Prihajajo dvakratne evropske prvakinje

  Osemkratne turške državne prvakinje, v lanski sezoni so bile druge, že od leta 2008 vodi italijanski strokovnjak Giovanni Guidetti, ki ga zelo dobro pozna tudi slovenska ženska odbojkarska reprezentanca, saj je na letošnjem evropskem prvenstvu vodil Nizozemsko, s katero je izgubil šele v finalu proti Rusiji. Z Guidettijem je turška ekipa, ki je nastala z združitvijo dveh klubov, VakifBanke in Gnes Sigorte, osvojila praktično vse, kar se v evropski odbojki osvojiti da. Ob dveh naslovih evropskih klubskih prvakinj, obakrat brez poraza, kar do zdaj ni uspelo še nobeni drugi ekipi, so leta 2013 osvojile tudi naslov svetovnih klubskih prvakinj. Za ekipo iz Istanbula je bila neponovljiva prav sezona 2012/13, v kateri so igrale 47 uradnih tekem, vseh 47 pa se je končalo z njihovo zmago.

  Po lanski sezoni, v kateri je bil VakifBank Istanbul v turškem prvenstvu drugi, na zaključnem turnirju lige prvakinj pa tretji, so ekipo zapustile Srbkinja Jelena Nikolić, Italijanka Carolina Costangrande in Poljakinja Malgorzata Glinka. Novinke v ekipi sta nizozemski reprezentantki Lonneke Sletjes in Anne Buijs ter Američanka Kimberly Hill. Tujke soše ena nizozemska reprezentantka, Robin de Kruijf, srbska reprezentantka Milena Rašić in Brazilka Sheilla Castro. V ekipi so še turške reprezentantke, organizatorka igre Naz Aydemir Aykol, sprejemalka Gzde Kirdar in blokerka Kbra Akman.

  Tudi v letošnji sezoni so po osmih odigranih krogih turškega državnega prvenstva še brez poraza, prav tako je turška ekipa dobila obe tekmi v skupini B. V prvem krogu je v svoji dvorani s 3:1 (20, -21, 20, 18) premagala Igor Gorgonzola Novaro (točke na tej tekmi so za VakifBank dosegle: Gzde Kirdar 15, Robin de Kruijf 8, Lonneke Sletjes 25, Aydemir Akyol 1, Buijs 11, Rašić 9, na liberu pa je igrala Gizem rge). Na drugi v Sopotu pa je bila s 3:0 (17, 20, 18) boljša od poljske ekipe PGE Atom Trefl Sopot (točke so dosegle: Kirdar 7, De Kruijf 9,  Sletjes15, Buijs 8, Hill 3, Rašić 9.

  Ekipa VakifBAnk Istanbul v sezoni 2015/16

  Organizatorki igre: Naz Aydemir Aykol, Cagla Akin.

  Sprejemalke: Anne Buijs (Nizozemska), Kimberly Hill (ZDA), Gzde Kirdar, Seda Aslanyrek, Cetin Cansu.

  Blokerke: Robin de Kruijf (Nizozemska), Milena Rašić (Srbija), Kbra Akman, Melis Grkaynak.

  Korektorice: Lonneke Sletjes (Nizozemska), Sheilla Castro (Brazilija).

  Prosti igralki: Gizem rge, Ayca Aykac.

  Trener: Giovanni Guidetti.

  Napisal: Miha Štamcar

  Foto: www.cev.lu

  Komentarji