S preobratom do vodstva 1:0

  Calcit Volleyball – Nova KBM Brnik  3:2 (-20, -24, 21, 12, 12)

  Ljubljana – Športna dvorana Tivoli, gledalcev 400, sodnika: Valentar (Prevalje) in Skudnik (Mežica).
  Calcit Volleyball: Grudina 13, Božič, Igličar, Forštnarič, Kučej 9, Kostić 26, Hribar 2, Jerala – libero, Turk, Potokar 12, Koleva 15, Van de Vyver 4. Trener: Gašper Ribič.
  Nova KBM Branik: Mlakar 24, Blagne – libero 1, Kaučič 10, Sužnik – libero, Cvetanović 8, Ammerman 7, Vovk 2, Najdič 2, Keglevič, Planinšec 8, Sobočan 3, Pintar, Eržen. Trener:

  Odbojkarice Calcita Volleyballa in Nove KBM Branika se še sedmič zapored v finalu končnice državnega prvenstva borijo za naslov državnih. Štirikrat so se naslova veselile Mariborčanke, ki so do zdaj skupaj že trinajstkrat osvojile naslov državnih prvakinj, dvakrat so bile boljše varovanke Gašperja Ribiča. V letošnji sezoni sta v dozdajšnjih šestih medsebojnih obračunih obe ekipi slavili po trikrat, z nekaj boljšo popotnico pa so v finale prišle calcitovke, ki so dobile tudi zadnjo letošnjo tekmo, s to zmago pa so prišle do prvega mesta v modri skupini in finala srednjeevropske lige.

  Prvo finalno tekmo končnice so bolje začele gostje iz Maribora, ki so ob boljšem servisu in sprejemu z dvema zaporednima asoma Saše Planinšec na drugi tehnični odmor odšle s prednostjo petih točk, ob prvem so vodile z dvema. Ko je bila v napadu uspešna Iza Mlakar, so domačinke za gostjami zaostajale že za šest točk, zato je Gašper Ribič vzel še svoj drugi polminutni odmor, vendar se njegova ekipa na manj kot štiri točke zaostanka nasprotnicam ni več približala. Tretjo zaključno žogo za zanesljivo zmago v uvodnem nizu je izkoristila Saša Planinšec.

  Tudi v drugem nizu so Mariborčanke prve prišle do nekoliko večje prednosti, ko so s točko Marine Kaučič povedle 12:9, a je s točko Slavine Koleve že na 12. točki sledilo novo izenačenje. Branilke naslova so po predolgem servisu Koleve na drugi tehnični odmor odšle s točko zaostanka, po novi lastni napaki pa je Ribič vzel polminutni odmor, toda po novi točki Mlakarjeve je bil ob zaostanku treh točk (17:20) prisiljen vzeti še drugega. Po asu Marine Kaučič so bile domače odbojkarice v še večjih težavah, saj je bil izid že 21:17 za Mariborčanke, ki so imele tudi štiri zaključne žoge. Na servis Elene Kučej, dosegla je tudi dva asa, so po bloku Tine Grudine domačinke izid izenačile, toda Anita Sobočan, ki je tik pred tem zamenjala Sarah Ammerman in Marina Kaučič sta gostje popeljali do vodstva z 2:0 v nizih.

  Gostujoči trener Najdič je še pred prvim tehničnim odmorom vzel polminutni odmor, kajti na servis Potokarjeve in napaki Ammermanove so njegove varovanke zaostajale 1:5, po bloku Kučejeve že 1:6. S petimi točkami so bankirke zaostajale tudi ob prvem tehničnem odmoru, domače odbojkarice so bile vse bolj zanesljive na servisu, njihova igra v napadu je bila vse bolj raznovrstna, popravile so tudi igro v bloku. Ko je Koleva v napadu dosegla točko za 10:3, se je Najdič odločil še za drugi polminutni odmor, toda po uspešnem napadu Kostićeve je bilo 13:4 za Calcit Ljubljano. Četrti niz je bil s tem odločen, Najdič pa je odpočil nosilke igre mariborske ekipe. Izenačenje v nizih sta z blokom potrdili Kaučičeva in Ilka van de Vyver.

  Še tretjič v letošnji sezoni je dvoboj med Calcitom Volleyballom in Novo KBM Branikom odločal tie-break. Oba dozdajšnja so dobile Mariborčanke, ki so vanj seveda vstopile z vsemi najboljšimi igralkami, medtem ko je domači trener Gašper Ribič tako ali tako vso tekmo igral praktično v isti zasedbi. Z blokom Grudine in asom Kučejeve so domačinke povedle 6:2, po napaki Mlakarjeve pa so na menjavo strani odšle s prednostjo petih točk, toda prav po točki mariborske korektorke so se gostje domači ekipi približale le na točko zaostanka (9:10). Z blokom Kaučičeve je bil izid na 12. točki izenačen, Potokarjeva in Kostićeva pa sta odbojkaricam Calcita le priborili dve zaključni žogi, že prvo je z blokom izkoristila Kučejeva.

  Izjavi po tekmi:

  Gašper Ribič, trener Calcita Volleyballa: Na nas je bilo pred tekmo večje breme, zato smo začeli nesproščeno, medtem ko so Mariborčanke dobro servirali, zato smo imeli veliko težav na sprejemu. Igrali smo na visoke žoge, kar je proti njim težko. Poleg tega naš servis ni bil takšen, kot smo si želeli, zato pa je bil njihov sprejem odličen in so se lahko razigrale. K sreči se je tehtnica obrnila na našo stran, s točke v točko smo igrali bolje in na koncu smo le prikazali dobro igro. Vesel sem, da smo dobili to tekmo, kajti v primeru poraza nam bi bilo zelo težko, saj bo druga tekma v Mariboru. Tako bomo lahko tja odšli sproščeno in verjamem, da bomo prikazali še boljšo igro.

  Bruno Najdič, trener Nove KBM Branika: Začeli smo dobro, vendar tudi v tretjem nizu nismo bili nikoli daleč zadaj, nekajkrat smo prišli na točko zaostanka, vendar preprosto nismo mogli mimo tega, da bi mi morda prišli do vodstva. Je pa res, da smo že v tretjem nizu nekoliko padli v igri, morda najbolj na servisu, hkrati pa tudi na sprejemu in v napadu in tu je bila ta razlika v primerjavi s prvima dvema nizoma. S tem, da sta prva dva niza po moji oceni obe ekipi igrali dobro, tudi tretjega, v četrtem nas ni bilo nikjer, v tie-breaku pa žal svojih priložnosti nismo izkoristili. Čeprav smo tekmo izgubili, obstajajo pozitivni občutki, saj je bilo to naša najboljša tekma odkar spet vodim ekipo.

  Napisal: Miha Štamcar

  Foto: Klemen Brumec

  Komentarji