Naj se ponovi finale pokala

  Na dan upora proti okupatorju bo dvorana Tivoli v znamenju kamniške odbojke, saj bodo ob 17. uri odbojkarice Calcita v hramu slovenskega športa na prvi finalni tekmi končnice 1. DOL za ženske gostile Novo KBM Branik, po tej tekmi pa bodo Kamničani na prvi finalni tekmi končnice 1. DOL za moške gostje domačemu ACH Volleyju. Čeprav so v letošnji sezoni Ljubljančani na dozdajšnjih šestih medsebojnih tekmah zmagali štirikrat, so se do zdaj najslajše zmage veselili Kamničani, ki so v finalu pokala Slovenije v nepozabni tekmi na kolena spravili ljubljansko ekipo.

  Marko Brumen: Nismo še nasitili vseh apetitov

  Kamničani so se na najboljši možni način uvrstili v finale državnega prvenstva. Na obeh polfinalnih tekmah so bili veliko boljši nasprotnik od Panvite Pomgrada in to je zagotovo dobra popotnica za finalne obračune z ACH Volleyjem. Predvsem to velja drugo tekmo v Murski Soboti, ko so popolnoma nadigrali Sobočane, ki so verjetno resda imeli slab dan, a so k temu zagotovo pripomogli tudi kamniški odbojkarji.

  Nikoli ne moreš dobro vedeti, koliko si k slabši igri nasprotnika pripomogel sam s svojo dobro igro in koliko je bil nasprotnik sam nerazpoložen. Dejstvo je, da so bili Sobočani na tej tekmi popolnoma nerazpoloženi, kot da so prišli iz druge lige in na tej tekmi so bili resnično slabi. Na drugi strani smo mi igrali zelo dobro. Zadovoljen sem bil predvsem z blokom, pohvaliti velja Saša Štalekarja s petimi bloki v tako kratkem času, v napadu je bil razpoložen Žan Novljan, tako da so bili blokerji tokrat tisti, ki so igrali nad pričakovanji. Standardno dobro so igrali vsi drugi igralci, čeprav imajo nekateri še rezerve. Ekipa je za zdaj v dobri formi, želim si le, da ne bi prišlo do kakšne nesrečne poškodbe, bolezni ali kaj podobnega, če pa bo na koncu zmagal ACH Volley, bo to pač pomenilo, da je boljši nasprotnik, je z igro svojih varovancev v tem delu sezone zadovoljen trener Marko Brumen.

  Osnovne cilje sezone so kamniški odbojkarji že presegli z osvojenim pokalom Slovenije, potrdili pa so ga z uvrstitvijo v finale končnice.

  Ob tem ne smemo pozabiti, da smo izjemno uspešno igrali tudi v pokalu challenge, pa tudi v srednjeevropski ligi. S te strani je za nami resnično dobra sezona in lahko samo pohvalim igralce za ves trud, ker smo se zelo namučili, odigrali ogromno število tekem, več kot 50 jih že imamo. Vendar svoji apetitov še nismo nasitili in skušali bomo še nekoliko zmešati štrene ACH Volleyju.

  Zmaga v finalu pokala bo dodatni motiv za kamniško ekipo, ki je ACH Volley niti na eni od letošnjih tekem ni nadigral. Pred finalom končnice so vse karte odprte.

  Poznamo se zelo dobro. Ne pričakujem, da bi nas lahko oni s čim presenetili, niti mi njih ne. Odločala bo dnevna forma, morda tudi razpoloženje kakšnega izjemnega posameznika. Vemo, da imajo oni Mochalskega, ki je v primeru odlične dnevne forme odličen, imajo Kozamernika, ki je zame daleč najboljši bloker v slovenski ligi, medtem ko bi si upal reči, da smo na drugih položajih zelo primerljivi Ljubljančanom. Konec koncev to velja tudi za mesto korektorja, saj je Tonček Štern še kako konkurenčen in enakovreden Mochalskemu, je pa res, da ima tudi oscilacije v igri. Dvorano v Tivoliju dobro poznamo, v njej smo praviloma igrali dobro in resnično si obetam, da je pred nami dobra finalna serija, morda še bolj izenačena kot lani, vsaj letošnji izidi to kažejo, je pa res, da je tudi ACH Volley v dobri formi, je pred sredino tekmo še dejal Brumen.

