Še tretjič drugi v letošnji sezoni

  ACH Volley – Calcit Volley   3:0 (17, 16, 20)

  Ljubljana – Dvorana Tivoli, gledalcev 400, sodnika: Skudnik (Mežica), Valentar (Prevalje).

  ACH Volley: Flajs, Đirlić, Babkov, Kovačič (L), Purič, Pavlović, Satler, Pleško, Brulec, Planinc (L), Kk, Mihajlović, Pokeršnik, Videčnik. Trener: Zoran Kedačič.

  Calcit Volley: Pereira, Hribar (L), Golob (L), Novljan, Podobnik, Ratek, Gil, Vidmar, Okroglič, Štalekar, Kvas, Lakner, Štembergar Zupan, Lazar. Trener: Gašper Ribič.

  Kamniški odbojkarji v prvih dveh finalnih tekmah končnice za naslov državnega prvaka navkljub veliki želji Ljubljančanom niso odvzeli niza, vendar jih vseeno ni zapustil optimizem. Na vsak način so se od svojih zvestih navijačev želeli posloviti v četrtek v domači dvorani, toda realnost je bila vendarle drugačna. Utrujena četa Gašperja Ribiča se je tudi letos morala zadovoljiti z drugim mestom v domačem prvenstvu, kar je nov uspeh za kamniško odbojko.

  Na prvih dveh tekmah so bili ljubljanski odbojkarji izrazito boljši v bloku, z blokom pa so tudi začeli nocojšnji dvoboj, prav z blokom Tineta Kvasa pa so Kamničani po zaostanku treh točk (1:4) izid že na šesti točki izenačili. Po lastni napaki domačinov so na servis Maxsona Pereire tudi prvič na tekmi povedli (7:6), a so po asu Jana Brulca na prvi tehnični odmor s točko prednosti odšli Ljubljančani. Nekdanji organizator igre Calcit Volleyja je nato izvajal še pet zaporednih začetnih udarcev za vodstvo s 13:7. Kamniški trener Gašper Ribič je porabil oba polminutna odmora in šele po drugem so njegovi varovanci spet prišli do točke, vendar visokega zaostanka niso več nadomestili.

  Tudi v drugem nizu so Kamničani dobro začeli, vodili še s 4:2, na servis Petra Đirlića pa so domačini dosegli štiri zaporedne točke, ob prvem tehničnem odmoru pa so imeli prednost treh točk. Ob ne ravno prepričljivem sprejemu (29-odstotnem) in napadu (24-odstotnem) Kamničani niso več ulovili priključka. Na drugi tehnični odmor so odšli z zaostankom štirih točk, po asu Đirlića pa je bilo že 17:12 za ACH Volley, kar je domači ekipi zadoščalo za mirno končnico niza in vodstvo z 2:0.

  V tretjem nizu so kamniški odbojkarji korak z domačo ekipo držali do izida 9:10, z asom Dike Puriča pa so jim Ljubljančani pobegnili na 13:9. Gašper Ribič je njihov nalet skušal zaustaviti s polminutnim odmorom, vendar tudi to ni dvignilo njegovih varovancev, ki so po novem bloku domače ekipe zaostajali že za pet točk (10:15), tako kot tudi ob odhodu na drugi tehnični odmor. Z dvema zaporednima asoma Radoslava Gila so se jim Kamničani še približali na tri točke zaostanka (18:21), nato pa po lastni napaki Ljubljančanov, tudi po zaslugi odličnega servisa Andreja Štembergarja Zupana, na dve (20:22). To pa je bilo tudi vse, kajti Dimitrij Babkov je z dvema asoma končal letošnje državno prvenstvo.

  Izjave po tekmi

  Gašper Ribič, trener Calcit Volleyja: Izgubili smo bitko servis – sprejem, nato pa so Ljubljančani postavili še visok blok, tako da so le težko zaključevali napade. Na trenutke smo igrali dobro, vendar je bilo teh trenutkov premalo. Mislim, da smo odigrali toliko, kot smo v tem trenutku lahko, vendar moramo biti na koncu vseeno zadovoljni tudi z drugim mestom. Še zlasti glede na vse poškodbe v drugem delu sezone sem vesel, da smo v polfinalu premagali Salonit in da smo prišli v finale končnice. Moram pa priznati, da je ACH Volley igral odlično in mu lahko samo čestitam za naslov.

  Andrej Štembergar Zupan, kapetan Calcit Volleyja: Letošnja sezona je bila za našo ekipo nekaj posebnega. Veliko je bilo vzponov, veliko je bilo tudi padcev, po katerih smo se vedno pobrali. Realno letos v finalu nismo mogli parirati ACH Volleyju. V srednjeevropski ligi smo jih sicer presenetili, ampak v finalni seriji, ko se igra na tri zmage, ne. Letos je bila kakovostna razlika med njimi in nami za kakršno koli presenečenje vendarle prevelika. Mislim, da smo na koncu lahko zadovoljni tudi s tem drugim mestom, sploh glede na to, da smo že v polfinalu končnice imeli težave s Salonitom. Čestital bi soigralcem in vodstvu kluba in v isti sapi dodal tako kot lani, da v prihodnji sezoni upam na stopničko višje.

  Jan Brulec, igralec ACH Volleyja: Odločilno je bilo, da smo vse tri finalne tekme odigrali na zelo visoki ravni. Psihično in telesno smo zdržali in po visokem vodstvu nismo popuščali do konca nizov. Čez celotno finalno serijo smo držali zelo dober sprejem, igra v bloku in obrambi je bila na zelo visoki ravni in tudi če bi Calcit Volley prikazal še boljšo igro, bi nas težko presenetil. Morda bi za naslov potrebovali kakšno tekmo več, je pa lepo sezono končati brez poraza, prav tako pa smo končnico končali brez izgubljenega niza.

  Dozdajšnji odbojkarski državni prvaki:

  1991/92 Vileda Maribor

  1992/93 Vileda Maribor

  1993/94 Salonit Anhovo

  1994/95 Salonit Anhovo

  1995/96 Salonit Anhovo

  1996/97 Salonit Anhovo

  1997/98 Fužinar

  1998/99 Salonit Anhovo

  1999/00 ELVO Bled

  2000/01 Žurbi Team Kamnik

  2001/02 Calcit Kamnik

  2002/03 Calcit Kamnik

  2003/04 Šoštanj Topolšica

  2004/05 Autocommerce Bled

  2005/06 Autocommerce Bled

  2006/07 Autocommerce Bled

  2007/08 ACH Volley Bled

  2008/09 ACH Volley Bled

  2009/10 ACH Volley Bled

  2010/11 ACH Volley Bled

  2011/12 ACH Volley Ljubljana

  2012/13 ACH Volley Ljubljana

  2013/14 ACH Volley Ljubljana

  2014/15 ACH Volley Ljubljana

  2015/16 ACH Volley Ljubljana

  2016/17 ACH Volley Ljubljana

  2017/18 ACH Volley Ljubljana

  Napisal: Miha Štamcar

  Foto: Klemen Brumec

  Komentarji