Pokleknili šele v petem nizu

  Calcit Volleyball – ACH Volley 2:3 (22, -17, -23, 14, -9)

  Kamnik – Športna dvorana Kamnik. 450 gledalcev. Sodnika: Markelj (Bled) in Novak (Dvor)

  Calcit Volleyball: Hribar – libero, Novljan, T. Štern 14, Drobnič, Vidmar 6, Štembergar Zupan 6, Brus 6, Kvas, Stavbar 5, Kotnik 11, Ž. Štern 10, Brulec 3. Trener: Marko Brumen.

  ACH Volley: Flajs 17, Jereb 3, Plot – libero, Kozamernik 6, Roberts 22, Purič 1, Pokeršnik 6, Klobučar, Pleško, Jurić, Kasnik 1, Mochalski 8, Dolegombai 12, Slovnik. Trener: Tomi Šmuc.

  V minuli sezoni so Kamničani v pokalnem tekmovanju presenetili ACH Volley, saj so jih premagali v polfinalu zaključnega turnirja v Mariboru. Žal so nato v finalu morali priznati premoč Salonita, toda Ljubljančani na ta poraz zagotovo niso pozabili. V letošnji sezoni se je žreb nekoliko poigral z obema ekipama, ki sta se tako srečali že v četrtfinalu, glede na to, da se igrata dve tekmi pa imajo odbojkarji Calcit Volleyballa še toliko težje delo. Tudi zato, ker ACH Volley, ki je pred dobrim mesecem dni in pol v Kamniku slavil že v državnem prvenstvu – čez dva dni se bosta ekipi v njem spet srečali v dvorani Tivoli -, v zadnjem času igra zelo dobro. Na drugi strani so Kamničani v prvenstvu nepričakovano izgubili v Mariboru, a so minulo soboto prepričljivo ugnali Go Volley, kakšna je njihova resnična forma v tem trenutku pa je v marsičem odgovorila prav nocojšnja tekma z najboljšo slovensko ekipo zadnjih let.

  Tako domači trener Marko Brumen kot gostujoči Tomi Šmuc, ki je na začetku tega tisočletja s Kamničani osvojil dva naslova državnih prvakov in enega pokalnega, nista imela večjih težav s poškodbami svojih varovancev. Edina izjema je bil Mario Koncilja, ki si je minulo soboto v Kranju poškodoval dlan na desni roki. Domača ekipa je tekmo začela v postavi Jan Brulec, Andrej Štembergar Zupan, Domen Kotnik, Boris Brus, Jernej Stavbar, Tonček Štern in Klemen Hribar na mestu prostega igralca, medtem ko se je Šmuc odločil Matijo Jereba, Andreja Flajsa, Nathana Robertsa, Jana Kozamernika, Sema Dolegombai, Danijela Pokeršnika in Miho Plota. Bolj uspešna je bila domača vrsta, ki je na krilih odličnega servisa in učinkovitega napada ob prvem tehničnem odmoru vodila s tremi točkami prednosti, po točki Brulca, ki se je odlično znašel ob mreži pa je Šmuc vzel še svoj drugi polminutni odmor. Njegova ekipa je zaostajala že za pet točk (6:11), po bloku Brusa že za šest (7:13), toda še pred odhodom na drugi tehnični odmor je za polminutnim odmorom posegel tudi Marko Brumen, kajti gostje so se z delnim izidom 6:2 domačinom približali na dve točki zaostanka. Še pred tem je Štembergar Zupana na sprejemu zamenjal Žiga Štern, njegov mlajši brat Tonček pa je z asom poskrbel za štiri točke prednosti kamniške ekipe (18:14). Pri gostih je namesto Flajsa v igro vstopil Matija Pleško, nekoč ljubljenec kamniškega občinstva, Pokeršnika, ki je še lani nosil dres Calcita pa Eric Mochalski. V končnici so Kamničani ohranili svojo prednost, vzeli še en polminutni odmor ter po napaki Mochalskega na servisu prišli do prvega osvojenega niza v letošnjem četrtfinalu pokala Slovenije.

