Poraz pozabljen, na vrsti je nova preizkušnja

  Na derbiju petega kroga 1. DOL moški so odbojkarji Calcit Volleyballa sicer morali priznati premoč ACH Volleyja, vendar časa za objokovanje poraza preprosto ni, kajti že jutri jih, ob 18. uri, v ŠD Kamnik čaka nov obračun. Tokrat jim v gosteh prihajajo Kranjčani, Žiga Štern, sprejemalec kamniške ekipe pa opozarja, da bodo odbojkarji Astec Triglava vse prej kot lahek zalogaj.

  Ker se prvenstvene tekme nadaljujejo že z jutrišnjim šestim krogom, so v taboru Calcit Volleyballa morali čim hitreje pozabiti na sredin poraz proti ACH Volleyju. Čeprav jim to v popolnosti še ni uspelo.

  „Na poraz še nismo popolnoma pozabili, kajti v prvem in drugem nizu smo obakrat vodili z 20:18, v drugem nizu smo imeli tudi dve zaključni žogi, toda v končnici smo obakrat popustili. Ne vem, kot da bi bili utrujeni, saj že nekaj časa igramo in treniramo bolj ali manj v isti zasedbi, saj je kar nekaj igralcev poškodovanih, tako da je morda zato prišlo do padca zbranosti. Vendar se nam je nekaj podobnega proti Ljubljančanom dogajalo tudi v pripravljalnem obdobju. Verjetno tudi zato, ker imajo v svoji ekipi Flajsa, Pleška ter še nekaj izkušenejših igralcev, ki v takšnih trenutkih ne delajo napak, medtem ko mi delamo nepotrebne napake,“ je poraz z aktualnimi državnimi prvaki komentiral Žiga Štern, z devetnajstimi točkami najbolj učinkovit igralec Calcita na derbiju z ACH Volleyjem, ki pa je bil šele uvod v četrtfinalni obračun slovenskega pokalnega tekmovanja. Za obe ekipi bosta to veliko bolj pomembni tekmi.

  „Če bo prišlo do našega medsebojnega dvoboja v četrtfinalu pokala Slovenije, bomo zagotovo morali prikazati boljšo igro, kot smo jo v sredo. ACH je v primerjavi z lani nekoliko izgubil na kakovosti, mi smo pridobili in upam, da bomo do tistih dveh tekem končno vsi zdravi in da bomo prišli v želeno formo. Sicer pa se je prvenstvo šele dobro začelo. Seveda je vsaka tekma pomembna, toda tisto najbolj pomembno bo v končnici. Dejstvo je, da se je treba priboriti, čim boljši položaj pred končnico, vendar bo šele končnica dala končne odgovore.“

  Na začetku letošnje sezone ima kamniška ekipa nemalo težav s poškodbami. V pripravljalnem obdobju je z njo imel težave tudi Žiga Štern, na zadnjem treningu pred tekmo z ACH Volleyjem se je poškodoval tudi njegov brat Tonček, že od začetka sezone ne igra Jernej Stavbar, nekaj časa nista trenirala Domen Kotnik in Tine Kvas, ki tudi še vedno nista popolnoma zdrava. In čeprav naj bi bila ena od glavnih odlik Calcita prav „dolga“ klop, je bila le-ta na tekmah bolj „kratka“, težave pa se pojavijo tudi na treningih.

  „Nekaj podobnega kot zdaj na začetku sezone, se nam je lani pojavilo ob njenem koncu. Tako smo bili nekaj časa obsojeni na to, da smo normalno lahko trenirali le z devetimi igralci in vse to se pozna tudi na tekmah. Tudi sam sem imel na začetku pripravljalnega dela težave z zapestjem, na srečo je zdaj z njim vse v redu. Gre za tiste nepredvidljive poškodbe, na katere ne moreš vplivati. Upam, da bomo kmalu spet vsi zdravi, kajti veliko lažje je igrati, če veš, da je na klopi nekdo, ki te lahko zamenja, ko ti ne gre.“

  A kot smo omenili že v uvodu, poraz z Ljubljančani je že preteklost, kamniška prihodnost pa je jutrišnja tekma z Astec Triglavom, ki je resda izgubil dve tekmi zapored, vendar proti ACH Volleyju in Panviti Pomgradu, vendar gre za močnejšo ekipo od lanske. Če nič drugega, za odličnega Janka Breganta.

  „Triglav je letos sestavil zelo dobro ekipo. Da so najmanj enakovredni od vsake naše prvoligaške ekipe, so že dokazali, tako da je pred nami še ena teža tekma. Kranjčani imajo sicer mlado ekipo, Bregant pa je samo še tisti jeziček na tehtnici, ki lahko igro prevesi na njihovo stran. Že od prve točke naprej bomo morali prikazati svojo najboljšo igro, da ne bi padli v težave,“ jutrišnje nasprotnike z razlogom ceni starejši od bratov Štern, ki na jutrišnji tekmi med Panvito Pomgradom in Krko prednost daje varovancem Dejana Fujsa.

  „Vsekakor je prednost na strani Sobočanov. Zdi se mi, da Panvita še ne igra tako, kot zna in se od nje pričakuje, medtem ko nekaj podobnega velja tudi za Krko, ki je lahko neugodna, toda realno gledano so soboški odbojkarji vendarle v prednosti in bi morali osvojiti tri točke.“

  Vsekakor bo bolj izenačena tekma v Mariboru. V prejšnjem krogu so Mariborčani prišli do nepričakovane točke v Kanalu, Šoštanjčani pa do svoje prve zmage v letošnji sezoni.

