Tudi lani so začele proti Braniku

  Nekoliko pozneje kot običajno, bodo s svojo sezono začele tudi odbojkarice Calcit Volleyballa, ki so med tednom na prvi tekmi osmine finala pokala Slovenije sicer že igrale v Miklavžu, pravi začetek pa bo vendarle predstavljala jutrišnja tekma, ob 18. uri, v dvorani Lukna v Mariboru. Tako kot lani, se bodo tudi letos v prvem krogu okrnjene srednjeevropske lige pomerile z Novo KBM Branikom, tekma, ki jo tudi Petra Vrhovnik že težko pričakuje.

   

  Tako za Kamničanke, kot za Mariborčanke je začetek letošnje sezone nekoliko nenavaden. Ne samo, zaradi poznega začetka, temveč tudi zato, ker sta obe ekipi v primerjavi z lansko sezono nekoliko spremenili zasedbo, hkrati pa so se nekatere nove igralke ekipama pridružile šele pred kratkim. V mariborski ekipi to velja za Moniko Potokar, v kamniški za Urško Igličar, ki je resda s Kamničankami igrala na večini prijateljskih tekem, zato pa Američanke Mekane Barnes na jutrišnji tekmi v Mariboru še ne bo. Zato bi bilo, po eni strani za odbojkarice Calcita celo bolje, če bi do dvoboja z državnimi prvakinjami Slovenije prišlo kakšen teden dni pozneje. Zanimivo je, da so se tudi lani mariborske in kamniške odbojkarice pomerile v prvem krogu srednjeevropske lige. S 3:1 so slavile Mariborčanke, toda na koncu so prvič v zgodovini kluba prvo mesto osvojile Kamničanke.

  „V sredo smo že komaj čakale, da se je s tekmo proti Neukročenim začela tekmovalna sezona, saj se je pripravljalno obdobje že nekoliko vleklo. Na srečo smo imele dobre pripravljalne tekme, tako smo bile tudi v Italiji, ampak nobena pripravljalna tekma ni isto kot uradna. Vsaj kar se občutkov in motivacije tiče. Kar pa se tekme z Branikom tiče, glede na to, da naša ekipa še ni popolna, saj še ne bo Mekane Barnes, bi bilo po eni strani morda res bolje, če bi do nje prišlo nekoliko pozneje. Toda po drugi strani je že zadnji čas, da se vse skupaj začne. Mislim, da bo ta tekma pokazala, kje trenutno smo, kaj smo do zdaj dobrega naredile v pripravljalnem obdobju in kaj bo treba popraviti. Vsekakor bo pokazatelj do zdaj narejenega. Sicer pa je v ekipi zelo dobra kemija in tudi na včerajšnji klubski večerji pred začetkom sezone, je naš trener povedal, da je ekipa enotna, homogena in da se čuti pozitivna energija. Upam, da se bo ta enotnost pokazala tudi na tekmah,“ pravi Petra Vrhovnik, ki bo v letošnji sezoni ena od nosilk igre Calcit Volleyballa.

  Prav zaradi dejstva, da kamniška ekipa še ni popolna, v vodstvu kluba se spogledujejo za še eno sprejemalko, je težko delati primerjave z lanskoletno ekipo, ki je ob zmagoslavju v srednjeevropski ligi še drugič zapored slavila tudi v pokalnem tekmovanju, v prvenstvu pa je morala priznati premoč Nove KBM Branika.

  „Ve se, katere igralke so zapustile nas in katere Branik, ve se tudi, katere so prišle na novo, toda glede na to, da smo me še vedno brez nove blokerke, ki jo že vse komaj čakamo, prav tako je prazno še eno mesto sprejemalke, je res težko delati kakršnekoli primerjave. O ciljih ali bolje rečeno željah se lahko govori, ampak dokler ekipa ne bo popolna in dokler ne bomo videle, kako močne smo, je težko natančno doreči, kam lahko sežemo,“ meni Vrhovnikova.

  V nekaj boljšem položaju kot Kamničanke so odbojkarice Nove KBM Branika, ki bodo v letošnji sezoni nastopile brez Stefane Proković, odlične proste igralke, ki je imela v zadnjih dveh sezonah veliko težav s hrbtom, prav tako ne bo več v ekipi Elene Kučej, trenutno je še v fazi rehabilitacije in Urške Igličar, ki bo kariero nadaljevala v Kamniku, medtem ko je Nika Blagne, zaradi hude poškodbe za letošnjo sezono izgubljena. Ob nekaterih mlajših igralkah, mladinskih reprezentantkah Aniti Sobočan, Eli Pintar in Darji Eržen so v svoje vrste uspele pridobiti Moniko Potokar, ki je večji del pripravljalnega obdobja trenirala v Kamniku. Novinka je tudi prosta igralka Karmina Sužnik, vendar le novinka v članski ekipi.

