Ob slabem sprejemu poraz v Mariboru

  Nova KBM Branik – Calcit Volleyball 3:0 (20, 19, 20)

  Maribor – Dvorana Lukna, gledalcev 600, sodnika: Globačnik (Topolšica) in Melavc (Šempeter v Savinjski dolini).

  Nova KBM Braniki: Mlakar 17, Blagne – libero, Kaučič 6, Sužnik – libero, Cvetanović 5, Ammerman 3, Vovk, Najdič 1, Keglevič, Planinšec 10, Sobočan 8, Pintar 1, Eržen. Trener: Bruno Najdič.

  Calcit Volleyball: Grudina 3, Božič, Igličar, Forštnarič, Kučej 4, Kostić 15, Hribar 1, Jerala, Turk, Potokar 4, Koleva 13, Van de Vyver 4. Trener: Gašper Ribič.

  Calcitovke so na zadnjih petih gostovanjih v dvorani Lukna vedno odšle domov z zmago, tudi v lanski peti finalni tekmi končnice, kot tudi pred dobrim mesecem dni v polfinalu srednjeevropske lige. S to zmago so si tudi zagotovile prvo mesto v modri skupini in prednost domačega igrišča. Tokrat so bile brez pravih možnosti za zmago, vprašanje pa je, kako bi se tekma končala, če v drugem nizu ne bi vodstvu sedmih točk popolnoma popustile.

  Tekma se je za branilke naslova začela slabo. Domačinke so z neugodnimi začetnimi udarci ob prvem tehničnem odmoru vodile 8:4, pri 11:6 pa je trener gostij Gašper Ribič zahteval pol minute odmora. Tudi po njem so Mariborčanke igrale zanesljivo, v napadu je bila razpoložena Iza Mlakar, prednost petih točk pa so bankirke ohranile tudi ob drugem tehničnem odmoru. Čeprav jim je po njem nekoliko padla zbranost, se jim gostje na manj kot tri točke niso uspele približati, zadnji dve točki v uvodnem nizu je dosegla Marina Cvetanović.

  Drugi niz se je začel ob popolni prevladi varovank Gašperja Ribiča, ki so povedle z 8:2, po točki Olivere Kostić že 11:4. Toda nato so bile na igrišču le še domače odbojkarice, ki so z delnim izidom 9:1 prišle do vodstva, ki ga niso več izpustile iz rok. Na drugi tehnični odmor so že odšle s prednostjo treh točk, calcitovke pa so imele vse preveč težav na sprejemu, da bi Ilka van de Vyver lahko normalno organizirala napad. Za nameček so naredile še veliko število lastnih napak, kar so domačinke izkoristile in po njihovem vodstvu 19:13 je bil niz odločen.

  Začetek tretjega niza je minil v izenačeni igri, na prvi tehnični odmor pa so z dvema točkama prednosti odšle gostujoče odbojkarice, ki so prednost ohranile do drugega tehničnega odmora. Za preobrat je poskrbela Anita Sobočan, ki je s točko v napadu najprej izenačila rezultat, nato s tremi odličnimi začetnimi udarci ob slabem sprejemu gostij dosegla še tri točke za vodstvo 19:16, ki ga mariborske odbojkarice, ki so bile veliko boljše v bloku (dosegle so jih kar 12, calcitovke le tri), z zbrano in odločno igro niso več izpustile iz rok.

  Izjavi po tekmi:

  Bruno Najdič, trener Nove KBM Branika: “Zelo sem zadovoljen z igro naših odbojkaric in tudi z gladko zmago, čeprav v finalnih tekmah sploh ni pomembno, ali zmagaš 3:2 ali 3:0. Pomembno je, da smo izenačili rezultat v zmagah in da se spet vse začenja znova. Naše igralke so nekaj težav imele v začetku drugega niza in tudi v tretjem jim ni šlo najbolje od rok, toda v odločilnih trenutkih so pokazale dovoljšnjo mero borbenosti in predvsem zrelo, zbrano in odločno igro, za kar jim čestitam. V ponedeljek nas čaka novo dokazovanje in če ponovimo današnjo igro, se lahko marsikaj zgodi.”

  Gašper Ribič, trener Calcita Volleyballa: “Tega, da bomo izgubili z 0:3, seveda nisem pričakoval, prej, da bo tekma zahtevna in izenačena. A se je spet pokazalo, kako nepredvidljiva je ženska odbojka. Mariborčanke so igrale odlično, znale so izrabiti priložnosti, ki so jim jih z napakami ponudile naše igralke. Z mislimi sem že pri tretji tekmi, ki ne bo nič manj zahtevna in pomembna kot sta bili prvi dve. Pričakujem da bodo naša dekleta zaigrala veliko bolje, predvsem pa, da bo bodo naredila manj napak.”

  Napisal: Miha Štamcar

  Foto: Klemen Brumec

  Komentarji