S prednostjo v Apeldoorn

  Calcit Volleyball – Draisma Dynamo Apeldoorn  3:0 (22, 18, 24)

  Kamnik – Športna dvorana Kamnik, 250 gledalcev. Sodnika: Georgiadis (Grčija) in Pop (Romunija).

  Calcit Volleyball: Hribar – libero, Novljan 4, T. Štern 12, Štalekar 3, Vidmar, Štembergar Zupan 1, Brulec 3, Lakner 2, Kotnik 17, Ž. Štern 13, Videčnik 2, Konjedic.

  Draisma Dynamo Apeldoorn: Bontrop – libero, Van Garderen, Anker 3, Van Capelle 8, Van Zeist 1, Verschuren 8, Van Dorsten, De Weijer 2, Boehm 4, Kruiswijk 9, Olmstead 7.

  Nizozemski Apeldoorn je v sezoni 2002/3 že gostoval v Kamniku, takrat še z imenom Piet Zoomers in zmagal s 3:2. Boljši je bil tudi na domačem igrišču, izid je bil 3:1 ter v skupini osvojil prvo mesto, nizozemski odbojkarji pa so se v tej sezoni veselili tudi zmage v takratnem pokalu Top teams, zdajšnji pokal Cev. Vendar od leta 2011, ko so še zadnjič osvojili nizozemski pokalni naslov, niso bili več v samem vrhu nizozemske odbojke, pa tudi v Evropi niso bili več tako uspešni. Letošnjo sezono so začeli v pokalu Cev, vendar jih je v uvodnem krogu izločila češka ekipa Jihostroj Češke Budejovice.

  Z manj mednarodnimi uspehi se lahko pohvalijo kamniški odbojkarji, vodilna ekipa slovenskega državnega prvenstva, ki se je predlani prebila do četrtfinala pokala challenge, pred 11 leti pa so v pokalu Top teams prav tako igrali v četrtfinalu.

  Marko Brumen, trener Calcit Volleyballa se je odločil, da bo tekmo začel z Janom Brulcem, Primožem Vidmarjem, Domnom Kotnikom, Juretom Laknerjem, Maticem Videčnikom, Tončkom Šternom in prostim igralcem Klemnom Hribarjem, ki so ob prvem tehničnem odmoru vodili s tremi točkami prednosti, z asom Laknereja je bilo že 13:7, v napadu je blestel Tonček Štern. Po dveh polminutnih odmorih so se gostje vrnili v igro, se domačim, ki jim je nekoliko popustila zbranost na sprejemu, približali na točko zaostanka (20:21). Že pred tem je Brumen v igro poslal Žigo Šterna, ki je z dobrim servisom imel največ zaslug, da so Kamničani prišli do treh zaključnih žog, drugo je izkoristil Kotnik.

  Drugi niz se ni začel po željah domače ekipe, saj so gostje z asom Maikela van Zeista povedli s 4:0, toda z blokom Kotnika so Kamničani izid na peti točki izenačili, a so ob tehničnem odmoru vseeno zaostajali za dve točki. V drugem nizu je na sprejemu ob Kotniku ostal Žiga Štern, v bloku je prvič na igrišče stopil Žan Novljan, ki je imel s svojimi servisi nemalo zaslug, ob Žigi Šternu, ki je bil dvakrat uspešen v bloku, da je Calcit Volleyball povedel z 11:10. Ob vrnitvi po drugem tehničnem odmoru so Kamničani gostom pobegnili za štiri točke (17:13) in svojo prednost držali do konca niza. Domačini so bili uspešni tudi z napadi po sredini mreže, kar je bila njihova slabša točka na prejšnjih tekmah, tokrat se je izkazal Novljan. Z dvema asoma razpoloženega Žige Šterna so zanesljivo slavili tudi v drugem nizu.

  Tudi v tretjem nizu so nadaljevali z dobro igro, po zaslugi Brulca, ki je odlično delil žoge raznovrstno v napadu, uspešni so bili tudi v bloku, z dvema winnerjema Štalekarja pa so prvič v drugem nizu pri izidu 12:8 povedli za štiri točke. Vendar so se po polminutnem odmoru gostje spet vrnili v igro, tik pred odhodom na drugi tehnični odmor z asom izenačili, po napaki Kamničanov na mreži nanj odšli s točko prednosti. Z blokom so Nizozemci prišli celo do dveh točk prednosti. V igro je pri domačih vstopil Andrej Štembergar Zupan, z blokom Žige Šterna pa so spet prišli do vodstva (18:17).  V napeti končnici je kapetan Kamničanov priigral svoji ekipi zaključno žogo za končno zmago, z asom Novljana je izkoristila drugo za še eno mednarodno zmago.

  Izjava po tekmi

  Marko Brumen, trener Calcit Volleyballa: Odigrali smo solidno tekmo, vendar nasprotnik ni bil na zelo visoki ravni. To ni več tisti Apeldoorn, ki je pred leti gostoval v Kamniku, ko so bili verjetno za nas nepremagljivi. Ampak mi smo odigrali korektno, vsi, ki so stopili na igrišče so prikazali veliko odbojkarskega znanja in to šteje.

  Napisal: Miha Štamcar

  Foto: Klemen Brumec

  Komentarji