Poraz na tekmi preobratov

  Calcit Volleyball – Nova KBM Branik  2:3 (-21, -24, 23, 23, -13)

  Kamnik – Športna dvorana Kamnik. 250 gledalcev. Sodnika: Markelj (Bled) in Skudnik (Ravne)

  Calcit Volleyball: Kranjc, Barnes 15, Božič 2, Kregar, Borko 11, Vrhovnik 8, Igličar 23, Forštnarič, Hribar 1, Jerala – libero, Ščuka 13. Trener: Gašper Ribič.

  Nova KBM Branik: Mlakar 26, Blagne, Potokar 6, Kaučič 11, Ajnihar, Sužnik – libero, Najdič 2, Starčević 16, Planinšec 11, Sobočan 13, Pintar, Eržen. Trener: Bruno Najdič.

  Čeprav je bilo že pred nocojšnjim slovenskim derbijem v srednjeevropski ligi prvo mesto po rednem delu tekmovanja že oddano, dvoboj med Kamničankami in Mariborčankami ni bil zato nič manj zanimiv. Če nič drugega zato, ker naj bi se ekipi, če ne bo prišlo do kakšnih presenečenj, že čez pet tednov pomerili v finalu zaključnega turnirja pokala Slovenije. Ob morebitni novi zmagi gostij bi bila psihološka prednost na njihovi strani, če bi do zmage prišle Kamničanke, bi slednje samim sebi dokazale, da so lahko tudi v letošnji sezoni konkurenčne najboljši slovenski ženski odbojkarski ekipi. Med tednom sta obe ekipi igrali v Evropi, obe sta sicer izgubili, a sta prikazali solidno igro in imata še vedno možnosti, da se uvrstita v prihodnji krog.

  Domači trener Gašper Ribič je derbi z Mariborčankami začel v pričakovani zasedbi, z Mojco Božič, Petro Vrhovnik, Lano Ščuko, Mekano Barnes, Tamaro Borko, Urško Igličar in prosto igralko Meto Jeralo, medtem ko se je Bruno Najdič odločil za Saro Najdič, Ano Starćević, Anito Sobočan, Marino Kaučič, Sašo Planinšec, Izo Mlakar in prosto igralko Katarino Sužnik. Gostje so povedle s 3:1, toda z blokom Barnesove domače odbojkarice povedle s 4:3, nato pa z asom Igličarjeve še 6:3. Na prvi tehnični odmor so Kamničanke odšle z dvema točkama prednosti, vodile so tudi še z 12:9, a so gostje preko Mlakarjeve, na servisu je bila Najdičeva, prišle do vodstva s 13:12. Na servis Starčevićeve so Kamničankam pobegnile za tri točke (17:14), zato je Ribič vzel še svoj drugi polminutni odmor v prvem nizu, a je po njem razpoložena Mlakarjeva dosegla novo točko za Mariborčanke. Domače odbojkarice so se na servis Ane Hribar približale na točko zaostanka (17:18), za točko so zaostajale še pri izidu 21:22, vendar so v končnici naredile dve lastni napaki, z asom Kaučičeve pa so Mariborčanke uvodni niz zanesljivo dobile.  

  Aktualne državne prvakinje so bolje začele tudi drugi niz. Do pete točke je bil izid še izenačen, na servis Mlakarjeve, ob nekoliko slabšem sprejemu domače ekipe pa so na prvi tehnični odmor odšle s prednostjo treh točk. Po napaki Starčevićeve je na deveti točki sledilo novo izenačenje, ekipi sta bili skupaj še na dvanajsti točki, toda prav nekdanja igralka Calcita je imela s svojimi servisi največ zaslug, da so Mariborčanke tudi ob drugem tehničnem odmoru vodile s tremi točkami prednosti. Vendar je bil Najdič tisti, ki je v drugem nizu prvi zahteval polminutni odmor, kajti Ščuka je izid na šestnajsti točki izenačila, nato pa je napad Mlakarjeve končal v mreži. Po uspešno zaključenem napadu Igličarjeve so Kamničanke prvič v drugem nizu povedle z dvema točkama prednosti (19:17), imele tudi dve žogi za vodstvo s tremi, a je bil po bloku Saše Planinšec izid na dvajseti točki izenačen. Tokrat se Kamničanke niso zaustavile, z dvema zaporednima točkama so povedle z 22:20 in po dobrem napadu Barnesove tudi do dveh zaključnih žog, ki sta ostali neizkoriščeni. Še več, Mlakarjeva je poskrbela za to, da je Branik celo prišel do prve zaključne žoge za vodstvo z 2:0. Anita Sobočan je izkoristila prvo.

