Prigarana zmaga oslabljenih Calcitovcev v Zwettlu

  Odbojkarji Calcit Volleyja so v tekmi 16. kroga srednjeevropske lige v gosteh premagali Union RaiffeisenWaldviertel s 3:2 (-24, 19, -22, 23, 11). Že v soboto Kamničane čaka nova preizkušnja v tem tekmovanju, saj bodo v preloženi tekmi  kroga v soboto, 5. februarja,  gostovali v Pliberku pri ekipi SK Zadruga Aich/Dob, v nedeljo, 6. februarja pa se bodo v tekmi 15. kroga Sportklub prve odbojkarske lige doma pomerili s Panvito Pomgrad.

  Union Raiffeisen Waldviertel – Calcit Volley  2:3 (24, -19, 22, -23, -11)

  Zwettl – Športna dvorana Zwettl, gledalcev 175, sodnika: Schimpl, Kralovič (oba Slovaška).

  Union Raiffeisen Waldviertel: Blaginov, Sinoski 28,Wessely, Weber (L), Bartoš, Knašas 12, Reiter (L), Hahn, Streutker, Trauth, Schnabel 9, Taylor-Parks 7, Šulc 18. Trener: Zdenek Šmejkal.

  Calcit Volley: Plot, Hribar (L), Bregar 16, Klobučar 11, Siirilä 8, Brulec 6, Beravs, Mujanović 20, Pavlović 17. Trener: Matija Pleško.

  Calcitovci so v Zwettl prišli v okrnjeni zasedbi, saj so doma ostali kapetan Mitja Gasparini, Diko Purić, Martin Kosmina in Timotej Gal Kos. Že v prvem nizu so bili blizu uspeha, v tretjem pa so, po gladko dobljenem drugem nizu, zapravili vodstvo s 17:13. Zato pa so v četrtem nadomestili zaostanek štirih za domačo ekipo (17:21) in s petimi zaporednimi točkami prišli do izenačenja v nizih. V tie-breaku so Calcitovci povedli s 4:1, nato pa prednosti niso več izpustili iz rok, kar jim ji prineslo težko priborjeno zmago, s katero so še naprej v igri za uvrstitev na zaključni turnir, ki bo 19. in 20. februarja v Pliberku.

  V izenačenem prvem nizu so prvi do dveh točk prednosti po dobri reakciji Jana Klobučarja na mreži prišli Calcitovci (15:13), toda po asu Petra Schnabla in napaki gostov je bilo 19:17 za Waldviertel. Na 21. točki sta bili ekipi že skupaj, prvi so do zaključne žoge prišli Calcitovci, vendar je ostala neizkoriščena, zato pa so domačini s prvim blokom na tekmi, uspešen je bil Daulton Sinoski, izkoristil svojo prvo. Domačini so v prvem nizu dosegli tudi tri ase, Calcitovci nobenega.

  Zato pa so gostje z asom Tommija Siirilä začeli drugi niz, Finec v dresu Calcit Volleyja pa je izkoristil tudi dober servis Nika Mujanovića za vodstvo z 8:6. Boljša igra Calcitovcev je bila po dveh lastnih napakah domačinov nagrajena z vodstvom 11:7. Mladi, šele 17-letni Mujanović je imel s svojimi servisi nemalo zaslug, da so Calcitovci domačinom pobegnili za sedem točk (19:12). Visoke prednosti Pleškovi varovanci niso zapravili in po napaki domačinov na servisu, njihovi tretji zaporedni, so izid v nizih izenačili.

  V tretjem nizu so Calcitovci po asu Mujanovića povedli z 8:3, po drugem bloku Brulca pa z 11:5. Vendar visoko vodstvo Calcitovcem ni zagotavljalo mirnega nadaljevanja niza, kajti Marek Šulc je prepolovil njihovo vodstvo (10:13), po bloku Sinoskega, najbolj učinkovitega igralca Waldviertla, pa so vodili le še za točko (17:18). S tem kamniških težav še ni bilo konec, kajti po novem bloku, tokrat Šulca, je bil izid na 19. točki izenačen. Po polminutnem odmoru je z nekaj sreče Šulc dosegel novo točko nato pa je bil še enkrat uspešen v bloku. Razigrani Šulc je poskrbel tudi za prvo od treh zaključnih žog Waldviertla, drugo je izkoristil Sinoski.

  Kanadski korektor v domači ekipi, Sinoski, je bil tudi v četrtem nizu skorajda nerešljiva uganka za kamniški blok. Predvsem po njegovi zaslugi so domačini praktično ves četrti niz vodili, nekajkrat tudi za dve točki, po napaki gostov pa prvič za tri (19:16). Odlični Sinoski je z novima dvema uspešnima napadoma Waldviertlu priboril štiri točke prednosti (21:17), toda po drugem polminutnem odmoru so Calcitovci uprizorili neverjeten preobrat. Domačini so vodili s 23:20, toda na servis Jana Brulca so odbojkarji Calcit Volleyja z blokoma Jana Klobučarja in Mihe Bregarja prišli do izenačenja v nizih.

  Na krilih zmage v četrtem nizu so kamniški odbojkarji začeli tie-break in z asom Brulca povedli s 4:1, vendar njihovo veselje ni dolgo trajalo, kajti Sinoski je svojo ekipo hitro približal na točko zaostanka (4:5). Z dvema zaporednima točkama so Calcitovci domačinom spet pobegnili na varnih plus tri (10:7), še bližje pomembni zmagi so bili po lastni napaki domačinov (11:7). Pred vstopom v končnico niza so se jim domačini še približali na dve točki zaostanka (10:12), toda vse dvome sta razrešila Bregar in z blokom Danilo Pavlović.

  Izjava po tekmi

  Matija Pleško, trener Calcit Volleyja: »Resnično smo bili v težkem položaju. Vem, da so tudi drugi klubi, ampak res nismo vedeli, v kakšni zasedbi bomo sploh šli na tekmo. Kakorkoli, čestitam svojim igralcem za priborjeno zmago, ki nas ohranja v tem teku za uvrstitev na zaključni turnir lige Mevza. V prvem nizu smo imeli v zraku nekaj žog, ki jih nismo realizirali in potem smo tesno prišli v končnico, ki je pripadla domačinom. Drugi niz je pod našo kontrolo, tudi pritisnili smo s servisom. Tudi tretji niz smo nadzorovali potek srečanje do vodstva s 16:11, potem pa so nas dobro zaustavili z blokom in uspešno zaključevali protinapade. Četrti niz smo bili že v zelo slabem položaju, ampak ne glede na vse smo se ves čas bodrili in verjeli, da ga lahko dobimo. Na koncu se nam je to obrestovalo, peti niz pa smo zelo dobro odprli in prišli do resnično prigarane zmage, ki smo si jo tako želeli.«