  Zoran Kedačič: Ne bežimo od vloge favorita

  Po porazu v finalu pokala Slovenije in odstopu trenerja Bogdana Kotnika, je ljubljansko ekipo prevzel njegov pomočnik Zoran Kedačič, ki svojo nalogo opravlja dobro, saj je z ACH Volleyjem osvojil srednjeevropsko ligo, prav tako je bil prvi v modri skupini. Zanj uvrstitev Calcita v Volleyballa ni bilo presenečenje, nasprotno …

  Če bi bilo kakorkoli drugače, bi bilo nekaj hudo narobe. To, da v ekipi ni več blokerskega para Stavbar-Brus se mogoče malenkost pozna v bloku, ni pa to veliko vplivalo na samo igro v napadu, ki je že prej temeljila na zunanjih napadalcih, ki pa so tako kot podajalec Brule in prosti igralec Hribar že nekaj časa isti in zato tudi toliko bolj uigrani in nevarni. Poleg tega je Novljan že nekaj časa del te ekipe, tudi Lakner je že bil v tej ekipi, novinca Videčnik in Štalekar pa sta se tudi dobro vključila v ekipo in napredujeta s tekme v tekmo in je pred njima lepa prihodnost, Kedačič s pohvalnimi besedami govori o kamniški ekipi, v kateri je bil pred leti pomočnik takratnega trenerja Bogdana Kotnika.

  Ljubljančani so imeli v polfinalu končnice nekaj več težav od Kamničanov, da so strli odpor Kanalcev, a so obe tekmi dobili s 3:0.  

  Svojo formo gradimo za finale končnice, in če kdo misli, da nismo v najboljši formi, ker zadnjih 12 nizov nismo zmagali na 12, 14 ali 16, se sam s tem ne obremenjujem. Če bi zmagovali s takšno lahkoto, bi se prej vprašal, v kakšni formi je nasprotnik. Veseli me dejstvo, da so fantje pokazali karakter in zmagovali končnice nizov potem, ko smo bili že v povsem izgubljenem položaju. Veseli me tudi, da so menjave odreagirale na pravi način in po vstopu spremenile potek dogajanja na igrišču in vnesle potrebno svežino in energijo.

  Tako kot Calcit Volleyball, ima tudi ACH Volley na voljo dolgo klop.

  Mi, ne da imamo dolgo klop, imamo 14 enakovrednih igralcev, na katere lahko računam v vsakem trenutku. Vloge so razdeljene in naloge tudi. Vsi strmimo k istemu cilju. Imamo širino in mislim, da smo tukaj v prednosti, koliko, bodo pokazale finalne tekme. Od vloge favorita ne bežimo, smo aktualni državni prvaki in na nas je, da obranimo lovoriko. Izzivalcev je vedno veliko, a zdaj je ostal samo še en. S porazom v pokalu se sam ne obremenjujem in tudi mislim, da se igralci ne. Od tega poraza je preteklo že ogromno vode in tudi moja vloga ni bila niti približno ista kot je zdaj. Pokal je specifično tekmovanje, kjer te že najmanjši spodrsljaj lahko stane veliko, popravnega izpita ni. Prednost domačega terena nam pomeni ogromno, saj je dvorana v Kamniku izredno specifična in je v njej vedno težko igrati, če seveda nisi navajen na vsako cev ali zaveso, ki visi s stropa, Kedačič ne skriva, daje tudi v letošnji sezoni glavni cilj ACH Volleyja naslov državnega prvaka.

  Napisal: Miha Štamcar

  Foto: Klemen Brumec 


  Spored finalnih tekem končnice 1. DOL za moške

  Prva tekma, sreda, 27. april: ACH Volley – Calcit Volleyball (ŠD Tivoli, 19:30).

  Druga tekma, sobota, 30. april: Calcit Volleyball – ACH Volley (ŠD Kamnik, 19:00).

  Tretja tekma, torek, 3. maj: ACH Volley – Calcit Volleyball (ŠD Tivoli, 18:00).

  Morebitna četrta tekma, petek, 6. maj: Calcit Volleyball – ACH Volley (ŠD Kamnik, 19:00).

  Morebitna peta tekma, torek, 10. maj: ACH Volley – Calcit Volleyball (ŠD Tivoli, 18:00).


  Dozdajšnji državni prvaki:

  1991/92 Vileda Maribor

  1992/93 Vileda Maribor

  1993/94 Salonit Anhovo

  1994/95 Salonit Anhovo

  1995/96 Salonit Anhovo

  1996/97 Salonit Anhovo

  1997/98 Fužinar

  1998/99 Salonit Anhovo

  1999/00 ELVO Bled

  2000/01 Žurbi Team Kamnik

  2001/02 Calcit Kamnik

  2002/03 Calcit Kamnik

  2003/04 Šoštanj Topolšica

  2004/05 Autocommerce Bled

  2005/06 Autocommerce Bled

  2006/07 Autocommerce Bled

  2007/08 ACH Volley

  2008/09 ACH Volley

  2009/10 ACH Volley

  2010/11 ACH Volley

  2011/12 ACH Volley

  2012/13 ACH Volley

  2013/14 ACH Volley

  2014/15 ACH Volley

  Komentarji