Proti boljši ekipi še niso igrale

  Sobotni poraz proti ekipi GEN-I Volley v domačem prvenstvu je bil za ljubljanske odbojkarice sicer nepričakovan, hkrati pa resno opozorilo, da bo treba tudi v domačih tekmovanjih igrati vsaj tako zavzeto kot v ligi prvakinj. Seveda poraz ni tragičen, kajti v prvenstvu se bo odločalo šele aprila in maja prihodnje leto, ko bodo na sporedu končnica državnega prvenstva, bodo pa morale varovanke Gašperja Ribiča dvigniti raven svoje igre. Motivacije za četrtkovo tekmo z VakifBank Istanbulom jim ne bo primanjkovalo. Zavedajo se, da je turška ekipa, ki ima v svojih vrstah šest tujih reprezentantk in tri turške, vodi pa jo eden najboljših trenerjev na svetu Giovanni Guidetti, izrazit favorit in da bo vsak osvojeni niz pravi podvig, toda v drugem krogu v Novari so Calcitovke dokazale, da znajo tudi one igrati dobro odbojko.

  In kako pred tekmo proti VakifBank Istanbulu razmišljajo nekatere igralke aktualnih slovenskih državnih prvakinj?

  Petra Vrhovnik, kapetanka Calcita Ljubljane: Dejstvo je, da nobena od nas še nikoli v svoji karieri ni igrala proti močnejši ekipi. Že tako smo v ligi prvakinj v skupini, v kateri nobena tekma za nas ni lahka, vse ekipe so bolj izkušene od nas, vedele pa smo tudi, da bo prav tekma proti turški ekipi nekaj posebnega. Na tej tekmi se bo najbolj videlo, kako se igra odbojka na najvišji ravni. Že proti Sopotu in Novari smo videle, da so njihove igralke ranljive le takrat, ko naša ekipa dobro servira. Servis bi moral biti naše najmočnejše orožje, z njim moramo skušati, razbiti njihovo hitro, močno igro. Še toliko bolj to velja za turško ekipo in tu bomo morale dati vse od sebe. Upam, da nam bo v četrtek stekel servis, s čim manj napakami, potem pa bomo videli, kako se bo izteklo. Vemo, da gre za najboljšo ekipo v naši skupini. Res je, da nimamo, česar izgubiti, vendar bi bilo dobro, da bi jih vsaj malo oddaljile od mreže, da bi jih na ta način vsaj malo zaustavile in da bi bila njihova igra bolj predvidljiva. Če bodo prišle do hitre igre na mreži, bodo naše možnosti še toliko manjše. O porazu v Novi Gorici le toliko, da vemo, da preskoki iz lige prvakinj v domače prvenstvo niso lahki, toda to ne sme biti izgovor za naš poraz. V soboto nismo naredile tistega, kar bi morale, igrale smo slabo, s preveč napakami in preprosto je to prineslo zmago Novogoričank, ki so si zaslužile zmago. Morda je bila to naša najslabša igra v tej sezoni, vendar to ne zmanjšuje njihove zmage. Vendar se s tem porazom ne bomo preveč obremenjevale, kajti tekme si sledijo ena za drugo. Prva bo na sporedu že v četrtek, potem nas v soboto čaka gostovanje v Braslovčah …

  Olivera Kostić, korektorica Calcita Ljubljane: Kar se tiče turške ekipe, ni treba kakšnih velikih besed. Gre za eno najboljših ekip v ligi prvakinj, ki je favorit ne samo v naši skupini, temveč tudi v celotnem tekmovanju. Dejstvo je, da se je naša igra precej popravila od prvega kroga, ko smo igrali s Sopotom. V Italiji smo dokazale, da lahko enakovredno igramo tudi proti boljšim ekipam od sebe. Težko je reči, kako se zoperstaviti VakifBanki, vendar mislim, da bo najbolj pomembno, da bomo predvsem osredotočene na svojo igro, na nas same. Trema je seveda vedno prisotna, toda včasih je lahko tudi pozitivna. Na poraz v Novi Gorici ni treba gledati tragično. Prišel je kot posledica padca zbranosti v igri in pri vsaki od nas kot posameznici. Za nami je bilo težko gostovanje v Italiji, pa tekma z Novo KBM Branikom, kar nas je telesno in psihično izčrpalo. Potrudile se bomo, da bomo že v četrtek spet prikazale dobro igro, že zato, da si vrnemo samozaupanje.

  Meta Jerala, prosta igralka Calcita Ljubljane: Ne vem, če je katera od nas že igrala proti tako kakovostni ekipi. Zame je to še ena nagrada za to, da v letošnji sezoni igramo v ligi prvakinj, kajti ne zgodi se ravno pogosto, da lahko igraš proti eni najboljših ekip v Evropi. Vse komaj čakamo, da vidimo, česa smo sposobne. Med najbolj pomembnimi elementi bo sprejem. Glede na to, kako turška ekipa izvaja začetne udarce, smo se videle, da ne Italijankam ne Poljakinjam ni uspelo imeti dobrega sprejema, tako da je pred nami izredno težavna naloga. Na prvi tekmi proti Sopotu v tem elementu igre nismo ravno blestele, morda tudi zaradi nervoze, toda v Italiji smo bile že boljše, zdaj pa je pred nami ekipa, ki res močno pritiska s servisi. Težko je predvideti, kaj se bo dogajalo. Preprosto bomo morale iti v tekmo čim bolj samozavestno, zaupati v svoje sposobnosti in igrati po svojih najboljših močeh. Na sobotni poraz smo pozabile, saj nam česa drugega ne preostane. Tudi lani smo imele slab dan v pokalu Slovenije, ko smo v polfinalu izgubile s Koprom, po tej tekmi pa je šla krivulja naših iger samo še navzgor. Pozna sem na utrujenost, tekme in potovanja se nalagajo, zato včasih nismo sposobne zdržati konstantnosti v igri in v soboto so Novogoričanke to izkoristile.

   

  Komentarji