Tudi v drugo zmaga za Branik

  Calcit Ljubljana – Nova KBM Branik 2:3 (21, -15, 19, -23, -6)

  Poreč – Športna dvorana Kaštelir, gledalcev 50, sodnika: Mezffy in Horvath (oba Madžarska).
  Calcit Ljubljana: Grudina 9, Božič 3, Vrhovnik 14, Igličar 2, Forštnarič, Kučej 11, Kostić 12, Aragao, Hribar 2, Jerala – libero, Turk, Potokar 12, Koleva. Trener: Gašper Ribič.
  Nova KBM Branik: Mlakar 15, Blagne, Kaučič 7, Sužnik – libero, Cvetanović 12, Ammerman 20, Najdič 2, Keglevič, Planinšec 16, Sobočan – libero, Pintar, Eržen. Trener: Sebastijan Škorc.

  Najboljši slovenski ženski odbojkarski ekipi zadnjih šestih let sta se tokrat pomerili na tekmi srednjeevropske lige. V nedeljo so odbojkarice Calcita Ljubljane s pol moči premagale domačinke turnirja v Poreču, danes so, podobno kot pred več kot mesecem dni, morale priznati premoč Nove KBM Branika, le da takrat v tekmi 1. DOL za ženske. Zanimivo je, da so tudi takrat ljubljanske odbojkarice vodile z 2:1 v nizih, imele so tudi tri zaključne žoge za zmago, vse tri so Mariborčanke ubranile, nato pa prišle do zmage. V Poreču sicer varovanke Gašperja Ribiča niso imele zaključne žoge za zmago, končni izid pa je bil enak kot v Ljubljani.

  V prvem nizu je bila boljša ljubljanska ekipa, ki je tokrat igrala brez Brazilke Cecilie Aragao in bolgarske okrepitve Slavine Koleve, čeprav začetek tekme zanjo ni bil najbolj obetaven. Z asom razpoložene Sarah Ammermann so bankirke povedle z 12:8, toda z delnim izidom 8:3 so calcitovke na drugi tehnični odmor odšle z dvema točkama prednosti. Do odločilne prednosti so prišle z dvema zaporednima asoma Ane Katarine Hribar, ki je na začetnih udarcih zamenjala Moniko Potokar, ki je v nedeljo počivala, saj so po njenem drugem zaporednem asu vodile že z 22:15. Calcitovke so do vodstva z 1:0 v nizih prišle po napaki Ize Mlakar.

  Drugi niz se je začel v znamenju mariborske ekipe, ki je ob boljšem servisu in slabem sprejemu nasprotnic, ki nikakor niso sestavile dobrega napada, povedle z 11:2. Zadnjo točko je z asom dosegla Saša Planinšec. S tem je bil niz, ki ga je z uspešnim napadom končala Marina Kaučič praktično že odločen. Zato pa so v tretjem pobudo spet prevzele aktualne slovenske državne prvakinje. Tokrat so bile Mariborčanke tiste, ki so imele težave na sprejemu in po asu Tine Grudine je bilo že 14:6 za Calcit Ljubljano. Ko je bila v napadu uspešna še Potokarjeva za vodstvo ljubljanske ekipe z 22:12, je bil tretji niz odločen.

  Najbolj izenačen je bil četrti niz. Obe ekipi sta imeli še naprej veliko težav na sprejemu servisa, bankirke so imele ob koncu tekme v tem elementu igre le 42-odstotno uspešnost, calcitovke samo 33-odstotne, temu primerna je bila tudi igra v napadu. Četrti niz so sicer bolje začel varovanke Sebastijana Škorca, ki so z blokom Saše Planinšec prišle že skorajda do neulovljivih sedmih točk prednosti (19:12). Toda po še drugem polminutnem odmoru Gašperja Ribiča so se Ljubljančanke le vrnile v igro in na servis Elene Kučej izid na 23. točk izenačile. Da do popolnega preobrata ni prišlo, je poskrbela Mlakarjeva.

  V tie-breaku so mariborske odbojkarice povedle s 5:2, s tremi točkami prednosti so vodile tudi ob menjavi strani, nato pa so dosegle pet zaporednih točk in vprašanje zmagovalk je bilo odločeno. Še drugič v letošnji sezoni so se minimalne zmage veselile odbojkarice Nove KBM Branika, ki bodo v sredo igrale še s Porečem, že čez dobra dva tedna pa se bodo v finalu pokala Slovenije, seveda, če v polfinalnih tekmah zaključnega turnirja, ki bo 8. in 9. januarja v Kamniku ne bo prišlo do kakšnega presenečenja, še enkrat pomerile s Calcitom Ljubljano. A bodo morale Ljubljančanke v polfinalu premagati Luko Koper, Nova KBM Branik pa GEN-I Volley.

   

  Napisal: Miha Štamcar

  Foto: Klemen Brumec

  Komentarji