Prikazati svojo najboljšo igro

  V Tivoli po porazu Calcitovk v sobotnem krogu domačega prvenstva v Novi Gorici prihaja ekipa, proti kakršni slovenske aktualne državne prvakinje v glavnem še niso igrale. Edini izjemi sta le Monika Potokar, ki je letos igrala za slovensko reprezentanco na evropskem prvenstvo, igrala pa je tudi že v italijanski A-1 ligi, v kateri je pred prihodom v Ljubljano igrala tudi Olivera Kostić.

  Kakovost VakifBanke je vsem dobro znana. Mislim, da gre za najboljšo ekipo v naši skupini, je pa tudi zelo resen kandidat za osvojitev lige prvakinj. Vsa njihova igralna mesta so zelo dobro pokrita, imajo tudi dobre menjave, tako da ima njihov trener Giovanni Guidetti na voljo dve enakovredni ekipi. Bomo videli, v kakšni postavi bo turška ekipa jutri začela tekmo, lahko, da bo v primerjavi s prvima dvema tekmama kaj menjal, še vedno pa bo šlo za kakovostno zasedbo. Pred nami je vse prej kot lahka naloga, pred jutrišnjim obračunom v Tivoliju razmišlja Gašper Ribič, trener slovenskih državnih prvakinj.

  Čeprav je pred nami tekma z lani drugo najboljšo turško ekipo, na zaključnem turnirju lige prvakinj je bila tretja, ne moremo mimo nepričakovanega sobotnega poraza Calcitovk v Novi Gorici. Ampak, tudi takšni porazi se dogajajo. V lanski sezoni so Ribičeve varovanke v veliko bolj pomembni tekmi v polfinalu pokala Slovenije premagale Koprčanke, toda po tem porazu se je začela zmagovita pot, takrat še kamniške ekipe, proti slovenskemu vrhu.

  Sam vedno na poraze gledam z vidika, da je to znamenje za neki alarm, da nas spomni na nekatere stvari, ki jih je treba delati bolje. Morda je bil ta poraz še pravočasen, bolje, da je do njega prišlo zdaj, kot recimo v pokalu Slovenije ali pa potem v končnici državnega prvenstva. V zadnjem času sem se bolj ukvarjal z nami, podrobno sem analiziral tekmo v Novi Gorici in prišel do spoznanja, da smo v najbolj ključnih trenutkih posameznih nizov naredili preveč lastnih napak. Te stvari bomo skušali že na treningih, predvsem pa na tekmah odpraviti. Včasih ti poraz pokaže določene stvari, ki jih je treba spremeniti, morda narediti tudi določene spremembe v ekipi in upam, da bomo našli prave rešitve za naprej, se je Ribič dotaknil sobotnega prvenstvenega poraza v Novi Gorici, toda časa za objokovanje ni, kajti jutri se bo treba osredotočiti na VakifBank Istanbul, ki je tekmovanje v skupini B lige prvakinj začel z domačo zmago proti Novari in zmago v gosteh v Sopotu. Slabega mesta v ekipi praktično nimajo, na drugi strani so ljubljanske odbojkarice boljšo igro prikazale v Novari.

  Predvsem ne smemo preveč razmišljati o tem, kako kakovostna ekipa bo na drugi strani mreže. Osredotočiti se moramo na svojo igro, skušati to tekmo odigrati še bolje kot v Italiji, napredovati in to je zame kot trenerja prvi cilj, namreč, da v ligi prvakinj s tekme na tekmo prikažemo malenkost boljšo igro. V tekmo bomo morali iti pogumno, skušati odigrati svojo najboljšo odbojko, ki smo jo sposobni. Če nam bo to uspelo, bomo v določenih trenutkih lahko parirali nasprotnicam in skušati iz nje potegniti čim več dobrega.

  Ribič je s svojim pomočnikom Aljošo Jemcem temeljito proučil igro nekdanjih dvakratnih evropskih prvakinj.

  Igrajo celo hitreje kot Poljakinje in Italijanke, s katerimi smo že igrali. VakifBank ima odlične napadalke, tako da nas čaka težka naloga v bloku in obrambi, če nam jih ne bo uspelo s servisom spraviti v težave, čeprav tudi na visoke žoge uspešno zaključujejo napade. V nobenem primeru nam ne bo lahko, skušali bomo najti še kakšne njihove slabosti, ki pa jih ni ravno veliko, je pred jutrišnjo tekmo v dvorani Tivoli še dejal Ribič, ki je v tem tednu svojim varovankam dal proste dopoldneve, tako da so trenirale le popoldne. Dopoldne bodo trenirali le na dan tekme, ko bo šlo za lahek trening.

