Srebrna kolajna z leskom zlate za kamniške mladinke

  Težko je le z nekaj besedami opisati, s kakšnimi težavami vse so se v letošnji sezoni soočale mladinke Calcit Volleyja, ki so redni del prve mladinske lige v zahodni skupini končale šele na četrtem mestu. Toda na zaključnem turnirju v Novi Gorici so branilke naslova državnih prvakinj po zmagi nad SIP Šempetrom v četrtfinalu in Braslovčami v polfinalu šele v tie-breaku morale priznati premoč domačemu GEN-I Volleyju, ki je zmagal s 3:2 (-24, 25,-23, 15, 10).

  Kamniške mladinke so ob koncu sezone ostale brez dveh pomembnih igralk, mladinske reprezentantke Manje Jerala in Veronike Povh, ki sta se predčasno odločili končati svojo odbojkarsko pot, za nameček pa so jih pestile še številne poškodbe. Varovanke Katarine Vraber so tako na zadnjih dveh turnirjih zahodne skupine v prvi mladinski državni ligi kar trikrat ostale praznih rok in le enkrat zmagale, tako da so se na zaključni turnir osmerice uvrstile šele kot četrta ekipa svoje skupine. Tudi zato so jih nekateri že odpisali, toda z borbeno in srčno igro so bile najprijetnejše presenečenje zaključnega turnirja v Novi Gorici, ko so šele v napetem finalu izgubile proti domači novogoriški ekipi.

  Za prvo manjše presenečenje so Kamničanke poskrbele že v soboto, ko so z 2:0 (14, 22) premagale SIP Šempeter, najboljšo ekipo vzhodne skupine prve mladinske državne lige. Za Šempetranke je bil to velik šok, za kamniške princeske pa velik motiv za nedeljski polfinalni obračun z Braslovčami, ki so v četrtfinalu izločile Vital I Ljubljano. V preostalih dveh četrtfinalnih tekmah je domači GEN-I Volley z 2:0 premagal Formis, Nova KBM Branik pa je bila z 2:1 boljša od Triglava Kranj I.

  Da sobotna zmaga za kamniško ekipo ni bila naključna, je potrdila tudi polfinalna tekma z Braslovčami. Že v prvem nizu je bilo vse v znamenju Kamničank, ki so nekaj več težav sicer imele v drugem, a njihova zmaga z 2:0 (14, 22) ni bila niti trenutek vprašljiva. Bolj izenačen je bil drugi polfinalni obračun med novogoriško in mariborsko ekipo, ki so ga z 2:1 dobile domače odbojkarice.

  V ponovitvi lanskoletnega finala, v katerem so s 3:1 do naslova državnih prvakinj prišle odbojkarice Calcit Volleyja, se je v prvem nizu tehtnica nagnila na kamniško stran. Novogoričanke so v drugem nizu izid izenačile, tretji pa je bil spet na strani Kamničank. Toda v četrtem in predvsem v tie-breaku je bila v domači ekipi nezaustavljiva Fatoumatta Sillah, ki že dve sezoni navdušuje tudi v novogoriški članski ekipi. Navkljub nepopustljivosti so Kamničanke vendarle morale priznati premoč novogoriške ekipe. Tretje mesto so osvojile Braslovče, ki so z 2:1 premagale Mariborčanke.

  »Imela sem občutek, da so nas že proti Šempetrankam odpisali, saj so videli, da z nami ni ne Manje Jerale ne Veronike Povh, tako da je bilo za marsikoga presenečenje, da smo dobile četrtfinalni obračun. Toda v ekipi je vladalo resnično zelo dobro vzdušje, kar je tehtnico nagnilo na našo stran. V polfinalu smo igrali z Braslovčami, ki ima sicer nizko ekipo, a se bori za vsako žogo in ni bilo ravno preprosto priti do zmage. Z malo sreče bi se morda tudi v finalu dalo iztržiti kaj več. Morda smo v ključnih trenutkih tekme naredili kakšno napačno potezo, vendar so vse to izkušnje, ki nekaterim igralkam zagotovo še manjkajo. Moram pa reči, da je bil finalni obračun z Novogoričankami na resnično visoki ravni. Pa tudi ne velja to samo za to tekmo, tako da je bilo v dveh dneh resnično veliko dobrih tekem in tudi s te strani smo lahko zadovoljni,« je zaključni turnir v Novi Gorici ocenila Katarina Vraber, trenerka Calcit Volleyja.

  »Mislim, da smo resnično naredili čisto vse, kar je bilo v naši moči. Nismo razočarane, za to niti ni bilo razloga, zahvaliti pa se moramo tudi svojim navijačem, ki so bili v vseh tekmah zelo glasni. O tem, kako povezana je bila ekipa, smo videli tudi po koncu finalne tekme, ko so se dekleta veselile, kot da bi tekmo dobile. Mi je pa žal, da lahko od letošnje sezone naprej odbojkarice v mlajših kategorijah lahko igrajo le za dve ekipi. Bolje bi bilo, če bi se za te igralke omejilo število tekem, ki jih v eni sezoni lahko igrajo, ne pa kategorije. Tako smo tudi mi ostali brez vsaj dveh igralk, ki bi nam prišle prav na zaključnem turnirju, a so morale ostati doma,« je še dodala Vraberjeva.

  Za mladinke Calcit Volleyja so na zaključnem turnirju mladinskega državnega prvenstva igrale: Živa Javornik, Naja Boisa, Tina Topič, Anamarie Štern, Maja Ifko, Tara Gojak, Zala Špoljarič, Nika Kraševec, Inja Uršič, Zala Ivanovič Loparec, Neža Sitar, Zala Krašovec.