z 2:3 in v Novi Gorici proti GEN-I Volleyju z 1:3, prav poraz v Novi Gorici pa jih je oddaljil od prvega mesta. V soboto bodo tako imele priložnost, da jim vrnejo za nenadejani poraz, naloga varovank Gašperja Ribiča pa bo nekoliko olajšana, saj v novogoriški ekipi ne bo več Sare Valenčič, ki bo kariero nadaljevala v Franciji.

  Njen odhod v Francijo bo zagotovo minus za Novogoričanke, nam pa voda na mlin. Pričakujem zanimivo tekmo, vsekakor pa se jim bomo skušale oddolžiti za poraz v Novi Gorici, zato bo motivacija na visoki ravni. Toda tudi brez Valenčičeve gre še vedno za dobro ekipo, ki je nikakor ne smemo podcenjevati. V letošnji sezoni so novogoriške odbojkarice že velikokrat dokazale, da imajo kvalitetno ekipo s pravo energijo, ki lahko preseneti marsikaterega nasprotnika, je ob vrnitvi iz Poljske in pred tekmo z Novogoričankami dejala Elena Kučej, ki ne skriva, da je za calcitovke v letošnji sezoni le še en cilj – državno prvenstvo.

  Osvojitev državnega prvenstva je bil glavni cilj, ki smo si ga zastavili na začetku sezone, zato bomo čim bolj garale, da bomo ta cilj tudi izpolnile! Dobro je, da se bo število tekem, in predvsem potovanj, zmanjšalo, saj je ob dveh treningih dnevno težko ves čas igrati na polno. Tekme srednjeevropske lige do zdaj, z izjemo z Branikom, niso bile preveč kakovostne, vendar smo odigrale le dva turnirja, tako, da bomo njeno pravo kakovost šele spoznale. Vendar pa vseeno mislim, da bi morali brez težav priti vsaj med prve tri ekipe.

  V boju za naslov državnih prvakinj in čim višjo uvrstitev v srednjeevropski ligi, jim bodo še kako koristile izkušnje, ki so si jih pridobile z igranjem na najvišji kakovostni ravni. Tudi v Sopotu se je ponovila zgodba s prejšnjih tekem v ligi prvakinj, ko so po dobro odigranem uvodnem nizu, v nadaljevanje padle v igri.

  Glede sredine tekme v Sopotu nimam nekega pametnega komentarja. Konstantno se nam ponavljajo tekme, kjer dobro začnemo, potem pa pademo in se nam nikakor ne uspe zbrati. V takšnih trenutkih moramo stopiti skupaj, si želeti zmage in delati druga za drugo. Če gledam iz svojega vidika, bi lahko na tekmi v določenih situacijah veliko boljše odreagirala, vendar je po toči zvoniti prepozno. Upam, da se bom iz tega kaj naučila, saj je liga prvakinj vseeno najelitnejše tekmovanje v Evropi, ki prinese veliko izkušenj, je o zadnji tekmi v ligi prvakinj dejala blokerka slovenskih državnih prvakinj, ki je bila vesela, da jim je klub omogočil igranja na tako visoki ravni.

  Samo na ta način lahko napredujemo, zato si vodstvo kluba zasluži vse pohvale, da nam je to omogočilo. Slišala sem veliko komentarjev, da za tako zahtevno tekmovanje še nismo zrele, vendar je treba razumeti, da nismo ekipa za milijon evrov, igrale pa smo proti ekipam, ki so sestavljene iz najmanj polovice reprezentantk, ki osvajajo medalje na evropskih in svetovnih prvenstvih. Če pogledamo, da je Slovenija v ženski konkurenci lani sploh prvič igrala na evropskem prvenstvu in po dolgih letih spet tudi v ligi prvakinj,  se mi zdi, da se kot država v odbojkarskem smislu strmo dvigujemo, da o uspehu fantov sploh ne govorim. Glede naše igre pa menim, da bo potrebno še veliko dela, da bo vsaka posameznica, in posledično kot ekipa, dosegla svoj maksimum, to pa lahko dosežemo le z garanjem na treningih in pozitivno energijo ter spodbujanjem, pravilno razmišlja Kučejeva.

  Že v torek bodo varovanke Gašperja Ribiča v Budimpešti igrale na tretjem turnirju srednjeevropske lige. Na prvi tekmi se bodo pomerile z ekipo Bekescsabai, ki na štirih tekmah še ni izgubila, na drugi, v sredo pa še z domačim Vašašem.

  1. DOL za ženske

  Petek, 29. januar: Luka Koper – Braslovče (OŠ Koper, 19:30), sobota, 30. januar: Calcit Ljubljana – GEN-I Volley (ŠD Tivoli, 17:00), Aliansa-Šempeter         – Formis (OŠ Šempeter, 17:30), Zgornja Gorenjska – UOK Vital Ljubljana (ŠD pod Stolom, 17:00), Nova KBM Branik – Kema Puconci (ŠD Lukna, 18:00).

  Napisal: Miha Štamcar

  Foto: Klemen Brumec

   

  Komentarji