Poraz v petem nizu

  ACH Volley – Calcit Volleyball  3:2 (24, -20, 20, -23, 12)

  Ljubljana – Športna dvorana Tivoli, gledalcev 450, sodnika: Skudnik (Mežica) in Valentar (Prevalje).

  ACH Volley: Flajs, Kozlowski, Kozamernik 18, Walker 1, Purič, Ledinek – libero, Satler 1, Pleško – libero 1, Jurić, Donik, Mochalski 25, Terpin 10, Pokeršnik 8, Koncilja 7. Trener: Zoran Kedačič.

  Calcit Volleyball: Hribar – libero, Novljan 8, T. Štern 22, Štalekar 4, Vidmar 1, Štembergar Zupan 8, J. Brulec 3, Lakner, Kotnik 1, Ž. Štern 23, Videčnik 2, Konjedic. Trener: Marko Brumen.

  Branilci naslova so tudi v svoj dvanajsti zaporedni finale končnice vstopili kot favoriti, tudi zaradi prednosti domače dvorane in dejstva, da ima njihov trener Zoran Kedačič na voljo večje število enakovrednih igralcev. Toda tudi Kamničani imajo v letošnjem finalu svoje adute, nenazadnje zmago v finalu pokala Slovenije in pa dobro igro v polfinalu končnice, ko so brez večjih težav premagali ekipo Panvite Pomgrada.

  Uvod v tekmo je pripadel gostom iz Kamnika, ki so po nekaj odličnih napadih povedli 7:3, vendar so Ljubljančani že do prvega tehničnega odmora zaostanek prepolovili, z dvema zaporednima blokoma pa povedli 10:9. S tem pa težav gostov še ni bilo konec, saj so po lastni napaki za domačini zaostajali za tri točke (11:14). Odbojkarji ACH Volleyja so z blokom še naprej povzročali težave kamniškim napadalcem, ki pa so prav v tem elementu igre z blokom Žige Šterna izid na 22. točki izenačili. Kljub temu so prvi do dveh zaključnih žog prišli Ljubljančani, zanju je bil zaslužen Mario Koncilja, obe so Kamničani izničili, ne pa tudi tretje, ko so domači odbojkarji rešili dve težki žogi gostov, niz pa je z novim blokom končal Jan Kozamernik.

  Drugi niz se je začel podobno kot uvodni, saj so Kamničani z blokom Saše Štalekarja, ki je zaustavil Kozamernika, povedli 6:2, vendar so tokrat prednost štirih točk zadržali tudi ob prvem tehničnem odmoru. Do drugega so jo domači odbojkarji zmanjšali za točko, vendar gostje v svoji igri niso popuščali in po uspešnem napadu Tončka Šterna so prvič na tekmi prišli do petih točk prednosti (19:14). Ljubljančani so se jim še uspeli približati na tri točke zaostanka, zadnjič pri izidu 20:23, da pa do preobrata ni prišlo, je poskrbel Žiga Štern.

  Zaradi težav s svetlobo v dvorani Tivoli, ki so bile posledica izrednih zunanjih razmer zaradi močnega sneženja, se je tretji niz začel po skoraj desetminutnem odmoru, ki je očitno bolj koristil domači ekipi. Z blokom Jana Pokeršnika so Kamničanom pobegnili za tri točke (11:8), na servis Kozamernika pa so z napadom Jerneja Terpina svojo prednost do drugega tehničnega odmora povečali še za točko. Kamničani so se jim še približali dve točki zaostanka (16:18), vendar jim ob ne najboljšem sprejemu in servisu ni uspelo priti še bližje, na drugi strani pa domačini niso delali napak, vodstvo z 2:1 v nizih je potrdil Eric Mochalski.

  Na servis Kozamernika so odbojkarji ACH Volleyja v četrtem nizu povedli 5:3, toda po polminutnem odmoru so gostje s točko Žige Šterna na prvi tehnični odmor odšli s točko prednosti, z asom Andreja Štembergar Zupana pa so povedli 12:9. Kamničani so prednost treh točk ohranili tudi ob drugem tehničnem odmoru. Čeprav so na servis naredili veliko lastnih napak, so po zaslugi bratov Štern v končnico vstopili z vodstvom 20:16, Kozamernik z dvema zaporednima točkama in Pokeršnik z asom pa sta poskrbela za zanimivo končnico, saj je bilo na semaforju le še 20:19 za Calcit Volleyball. Mochalski je izid na 22. točki izenačil, do prve zaključne žoge pa so po zaslugi Štembergar Zupana vseeno prišli Kamničani, z blokom pa je izenačenje v nizih prinesel Jan Brulec.

  Izjavi po tekmi:

  Marko Brumen, trener Calcita Volleyballa: “Danes smo bili nekaj časa bistveno slabši od Ljubljančanov na sprejemu servisa, to, kar pa so v zadnjih dveh nizih delali skok-serverji, sodi pod rubriko ne stori nikoli več kaj takšnega. Zelo žal mi je, da ponovno ni mogel igrati Domen Kotnik, ki je začutil bolečine in še včeraj sem nanj resno računal. Ta zgodba se že prevečkrat ponavlja, upam pa, da ima Andrej Štembergar Zupan še rezerve v svoji igri, vse to pa je tisto, kar bi nam v soboto lahko prineslo boljši izid.”

  Zoran Kedačič, trener ACH Volleyja: “Prikazana odbojka je bila primerna finalu končnice, videlo pa se je, da je vložek velik, zato so bila na obeh straneh velika nihanja. Nobena od ekip ni igrala konstantno, kot sicer znata igrati. Upam, da se bomo s to zmago malo sprostili in da nam bo z vsakim nizom, ki ga bomo v nadaljevanju finala dobili, lažje. Obe ekipi sta veliko grešili na servisu, predvsem to velja na kamniški strani. Veseli me, da se pri zaostanku 9:11 v tie-breaku nismo predali in da smo prišli do zmage.”

  Napisal: Miha Štamcar

  Foto: Klemen Brumec

   

  Komentarji