Sezono so bolje začele Mariborčanke

  Nova KBM Branik – Calcit Kamnik 3:0 (18, 11, 24)

  Maribor – Dvorana Lukna. 200 gledalcev. Sodnika: Globačnik (Topolšica) in Valentar (Prevalje).
  Nova KBM Branik: Pintar, Kaučič 8, Ajnihar 1, Sužnik – libero, Mlakar 15, Najdič 2, S. Planinšec 5, Starčević 11, Sobočan 7, M. Planinšec, Potokar 3, Eržen 1. Trener: Bruno Najdič.
  Calcit Kamnik: Kranjc, Božič 1, Kregar, Borko 5, Vrhovnik 6, Igličar 13, Forštnarič 5, Hribar 2, Jerala – libero, Ščuka 6.

   

  V novi sezoni srednjeevropske lige bodo igrale le štiri ekipe, dve slovenski in dve avstrijski (SVS Post in Sparkasse Celovec), žreb pa je nanesel, da sta se že v prvem krogu pomerili Nova KBM Branik in Calcit Volleyball. Obe ekipi sta po lanski sezoni nekoliko spremenili svoji zasedbi, vendar so več sprememb doživele Kamničanke, ki so ostale brez Eve Mori, Tjaše Turnšek, Lucy Charuk, Sare Valenčič, se pravi kar štirih igralk prve postave ter Nike Mori in Anje Kavčič, medtem ko so mariborsko ekipo zapustile le Stefana Proković, Urška Igličar in Elena Kučej, vendar pa njihov trener Bruno Najdič ne more računati na poškodovano Niko Blagne. Začetek uvodnega niza ni napovedoval gladke zmage mariborske ekipe, še zlasti ne po treh zaporednih točkah gostij, zadnjo od njih je dosegla novinka v ekipi, Maja Forštnarič, ki je ob Mojci Božič, Petri Vrhovnik, Lani Ščuki, Tamari Borko, Urški Igličar in prosto igralko Meto Jeralo. Kamniške odbojkarice so namreč povedle s 13:10, toda po polminutnem odmoru so aktualne državne prvakinje na servis Ize Mlakar dosegle kar osem zaporednih točk, kar jim je zadoščalo za zanesljivo zmago v prvem nizu, v katerem so bile veliko boljše na servisu, naredile pa so tudi veliko manj lastnih napak.

  V drugi niz so Kamničanke krenile v nespremenjeni zasedbi, kar velja tudi za mariborsko ekipo, v kateri je Monika Potokar, ki je večji del pripravljalnega obdobja trenirala s Kamničankami, tekmo začela s klopi. Bruno Najdič je tako dvoboj z branilkami naslova v srednjeevropski ligi večji del tekme igral v postavi Sara Najdič, Ana Starčević, Anita Sobočan, Marina Kaučič, Sara Planinšec, Iza Mlakar in prosta igralka Karmina Sužnik. Z delnim izidom 5:0 so domače odbojkarice povedle z 10:5, ob drugem tehničnem odmoru pa je zaostanek gostij znašal že kar devet točk. A s tem težav za kamniško ekipo, ki ji ni šlo ne na sprejemu, ne v napadu ni in ni bilo konec. Mariborčanke so pridno prihajale do točk in kamniško ekipo pustile le na enajstih točkah. Ko so odbojkarice Branika po dveh zaporednih blokih, Sare Planinšec in Anite Sobočan v tretjem nizu povedle z 9:5, je vse kazalo na podoben scenarij kot v prvih dveh nizih, toda na servis Tamare Borko, ki je dosegla kar tri ase, so Kamničanke šest zaporednih točk za vodstvo s 14:10. S prednostjo štirih točk so tudi odšle na drugi tehnični odmor, vendar so po njem Najdičeve varovanke dosegle tri točke zapored. Nekdanja igralka Branika, Urška Igličar, je svoji ekipi priborila servis, namesto Lane Ščuke pa ga je izvajala Ana Katarina Hribar. In to ne samo enega, temveč kar pet zapored, vse do vodstva z 22:15. V domači ekipi je že pred tem Najdič prvič na tekmi v igro poslal Moniko Potokar, nato pa še Elo Pintar, Darjo Erženi in Angelino Ajnihar, kar se mu je na koncu obrestovalo. Odbojkarice Calcita so sicer prišle do štirih zaključnih žog za zmago v tretjem nizu, toda servis Igličarjeve je končal v avtu in kar ni uspelo njej, je na drugi strani mreže uspelo mariborskim odbojkaricam, ki so po zaslugi Marine Kaučič prišle do prve zaključne žoge za končno zmago. Že kar prvo je izkoristila Potokarjeva, ki je imela v končnici tekme tudi največ zaslug za preobrat v tretjem nizu. Mariborčanke so bile boljše v vseh elementih igre, predvsem pa na servisu, saj so za devet asov naredile le pet lastnih napak, medtem ko so Kamničanke dosegle pet asov, a so pri tem naredile devet lastnih napak ter v napadu, kajti ob le 24-odstotni učinkovitosti je bilo nemogoče računati na zmago. Vendar je treba omeniti, da za Calcit še ni zaigrala Američanka Mekana Barnes, s katero bodo kamniške odbojkarice zagotovo bolj nevarne. Toda vse skupaj je šele začetek sezone.


  Izjavi po tekmi

  Bruno Najdič, trener Nove KBM Branika: „Čeprav smo zmagali brez izgubljenega niza, z igro naše ekipe nisem najbolj zadovoljen, na pripravljalnih tekmah je bila boljša. Nadaljevanje tekmovanja nas čaka čez dva tedna in v tem času bomo skušali popraviti stvari, ki tokrat niso bile dobre.”

  Gašper Ribič, trener Calcit Volleyballa: “To je šele začetek prvenstva, čaka nas še veliko obračunov. V prvem in drugem nizu so naše igralke naredile preveč napak, v tretjem pa so zaigrale veliko boljše. Žal je v prelomnih trenutkih do veljave prišla neizkušenost igralk, porazu se nismo mogli ogniti.“

  Napisal: Miha Štamcar

  Foto: Tine Forštnarič

   

  Komentarji