  Na začetku tretjega niza je bila pobuda na strani domače ekipe, ki je dvakrat vodila z dvema točkama prednosti, toda ob prvem tehničnem odmoru so bile po dveh bombah Starčevićeve Mariborčanke tiste, ki so pobegnile za dve točki. S točko Ščuke in dvema zaporednima blokoma Borkove so po vrnitvi na igrišče spet povedle Kamničanke, ki so z novim blokom, tokrat Barnesove, ki je bila nato uspešna še v napadu ter točki Igličarjeve svojo prednost povečale na štiri točke (14:10). Imele so tudi dva napada za plus pet, ki ju niso izkoristile, zato pa so ga gostje, ki so na servis Starčevićeve dosegle še štiri točke zapored. Namesto Vrhovnikove je v domači ekipi na sprejem vstopila Hribarjeva, a so na drugi tehnični odmor s točko prednosti vendarle odšle gostje. Čeprav so Kamničanke še vodile z 19:18, so bile gostje tiste, ki so prve spet prišle do dveh točk prednosti (21:19). A ne za dolgo, kajti tri točke zapored so, tudi po zaslugi servisov Ščuke, nato dosegle domačinke, nato po napaki Mlakarjeve še četrto in za polminutni odmor se je tokrat odločil Bruno Najdič. Z blokom Borkove so odbojkarice Calcita prišle celo do treh zaključnih žog, dve so Mariborčanke ubranile, ne pa tudi tretje, kajti servis Najdičeve je končal v mreži. To je bil sploh prvi osvojeni niz kamniške ekipe v letošnjih dveh medsebojnih dvobojih najboljših slovenskih ženskih odbojkarskih ekip.

  Tudi četrti niz je namesto Vrhovnikove začela Hribarjeva, drugih sprememb pa na igrišču v primerjavi s prvim nizom ni bilo. Z blokom Borkove so bile Kamničanke tiste, ki so prve prišle do prednosti dveh točk (6:4), z asom Božičeve pa so to prednost ohranile tudi ob prvem tehničnem odmoru, ki so jo nato še podvojile (10:6) za prvi polminutni odmor gostij v četrtem nizu. Na servis Ščuke so po dveh zaporednih napakah Starčevićeve Kamničanke nasprotnicam pobegnile za šest točk (13:7). V mariborski ekipi je Najdičevo zamenjala Angelina Ajnihar, kar je bila, z izjemo menjav na servisu, sploh njihova prva menjava na tekmi. S tremi zaporednimi točkami so Mariborčanke prepolovile svoj zaostanek. V ekipi Calcita se je na igrišče vrnila Vrhovnikova. Malo pred drugim tehničnim odmorom – nanj so po asu Borkove domače odbojkarice odšle s prednostjo petih točk –je pri gostjah Starčevićevo na sprejemu zamenjala Monika Potokar, Saro Planinšec v bloku pa Ela Pintar Menjavi sta se gostjam, vsaj za kratko, obrestovali, kajti na servis Potokarjeve so se Kamničankam približale na točko zaostanka (20:21), a so nato domače odbojkarice dosegle dve točki zapored. Na servis Pintarjeve in po šiku Potokarjeve je bil izid na 23. točki izenačen, po penalu Barnesove pa so do prve zaključne žoge za izenačenje v nizih le prišle odbojkarice Calcita. Tokrat so po napaki Mlakarjeve izkoristile že kar prvo.

  V petem nizu sta se v mariborski ekipi na igrišče vrnili Ana Starčević in Saša Planinšec, v kamniški so tie-break začela iste igralke, kot so začele prvega. Z blokom Ščuke so Kamničanke povedle s 5:2, po polminutnem odmoru pa je Najdič v igro vrnil Saro Najdič in namesto Mlakarjeve v igro poslal Moniko Potokar. Toda njegove varovanke so naredile novi dve lastni napaki, kar je Calcitovkam prineslo prednost kar petih točk, ki jo je Lana Ščuka zadržala tudi ob menjavi strani. S petimi točkami prednosti so vodile tudi še pri izidu 11:6, a so ob slabem sprejemu gostjam dovolile, da so izid na enajsti točki izenačile. Na servis Pintarjeve so gostje z blokom Starčevićeve celo povedle (12:11) in obetala se je še ena zanimiva končnica. V njej so bile bolj zbrane gostje, ki so preko Kaučičeve zaključile prvo zaključno žogo. Tekma preobratov je tako po dveh urah in pol pripadla Novi KBM Braniku.

  Izjavi po tekmi

  Gašper Ribič, trener Calcit Volleyballa: Tudi v prvih dveh nizih smo imeli priložnosti, ki jih nismo izkoristili, toda kljub temu smo bili na koncu že na pragu zmage. Na žalost se nam je izmuznila. Kljub porazu moram dekletom čestitati za današnjo predstavo. V primerjavi s prvo tekmo je veliko korak naprej in če so nekateri menili, da letos ne bomo konkurenčni Braniku, bodo na nas morali resno računali. Do konca leta nas čaka še povratna tekma v pokalu Challenge, nato pa začenjamo s pripravami na zaključni turnir pokala Slovenije.

  Bruno Najdič, trener Nove KBM Branika: Čestitam Kamničankam, ki so prikazale srčno igro, medtem ko mi, navkljub zmagi, zaslužimo kritiko. Čeprav smo se na koncu izvlekli, še sam ne vem, kako, je bila to dobra zaušnica za vse igralke, ki se bodo morale malo zamisliti nad svojo igro. Razočaran sem predvsem nad odnosom, s kakšnim smo šli v tekmo. Še pred tremi dnevi smo proti Italijankam odigrali zelo dobro igro, kar pomeni, da je bila težava le v glavi. To ne zmanjšuje dobre igre Calcita. Dobro za slovensko odbojko je bilo, da je bila tekma izenačena.

  Napisal: Miha Štamcar

  Foto: Primož Mahkovec

  Komentarji