  To bo prvič, da bomo igrali proti Calcitu Ljubljani. Ne vemo, kaj nas čaka v Ljubljani, saj ekipe ne poznamo, vendar vemo, da to ne bo lahka tekma in se nanjo pripravljamo, kot na vsako drugo tekmo. Želimo zadržati svojo serijo zmag v letošnji sezoni, zato z motivacijo igralk ne bo težav, pa je dejal italijanski trener Giovanni Guidetti, ki VakifBank Istanbul vodi že vse od leta 2008.

  V primerjavi z lansko sezono turška ekipa ni doživela veliko sprememb. Ekipo so zapustile Srbkinja Jelena Nikolić, Italijanka Carolina Costangrande in Poljakinja Malgorzata Glinka, novinke pa sta nizozemski reprezentantki Lonneke Sletjes (lani Schweriner, Nemčija) in Anne Buijs (Lokomotiva Baku, Azerbajdžan) ter Američanka Kimberly Hill (Igor Gorgonzola, Italija). Tujke so še ena nizozemska reprezentantka, Robin de Kruijf, srbska reprezentantka Milena Rašić in Brazilka Sheilla Castro. V ekipi so še turške reprezentantke, organizatorka igre Naz Aydemir Aykol, ki je v prejšnjem krogu na Poljskem dosegla kar devet blokov, sprejemalka Gzde Kirdar in blokerka Kbra Akman.

  Na včerajšnji prvi tekmi tretjega kroga skupine B je PGE Atom Trefl Sopot, ekipi, v kateri je pomočnik trenerja Vasja Samec, v svoji dvorani s 3:0 (21, 21, 21) premagal italijansko ekipo Igor Gorgonzola Novara.

  OK Calcit Ljubljana v sezoni 2015/16

  ORGANIZATORKI IGRE: Mojca Božič, Cecilia Aragao.
  SPREJEMALKE: Petra Vrhovnik, Kaja Turk, Monika Potokar.
  BLOKERKE: Elena Kučej, Tina Grudina, Maja Forštnarič.
  KOREKTORKI: Urška Igličar, Olivera Kostić, Klara Kregar.
  PROSTA IGRALKA: Meta Jerala, Ana Katarina Hribar.
  TRENER: Gašper Ribič, pomočnik trenerja: Aljoša Jemec.

  VakifBank Istanbul v sezoni 2015/16

  Organizatorki igre: Naz Aydemir Aykol, Cagla Akin.

  Sprejemalke: Anne Buijs (Nizozemska), Kimberly Hill (ZDA), Gzde Kirdar, Seda Aslanyrek, Cetin Cansu.

  Blokerke: Robin de Kruijf (Nizozemska), Milena Rašić (Srbija), Kbra Akman, Melis Grkaynak.

  Korektorice: Lonneke Sletjes (Nizozemska), Sheilla Castro (Brazilija).

  Prosti igralki: Gizem rge, Ayca Aykac.

  Trener: Giovanni Guidetti.

  Skupina B lige prvakinj

  Prvi krog: Calcit Ljubljana – PGE Atom Trefl Sopot 0:3 (-14, -19, -17), VakifBank Istanbul – Igor Gorgonzola Novara 3:1 (20, -21, 20, 18).

  2. krog, 10. november: Atom Trefl Sopot – VakifBank Istanbul 0:3 (-17, -20, -18), 11. november: Igor Gorgonzola Novara – Calcit Volleyball 3:0 (21, 12, 19).

  3. krog, 24. november: Atom Trefl Sopot – Igor Gorgonzola Novara 3:0 (21, 21, 21); 26. november: Calcit Volleyball – VakifBank Istanbul (20.00).

  4. krog, 9. december: VakifBank Istanbul – Calcit Volleyball (19.00), Igor Gorgonzola Novara – Atom Trefl Sopot (20.30).

  5. krog, 19. januar: Calcit Volleyball – Igor Gorgonzola Novara (20.00), 20. januar: VakifBank Istanbul – Atom Trefl Sopot (19.00).

  6. krog, 27. januar: Atom Trefl Sopot – Calcit Volleyball (18.00), Igor Gorgonzola Novara – VakifBank Istanbul (20.30). 

  Napisal: Miha Štamcar

  Foto: Klemen Brumec

   

  Komentarji