  „Tistih novih, mlajših, ki so letos prišle v Branik, ne poznam tako dobro, Monika pa je tako ali tako trenirala z nami in jo seveda dobro poznamo. Prav tako je ostala Ana Starčević, isti sta blokerki, podajalki in korektorki, tako da Branik imel tudi letos zelo dobro ekipo. Vemo, da bo imel Branik tudi letos kakovostno ekipo, v kateri bodo združene izkušene in mlade igralke. Za zdaj moramo še počakati, da vidimo, kje smo me, zato še ne bi govorila o tem, kdo je favorit. Bomo videli, kaj bo pokazala ta prva tekma, predvsem pa druge, ki bodo sledile, kajti ekipi se v nadaljevanju sezone lahko še spremenita. Za nas bo bolj pomembna tekma v pokalu CEV, ko bomo 12. novembra gostile Crveno zvezdo, tako da se nam je zgodilo, da dolgo nismo igrale nobene uradne tekme, zdaj pa bomo v kratkem obdobju igrale nekaj močnih tekem zapored. Crvena zvezda ima tudi izkušnje iz lige prvakinj, tako da bo to vse prej kot lahek nasprotnik, vendar ne tudi nepremagljiva. V Evropi nimamo s strani kluba nobenih pritiskov, šle bomo s tekme na tekmo, potem pa bomo videli, kako daleč lahko pridemo. V pokalu CEV lahkih ekip tako ali tako ni,“ se je še uvodne tekme v pokalu CEV dotaknila Petra Vrhovnik.

  „Obe ekipi sta nekoliko spremenili svojo zasedbo in obe sta še v fazi uigravanja ekipe, zato bo jutrišnja tekma še toliko bolj nepredvidljiva. Možno je prav vse, od gladke zmage, do gladkega poraza, kot tudi to, da se bo igralo pet nizov. Zavedamo se svoje kakovosti in svojih slabosti, vendar je v podobnem položaju tudi Calcit. Kot trener sem pripravljen na vse možne različice. Med tekmo se bomo prilagajali dani situaciji in iskali optimalno rešitev, ki naj bi nas, če bomo dovolj dobri, pripeljala do zmage,“ pa pred jutrišnjim derbijem razmišlja Bruno Najdič, ki bo tudi v letošnji sezoni vodili mariborske odbojkarice, ki v pripravljalnem obdobju, podobno kot kamniške, niso odigrale prav veliko pripravljalnih tekem.

  „Tudi mi smo bili na turnirju v Italiji, ki pa ni bil ravno kakovosten, tako da od njega nismo veliko imeli. Več smo odnesli s turnirja v Nemčiji, ki pa je bil pred tremi tedni, vmes pa smo pridobili še Moniko Potokar, s katero smo pridobili na širini in kakovosti, a se z njo moramo še uigrati. Zagotovo pa je lepše sezono začeti z zmago v slovenskem derbiju, kar bi bila potrditev za dozdajšnje delo in tudi večji motiv za naprej, vendar je to tekma, ki ne bo imela nobenega vpliva ne na nadaljevanje srednjeevropske lige, ne pozneje na državno prvenstvo. Toda kot rečeno, šlo bo za derbi, tekma bo zanimiva in prepričan sem, da bomo oboji skušali zmagati,“ je še dodal Najdič.

  V okrnjeni srednjeevropski ligi bodo letos žal le štiri ekipe. Ob obeh slovenskih še SVS Post z Dunaja in Sparkasse Celovec. V prvem delu tekmovanja se bo igralo po dvokrožnem sistemu, nato sta na sporedu polfinalni in za konec še finalni obračuni. Tekem bo manj kot lani in upati je, da bo že prihodnje leto srednjeevropska liga spet postala to, kar je še lani bila.

   

  Nova KBM Branik v sezoni 2014/15
  Organizatorki igre: Sara Najdič, Angelina Ajnihar.
  Sprejemalke: Nika Blagne, Ana Starčević, Anita Sobočan, Monika Potokar.
  Blokerke: Marina Kaučič, Saša Planinšec, Ela Pintar.
  Korektorki: Iza Mlakar, Darja Eržen, Mihela Planinšec.
  Prosti igralki: Karmina Sužnik, Nasja Gričnik.
  Trener: Bruno Najdič, pomočnik trenerja: Matjaž Hafner.

   

  Calcit Volleyball v sezoni 2014/15

  Organizatorki igre; Mojca Božič, Zala Kranjc.
  Sprejemalke: Lana Ščuka, Petra Vrhovnik, Ana Katarina Hribar.
  Blokerei: Tamara Borko, Maja Forštnarič, Mekana Barnes.
  Korektorka: Urška Igličar, Klara Kregar.
  Prosta igralka: Meta Jerala.
  Trener: Gašper Ribič, pomočnik trenerja: Aljoša Jemec.

   

  Napisal: Miha Štamcar

  Foto: Primož Mahkovec

  Komentarji