S Čehinjami na Galjevici

  Aktualne slovenske državne prvakinje bi se sicer v uvodu v novo sezono morale že danes pomeriti z Novo KBM Branikom v prvem krogu domačega prvenstva, toda zaradi srednjeevropske lige sta se najboljši slovenski ekipi zadnjih nekaj let dogovorili, da bosta tekmo preložili. Njun obračun bo tako 14. januarja v Tivoliju, ko se bosta ekipi srečali na tretjem turnirju srednjeevropske lige.

  Ker so zaradi reprezentančnih obveznosti odbojkarice Calcit Volleyballa v polni zasedbi šele slabih štirinajst dni, je navkljub temu, da ekipa v primerjavi z lansko sezono ni prav veliko spremenjena, vsaj kar se nosilk igre tiče, njihova pripravljenost še ni na najvišji ravni. Tega se dobro zaveda tudi trener Alessandro Beltrami.

  Zagotovo trenutno nismo v najboljšem stanju, saj smo skupaj premalo časa, vendar nam je dejstvo, da je bila večina igralk skupaj že lani, olajšalo nekatere zadeve. Vsekakor je bila to dobra točka, s katere smo lahko začeli graditi svojo igro. Če bi ocenil trenutno pripravljenost naše ekipe od ena do deset, bi dejal, da smo nekje na šestici. Pripravili smo nekaj osnov, ki pa se jih bo treba naučiti, da bomo lahko igrali svoj sistem igre, je o trenutni pripravljenosti svojih varovank povedal italijanski strokovnjak, ki je večji del pripravljalnega obdobja delal z mlajšimi igralkami, tistimi, ki so v klub prišle na novo, nekaj pa jih bo v novi sezoni igralo za VOLLEYBALLjubljano.

  Resnično sem zadovoljen z delom, ki smo ga do zdaj opravili. Odnos deklet do treninga je bil zelo dober, vendar potrebujemo še nekaj časa, da se še bolj spoznamo med sabo, da začnemo delovati kot ekipa, toda kot rečeno, s tem, kar smo naredili do zdaj, sem zadovoljen. Avgusta smo z mlajšimi igralkami veliko delali individualno, mislim, da so vse napredovale, toda zdaj bo to treba pokazati v skupinskem delu.

  Prav zaradi odsotnosti številnih reprezentantk, Tina Grudina, Mojca Božič, Urška Igličar in Meta Jerala so bile s slovensko izbrano vrsto, Ilka van de Vyver z belgijsko in Slavina Koleva z bolgarsko, so calcitovke praktično v pripravljalnem obdobju odigrale le dve tekmi. Minulo soboto so na mini turnirju na Galjevici premagale GEN-I Volley in po dobri igri z 1:2 izgubile z močno nemško ekipo iz Potsdama.

  Tekma s Potsdamom je bila dobra z obeh strani. Proti višjim in telesno močnejšim Nemkam smo skušali igrati čim hitrejšo, tehnično dovršeno odbojko, to pa je tudi igra, ki jo bomo gojili v letošnji sezoni. Na žalost v tem trenutku ne vemo kaj veliko o svojih nasprotnicah na uvodnem turnirju srednjeevropske lige, vendar se s tem ne obremenjujemo. Na obeh tekmah se bomo osredotočili na svojo igro. Želim si, da bi igralke tisto, kar smo do zdaj delali na treningih, prenesle tudi na tekmo. To je tisto, kar me v tem trenutku najbolj zanima, seveda pa bomo obe tekmi skušali končati z zmago, pa je pred prvima letošnjima uradnima preizkušnjama svoje ekipe še dejal 35-letni italijanski strokovnjak na klopi Calcit Ljubljane.

  Češki VK UP Olomouc je novinec v srednjeevropski ligi, lani je bil v domačem državnem prvenstvu drugi, za Agil Prostejovim, ki v zadnjih letih redno igra v ligi prvakinj. Ekipo vodi Jiri Teply, v njej sta dve hrvaški odbojkarici, blokerka Bernarda Ćutuk in prosta igralka Rene Sain ter slovaška reprezentančna organizatorka igre Katarina Dudova. Zagrebčanke so bile lani v srednjeevropski ligi pete, namesto Eda Kleina je zdaj trener Saša Ivanišević, Mladost pa je aktualni državni prvak Hrvaške.

  Druge slovenske predstavnice v tem tekmovanju, odbojkarice Nove KBM Branika, bodo s svojim prvim turnirjem začele v petek. V prvi tekmi bodo v Budimpešti igrale z domačim Vasasom, v soboto pa jih čaka še tekma z BVK Bratislavo. Sicer pa bo v letošnji sezoni v srednjeevropski ligi spet nastopilo devet ekip, ob Olomoucu in avstrijski ekipi Sokol Post N, ki sta novinca v tem tekmovanju, se po enoletnem premoru vračata slovaški ekipi Slavia EU Bratislava in BVK Bratislava, zato pa ni več SVS Posta z Dunaja, Poreča, Fatum Nyiregyhaze in Teve Gdllja. Vsaka ekipa bo igrala na štirih turnirjih, najboljše štiri se bodo uvrstile na zaključni turnir. Prvo mesto brani Calcit Ljubljana.

  Spored turnirja v Ljubljani:

  Četrtek, 13. oktober: Calcit Volleyball – VK UP Olomouc (19:00), petek, 14. oktober: VK UP Olomouc – Mladost Zagreb (19:00), sobota, 15. oktober: Calcit Volleyball – Mladost Zagreb.

  Drugi turnirji Calcit Volleyball v srednjeevropski ligi

  Bekescsaba, 27. do 29. december: Linamar Bekescsaba –Calcit Volleyball, Calcit Volleyball – Vasas Obuda Budimpešta, Vasas Obuda Budimpešta – Linamar Bekescsaba.

  Ljubljana, 12. do 14. januar: Calcit Volleyball – Slavia EU Bratislava, Nova KBM Branik – Slavia EU Bratislava, Calcit Volleyball – Nova KBM Branik.

  Amstetten, 12. do 14. februar: Sokol Post N – BVK Bratislava, BVK Bratislava – Calcit Volleyball,  Calcit Volleyball – Sokol Post N.

  Napisal: Miha Štamcar

  Foto: Klemen Brumec

   

  Komentarji