Ribič: Težka, vendar uspešna sezona

  Letošnja sezona je bila za Gašperja Ribiča in njegove varovanke ena najtežjih, najbolj napornih v njihovi karieri, tudi z veliko padci in vzponi, toda na koncu se je celoletno naporno delo le obrestovalo z najbolj cenjeno domačo lovoriko v klubskih vitrinah.

  Zagotovo je bila to zame najtežja sezona, hkrati pa sezona, v kateri sem se ogromno naučil. Že selitev v Ljubljano je bila za nas velika sprememba, saj smo se morali seliti iz dvorane v dvorano, ker nismo imeli na voljo svoje lastne dvorane. Na začetku smo se nekaj časa še lovili, morali smo spreminjati urnike … Spet smo nekoliko pozno sestavili ekipo, ki smo jo morali med sezono dopolnjevati, jo spreminjati.

  V ligi prvakinj smo se srečali z veliko bolj kakovostno odbojko, kot smo je bili do zdaj navajeni, zato smo med sezono prestati za nas do zdaj veliko neznanih stvari. Tu seveda mislim na ligo prvakinj, kjer smo se srečali z najboljšimi evropskimi ekipami in po takšnih porazih se igralkam ni bilo lahko pobrati, ampak proti koncu sezone smo to izkušnjo dobro unovčili. V veliko pomoč nam je bil prihod Ilke van de Vyver, ki je vnesla veliko pozitivnih stvari v ekipo, ki je na koncu dihala kot eno. Če potegnemo pod črto, smo s sezono resnično lahko zadovoljni, ubranili smo naslov državnih prvakinj, zmagali v srednjeevropski ligi. Skratka, za nami je težka sezona, ki se je končala z dobrim občutkom, da smo naredili nekaj dobrega in mislim, da je to dobro tako za prihodnost slovenske ženske odbojke, kot tudi za ljubljansko odbojko, saj so postavljeni temelji naprej, se je trener calcitovk dotaknil minule sezone.

  Prav selitev v Ljubljano in debi v ligi prvakinj je bil za calcitovke v letošnji sezoni oteževalna okoliščina, saj se je od njih prvič pričakovalo, da ubranijo naslov državnih prvakinj. V vseh prejšnjih letih nanje nikoli ni prišlo do pritiska, da bi morale osvojiti naslov državnih prvakinj, tokrat je bilo to drugače, čeprav to ne velja za vodstvo kluba, ki je tudi v najtežjih trenutkih ohranilo mirne glave.

  S strani vodstva kluba ni bilo nobenega pritiska, vendar smo si ga morda nehote nalagali sami. Vedeli smo, da smo v vlogi favorita, da se od nas pričakuje, da bomo osvajali lovorike, kar se je čutilo tako med igralkami kot pri meni. Dokler se ni vedelo, kakšen bo sistem v ligi prvakinj za prihodnjo sezono, je bil ta pritisk še toliko večji. Vmes, ko se je to spremenilo in se bo liga prvakinj igrala v nekoliko spremenjeni obliki, je bil ta pritisk nekaj manjši, a kljub vsemu … Vložek v ekipo je bil velik, potem je bila tu še selitev v Ljubljano in vsa ta pričakovanja, da bo ta zgodba v Ljubljani uspešna, je bilo na ekipi občutiti. Zdaj, ko je sezone konec, lahko rečemo, da smo šli skozi vse te stvari uspešno. Veseli me, da smo v finalni seriji končnice najboljšo igro prikazali prav na odločilni tekmi, na kateri so igralke potrdile psihološko zrelost in se na koncu zasluženo veselile naslova državnih prvakinj.

  Calcitovke so bile v največji krizi po zaključku finalnega turnirja pokala Slovenije, ko so jih v Kamniku Mariborčanke premagale brez izgubljenega niza.

  V finalu pokala so nas Mariborčanke nekoliko presenetile, saj so to tekmo resnično odigrale zelo dobro, medtem ko mi nismo imeli svojega dne. Tudi jaz sem postavil na igrišče nekoliko drugačno ekipo in morda je bil tudi to eden od razlogov, da te finalne tekme nismo odigrali, kot je treba. Je pa res, pokal je ena tekma in tisti dan moraš biti v pravi formi, moraš si tudi kaj upati, nam se pač ni izšlo in po tej tekmi ni bilo lahko voditi ekipe ter jo spraviti nazaj v pozitivne okvire. Ob tej priložnosti se moram zahvaliti predsedniku kluba Gregorju Hribarju in drugim ljudem iz vodstva kluba, ki so še vedno zaupali trenerskemu štabu, pa tudi v ekipo, tako da smo imeli mir in smo lahko normalno delali naprej. Upam, da smo se jim na koncu na pravi način oddolžili za to podporo in zaupanje.

  Če je bila finalna tekma pokala Slovenije najbolj grenak trenutek sezone, je bila peta tekma finalne serije končnice zagotovo najlepši trenutek v sezoni 2015/16. Na tej tekmi je tudi Gašper Ribič kazal svoja čustva, saj se je veselil za vsako točko. Zanj to v preteklosti ni bilo običajno.

  Sam pri sebi sem si dejal, da bom dal vse od sebe, kar znam. Da, res je, veselil sem se vsake točke, ki smo jo osvojili in užival v tekmi. Vesel sem bil, da smo igrali, kot znamo, ker smo šli v tekmo zbrani, prepričani, da jo bomo dobili, niti v enem trenutku ni bilo nobenega strahu, nobenih dvomov in tekma se je resnično zapeljala v pravo smer. Mislim, da smo zasluženo prišli do naslova državnih prvakov, da smo prikazali dobro odbojko in psihološko stabilnost, saj nas slabši predstavi v Mariboru nista spravili v negativnost. Igralke so se znale pobrati in to je bilo zame zelo pomembno.

  Ob tem velja omeniti, da so calcitovke naslov državnih prvakinj prvič osvojile pred svojimi navijači in to pred več kot tisoč gledalci.

  Skupaj z Mariborčankami naredili to finalno serijo zanimivo, gledalci so uživali v predstavah, saj jih je bilo s tekme na tekmo več. Končno se je o ženski odbojki tudi nekaj več pisalo, več govorilo, kar je zagotovo dodatni plus za celotno slovensko žensko odbojko in tudi za igralke, ki so videle, da se splača med sezono truditi, trdo trenirati in da lahko navijačem, ki cenijo to borbenost, pokažejo, kaj znajo. Mislim, da je letošnja sezona, vsaj kar se kakovosti ženske odbojke tiče, naredila korak naprej.

  Napisal: Miha Štamcar

  Foto: Klemen Brumec

   

  Komentarji