Najprej Luka Koper, nato …

  Na zaključnem turnirju ženskega pokalnega tekmovanja bodo v Kamniku nastopile ekipe, ki so med najboljšimi štirimi ekipami tudi v državnem prvenstvu. Vse štiri ekipe so v svoji zgodovini tudi že slavile v pokalnem tekmovanju, naslov bodo branili mariborske odbojkarice, ki so lani v Šempetru v finalu premagale Luko Koper.

   

  Calcit Volleyball – Luka Koper (petek, 9. januar, 20:00)

   

  V drugi polfinalni tekmi bodo odbojkarice Calcita Ljubljane igrale z Luko Koprom, ki jih je lani v Braslovčah presenetila prav v polfinalu. V državnem prvenstvu so nato calcitovke Koprčanke premagale tako v modri skupini kot v polfinalu končnice, obakrat so bile boljše od njih tudi v letošnji sezoni. Prednost bi tudi tokrat morala biti na strani ekipe Gašperja Ribiča, ki žal ne bo mogla računati na Mojco Božič, ki ima težave s kolenom.

  Tokrat imamo popolnoma drugačen tempo tekem kot prejšnjo sezono, ko v prvem delu sezone skorajda nismo igrale. Zdaj imamo veliko manj časa za počitek, ampak tako je tudi prav, saj si ne moremo privoščiti preveč počitka v času, ko nas čaka že prvi vrhunec sezone, kjer si želimo dobrega nastopa. Na žalost ima Mojca Božič težave s kolenom in samo želimo si lahko, da bo čim prej z nami spet lahko na parketu. Vsekakor moramo v tekmo s Koprom vstopiti s popolno resnostjo, naš pristop ne bo čisto nič drugačen kot na drugih tekmah. Koper ima že vsa leta dobro ekipo, ki izkoristi priložnosti, ki jim jih nasprotna ekipa ponudi, zato bomo morale od samega začetka tekme izvajati pritisk na vseh elementih igre, je polfinalno tekmo s Koprčankami razmišljal Petra Vrhovnik, kapetanka Calcita Ljubljane, ki je do zdaj trikrat slavil v pokalnem tekmovanju.

  Žoga je okrogla in v športu je vse mogoče. Vemo, kdo je favorit, vendar to še nič ne pomeni, Vse štiri ekipe imamo možnosti zapolniti dve mesti v finalu in le-ti si bo treba pošteno priboriti, pa je Vrhovnikova dejala glede tega, katera ekipa ima največ možnosti, da se ob koncu veseli laskave lovorike.

  Calcit Ljubljana je tudi letos glede okrepitev v prednosti pred nami, prav tako se mu pozna, da igra v ligi prvakinj in ritem tekem, ki ga ima. Odmor med novoletnimi prazniki nam je prišel prav, saj smo obnovili telesno moč. Skušali bomo igrati svojo igro, prepričan sem, da smo sposobni odigrati dobro tekmo, podobno kot lani. Zavedamo se, da so Ljubljančanke v vlogi favoritinj, vendar ciljamo na finale, pa je bil odločen Marko Kalc, trener Luke Kopra, ki se je pokalni naslov osvojila v sezoni 1996/97, ko je bila v dveh tekmah boljša od TPV Novega mesta.

  Ko smo igrali z Novogoričankami, smo bili blizu uspeha, zagotovo pa imajo v letošnji sezoni boljšo ekipo kot v lanski. Vseeno so Mariborčanke favoritinje, vendar so v pokalu vedno možna tudi presenečenja. Gre za eno samo tekmo, in če bo Mariborčankam padla zbranost, Novogoričanke pa bodo igrale svoj ritem, bi Branik lahko zašel v težave, pa je o drugem polfinalnem obračunu dejal Kalc.

   

  Nova KBM Branik – GEN-I Volley (petek, 8. januar, 17:00)

   

  V prvem polfinalnem obračunu bodo Mariborčanke, ki na domači sceni v letošnji sezoni še niso izgubile, igrale z Novogoričankami. Zanje bo to prvi zaključni turnir po štirih letih, v Kamniku so takrat s 3:0 slavile odbojkarice Nove KBM Branika, pred šestimi leti pa so bile prav proti mariborski ekipi še četrtič zapored najboljše v pokalnem tekmovanju. Na obeh prvenstvenih tekmah v letošnji sezoni so zmagale varovanke Sebastijana Škorca, obakrat so jim Primorke nudile dostojen odpor. Sicer pa tudi mariborske odbojkarice, ki so se do zdaj že štirinajstkrat veselile pokalne lovorike, med božično-novoletnimi prazniki niso imele veliko prostih dni, saj so igrale na turnirju srednjeevropske lige, kjer so premagale domači Poreč in Calcit Ljubljano.

  Prostih dni ni bilo veliko, pa vseeno jih je bilo dovolj, da smo se malo odklopile od odbojke in obiskale domače med prazniki in napolnile baterije za finalni turnir pokala, ki je prva pomembnejša prelomnica v letošnji sezoni. Že v polfinalu nas čaka težka tekma proti neugodnimi Novogoričankami. Njihova prednost je v začetnih udarcih, res pa je, da dokler držimo sprejem na optimalni ravni, smo zelo neugodne v napadu, je pred petkovo tekmo z Novogoričankami, s katerimi je leta 2009 v finalu pokala premagala prav Novo KBM Branik, dejala izkušena Marina Cvetanović, sprejemalka mariborske ekipe.

  Mislim, da bo Koper le s težavo presenetil Calcit, ki imajo močno ekipo in pa tudi dolgo klop. Naš cilj je prvo mesto in dale bomo vse od sebe, da bi v soboto dvignile pokal za prvo mesto, zavedamo pa se, da ne bo lahko. Osebno si želim samo, da pokažemo dobro igro, drugo bo prišlo samo od sebe, je še dodala kapetanka slovenske reprezentance.

  Nova KBM Branik ima spoštovanja vredno ekipo. Res je, da so nas v letošnji sezoni obakrat premagale, če jih ne bi preveč spoštovale, bi morda lahko iztržile, kakšen niz več. Zavedamo se, da bo veliko odvisno od dnevne forme in če bomo v tekmo vstopile odločno, napadalno in brez prevelikega spoštovanja do nasprotnic, lahko pripravimo presenečenje. Sama verjamem v našo zmago, vendar bomo morale tekmo odigrati na najvišji možni ravni, pa je pred polfinalno tekmo z Mariborčankami dejala Sara Valenčič, najbolj učinkovita igralka GEN-I Volleyja, ki se je do zdaj pokalnega naslova že veselila v dresu Nov KBM Branika in Calcita Ljubljane. GEN-I Volley je sicer do zdaj v pokalnem tekmovanju zmagal štirikrat.

  V drugem polfinalnem obračunu dajem prednost Calcitovkam, mislim, da bodo vstopile v tekmo maksimalno pripravljene, saj se bodo želele oddolžiti se za lanskoletni poraz v polfinalu, ko smo jih s Koprom presenetile. Prepričana pa sem, da bosta obe polfinalni tekmi izjemno zanimivi, je pogovor zaključila Valenčičeva, ki je v lanski sezoni nosila dres Luke Kopra.

   

  Napisal: Miha Štamcar

  Foto: Klemen Brumec

  Komentarji