  „Na tej tekmi nobeni ekipi ne bi mogel dati prednosti. Mariborčani igrajo toplo – hladno, nekaj podobnega velja tudi za Šoštanjčane. Oboji imajo mladi ekipi, ki veliko nihata, zato se je težko odločiti. Mislim, da bo pet nizov, kdo pa se bo na koncu veselil zmage, je težko reči.“

  Prav nobeno presenečenje ne bo, če bodo pet nizov gledalci videli tudi v Novi Gorici, kjer bo gostoval sosednji Salonit. Kanalci imajo na papirju resda močnejšo ekipo, toda lokalni obračuni z Go Volleyjem so bili vedno izenačeni, medtem ko Ljubljančani z Ravenčani ne bi smeli imeti večjih težav.

  „Primorski derbiji imajo za obe ekipi vedno dodatno draž, vendar bi vseeno dal prednost Salonitu, ki ima v tem trenutku boljšo ekipo, ampak presenečenje ni izključeno. V Ljubljani pa je to presenečenje izključeno. ACH Volley je z Mochalskim pridobil dodatno okrepitev, proti nam so igrali zelo dobro tako da dvomim, da bi Ravenčani lahko upali na uspeh,“ o drugih tekmah šestega kroga meni Žiga Štern.

  In kaj pravi Sašo Rop, ki je v letošnji sezoni sedel na klop kranjskega prvoligaša, ki je sezono začel s tremi zmagami, v zadnjih dveh krogih pa je moral priznati premoč lanskoletnima finalistoma končnice državnega prvenstva.

  „Izgubiti proti aktualnim državnim prvakom in podprvakom ni sramota, s tem, da smo imeli na obeh tekmah priložnost tudi za kaj več kot le osvojeni niz. Še zlasti to velja za tekmo z ACH Volleyjem in izgubljeni tretji niz, medtem ko smo bili proti Sobočani vendarle korak nazaj v primerjavi s prejšnjimi tekmami. Sobočani so bili hitrejši, močnejši, spretnejši od nas, tako da smo bili v podrejenem položaju,“ je Rop spregovoril o porazoma svoje ekipe, a se že zdaj veseli jutrišnjega gostovanja v Kamniku.

  „Tekme v Kamniku imajo za našo ekipo vedno posebno draž. Že od nekdaj se igra s posebnim nabojem. Vemo, da je Andrej Štembergar Zupan lani iz naših vrst prestopil v Calcit, od, kjer smo letos dobili Jureta Laknerja, Marko Brumen je bil pred leti trener pri nas in to kar šest let. Poleg tega je mene osebno vpeljal v odbojko, in če njega ne bi bilo, me verjetno nikoli ne bi bilo v odbojki, tako kot tudi ne Luke Slabeta ali Tomija Šmuca … Skratka, pred nami je posebna tekma, je pa dejstvo, da ima Calcit trenutno zame najboljšo ekipo v Sloveniji in to ne glede na sredin poraz z ACH Volleyjem. Vendar to ne pomeni, da se predajamo. Na poraz s Panvito smo pozabili in prav je, da prihajajo tudi porazi, kajti mlade igralce zmage hitro zanesejo v kakšno evforijo. Pozabljajo, da je treba vsak dan biti rudar v tem našem odbojkarskem rudniku. Toda to je prav, kajti to dela naš šport zanimiv,“ je še dodal nekdanji odlični igralec, ki je pustil velik pečat slovenski klubski odbojki. Do lani kot igralec, od zdaj naprej pa kot trener.

  Calcit Volleyball v sezoni 2014/15

  Organizatorja igre: Jan Brulec, Tine Kvas.

  Sprejemalci: Andrej Štembergar Zupan, Domen Kotnik, Žiga Štern, Sergej Drobnič.

  Blokerji: Jernej Stavbar, Boris Brus, Žan Novljan.

  Korektorji: Tonček Štern, Primož Vidmar.

  Prosti igralec: Klemen Hribar.

  Trener: Marko Brumen, pomočnik trenerja: Aleš Hribar, statistik: Karlo Reisner.

  Astec Triglav v sezoni 2014/15

  Organizatorja igre: Svit Hafner, AlešKk.
  Sprejemalci: Žiga Lužovec, Miha Mali, Matej Kk.
  Blokerji: Maks Josipović, Jan Maček, Simon Bilandžič, Jure Lakner, Rok Rezar.
  Korektorja: Janko Bregant, Gal Kos.
  Prosta igralca: Nik Vene, Miha Bežek.
  Trener: Sašo Rop, pomočnik trenerja: Gregor Perhaj.

  Pari šestega kroga 1. DOL moški

  Jutri: Calcit Volleyball – Astec Triglav (ŠD Kamnik, 18:00), Panvita Pomgrad – Krka (OŠ I., Murska Sobota, 19:00), Lunos Maribor – Šoštanj Topolšica (ŠD Tabor, 18:00), Go Volley – Salonit Anhovo (ŠD Balon, 19:30), ACH Volley – Fužinar Metal Ravne (ŠD Tivoli, 18:00).

  Vrstni red: 1. ACH Volley 15 (15:2), 2. Calcit Volleyball 12 (13:5), 3. Salonit Anhovo 11 (13:7), 4. Panvita Pomgrad 10 (11:8), 5. Fužinar Metal Ravne 8 (11:10), 6. Astec Triglav 7 (11:11), 7. Šoštanj Topolšica 4 (6:13), 8. Krka 3 (7:14), 9. Go Volley 3 (7:14), 10. Lunos Maribor 2 (5:15).

  Napisal: Miha Štamcar

  Foto: Primož Mahkovec

  Komentarji