  Drugi niz so bolje začeli Ljubljančani, ki so na prvi tehnični odmor odšli s prednostjo dveh točk. Že pred njim je v domači ekipi Tončka Šterna, ki ni bil več tako razpoložen kot v uvodnem nizu, zamenjal Primož Vidmar, vendar to še ni rešilo težav kamniške ekipe. Gostje so dosegli še dve točki zapored in namesto Brulca je v igro vstopil Tine Kvas, toda gostje so še naprej brez večjih težav prihajali do točk in pri zaostanku petih (7:12) je Brumen vzel še polminutni odmor. Ob drugem je ACH Volley svojo prednost povečal na šest točk, ki jo je uspešno držal do konca niza. Marko Brumen je v igro vrnil Tončka Šterna in Jana Brulca, saj je bil z mislimi bolj ali manj že v tretjem nizu, kajti drugi je bil že izgubljen. Končal se je podobno kot prvi, le da jo je tokrat na servisu naredil Žiga Štern, ki je v tretjem nizu ostal v igri, zato pa je Tončka pri zaostanku treh točk (2:5) spet zamenjal Vidmar. Vendar napad domače ekipe ni bil več tako učinkovit kot v prvem nizu, delno tudi zaradi bloka gostov, ki so imeli na voljo več razpoloženih igralcev. Domači blok, v njem je priložnost dobil Žan Novljan, ki je zamenjal Stavbarja, ni bil več tako visoko in gibljiv, vse to pa je gostom ob prvem tehničnem odmoru prineslo prednost štirih točk. Toda prav z blokom Novljana in asom Vidmarja so se Kamničani ACH Volleyju približali na točko zaostanka (12:13), a so na servis Danijela Pokeršnika Ljubljančani ob drugem tehničnem odmoru spet vodili s štirimi točkami prednosti. Pri izidu 14:18 se je v domačo ekipo vrnil Tonček Štern, ki je imel največ zaslug, da so se Kamničani državnim prvakom še enkrat približali na točko zaostanka (21:22) in to po zaostanku štirih točk. Šmuc je vzel polminutni odmor, vendar je po še enem odličnem servisu kamniškega korektorja Žiga Štern izid na 22. točki izenačil. To pa je bilo tudi vse, kar je Calcitovcem v drugem nizu uspelo, kajti po dveh zaporednih točkah gostov je po polminutnem odmoru posegel še Brumen, vendar je Flajs zapečatil usodo domače ekipe v tretjem nizu.

  V četrtem nizu sta se ekipi do sedme točke menjavali v vodstvu, obe sta vodili tudi za dve točki, a so na prvi tehnični odmor s točko prednosti odšli odbojkarji Calcita. Po vrnitvi na igrišče so z asom Stavbarja in po eni redkih napak Robertsa Kamničani povedli z 10:7, zato je Šmuc posegel po polminutnem odmoru. Domači odbojkarji so z odlično igro v bloku dobesedno prisilili Robertsa k še eni napaki in novem polminutnem odmoru gostov. Izid je bil 11:7, z novim asom Stavbarja pa že 13:7. Na drugi tehnični odmor so odšli s prednostjo kar sedmih točk. V teh trenutkih je v domači ekipi delovalo prav vse, od servisa, bloka, igre v obrambi do napada. Na veselje domačih navijačev, ki so se zbrali v velikem številu, so z dobro igro nadaljevali do konca niza, ki so ga dobili z visoko prednostjo.

  Odločilni peti niz se ni začel najbolje za domačo ekipo, toda po polminutnem odmoru so dosegli tri točke zapored in izid na tretji točki izenačili, vendar je Dolegombai z dvema penaloma ACH Volleyju priboril dve točki prednosti (7:5). Še pred menjavo strani so Kamničani izid izenačili, saj so gostje ob točki Kotnika protestirali in si prislužili rdeči karton. Kljub temu so ob menjavi strani s točko prednosti vodili Ljubljančani, z blokom Puriča, ki je v bloku zamenjal Kozamernika pa spet za dve (10:8). Ko je bil v napadu dvakrat zapored uspešen še Roberts in je ACH Volley povedel s 13:9, je bil zmagovalec tekme praktično že odločen. Kamničani so nato naredili še lastno napako, zmago Ljubljančanov pa je z asom potrdil Matija Jereb.

   

  Napisal: Miha Štamcar

  Foto: Primož Mahkovec

   

  Komentarji