Z zmago ostati v igri

  V sredo so Kamničani v petem nizu še vodili z 11:9, žal pa v končnici tekme niso bili dovolj zbrani, naredili so preveč lastnih napak, predvsem to velja za servis, kar jih je na koncu stalo zmage. Za le tri ase so naredili kar 31 napak na servisu, skupaj kar 40, medtem ko so jih Ljubljančani na servisu naredili 19, dosegli tudi štiri ase, skupaj pa 34. Na strani ljubljanske ekipe je bil tudi sprejem, ki je bil 69-odstoten (40-odstotkov je bilo idealnega), kamniški sprejem je bil 47-odstoten (29-odstotkov je bilo idealnega). V napadu sta bili obe ekipi 46-odstotni, zato pa so bili Kamničani za dva bloka boljši (15:13), po petkrat sta bila uspešna Tonček Štern na strani Calcita Volleyballa in Jana Kozamernik v vrstah ACH Volleyja, ki je imel za nameček v napadu še 78-odstotno uspešnost. Toda to so le številke, ki kažejo na izenačenost obeh ekip in delno razkrivajo vzroke kamniškega poraza na prvi tekmi.

  Že v prvem nizu smo povedli, vodili za tri, štiri točke, potem pa popustili in dovolili domačinom, da so povedli z 1:0 v nizih. Podobno je bilo skozi vso tekmo, mi smo imeli pobudo, ACH nam je bil ves čas za petami, na koncu pa so nas tiste minimalne napake, predvsem na servisu, pokopale. V napadu niti nismo veliko grešili, tudi v bloku smo jih bili najmanj enakovredni, ampak servis je bil pa tokrat res pod našo ravnijo, je o glavnem vzroku za poraz povedal Žiga Štern, ki je bil s 24 točkami, kolikor jih je dosegel tudi njegov mlajši brat Tonček, najbolj učinkovit igralec svoje ekipe.

  Dejstvo je, da je proti ACH Volleyju, če želiš priti do ugodnega izida, treba tvegati s servisom, tako bo verjetno tudi v soboto, ko bo vseeno potrebna večja zbranost.

  Vedeli smo, da jim z lahkimi servisi ne smemo dovoliti, da bi se razigrali, zato smo morali ves čas vršiti pritisk na njihove sprejemalce, kar nam na žalost na prvi tekmi ni uspelo. To bo treba popraviti skozi treninge, ki jih sicer ne bo veliko, saj je naslednja tekma že v soboto. Toda, če nič drugega, smo samim sebi spet dokazali, da smo najmanj enakovredni Ljubljančanom. Še v prejšnjih sezonah je bila med nami največja razlika v Tivoliju. Doma smo še bili nekako nevarni Ljubljančanom, v Tivoliju pač ne, toda v tej sezoni smo dokazali, da tudi v tej dvorani lahko igramo dobro, da smo jih sposobni premagati. Imeli smo jih že na kolenih, nato pa so odločale naše napake, se je Žiga Štern še za trenutek dotaknil uvodne finalne tekme končnice, a je prepričan, da lahko Kamničani v soboto izid v zmagah izenačijo.

  V soboto moramo iti v tekmo s ciljem, da zmagamo, kajti če bo tudi to tekmo zmagal ACH Volley, se bo težko vrniti v igro in bo v veliki psihološki prednosti. Tri tekme zapored bi bilo težko premagati ljubljansko ekipo, ampak mislim, da smo sposobni prikazati še boljšo igro in verjamem, da bomo v soboto to tudi dokazali, je pred sobotnim obračunom v kamniški športni dvorani odločen novopečeni reprezentančni kandidat slovenske reprezentance.

  Tudi ACH Volley je imel na prvi finalni tekmi svoje slabe trenutke, vendar se je vedno znal vrniti na prave tirnice. To še zlasti velja v petem, odločilnem nizu.

  Videlo se je, da je vložek v finalu velik, zato tudi veliko nihanj v igri na obeh straneh. Upam, da se bomo s to zmago zdaj nekoliko sprostili in da nam bo z vsakim nizom, ki ga bomo v nadaljevanju finalne serije dobili, lažje. Na prvi tekmi je bilo veliko napak na servisu, predvsem to velja za Kamničane, tudi mi nismo ravno blesteli, a kot sem že dejal, primerno vložku je bilo veliko nervoze, servis pa je element, kjer je igralec sam in tu pride do izraza samozavest in psihološki faktor, je o prvi zmagi svoje ekipe v finalni seriji dejal Zoran Kedačič, trener ACH Volleyja, ki ima zdaj psihološko prednost v primerjavi s kamniško ekipo.

  Zagotovo z vsako zmago rasteš, če zmagaš po petem nizu, je morda še toliko boljše za samozavest. Zavedamo se, da nobena finalna tekma ne bo lahka, vsaka bo napeta, v vsako tekmo bo treba iti na maksimum, če bomo želeli priti do naslova državnega prvaka, še zlasti zdaj, ko se serija seli v Kamnik. Prepričan sem, da smo se iz prve tekme nekaj naučili, jo pogledali in analizirali in šli v Kamnik. V soboto bo nova tekma, nov dan in kot sem že dejal, vsaka tekma bo na nož, pa je o pričakovanjih pred sobotno tekmo dejal Kedačič.

  Spored finalnih tekem končnice 1. DOL za moške

  Prva tekma, sreda, 27. april: ACH Volley – Calcit Volleyball 3:2 (24, -20, 20, -23, 12).

  Druga tekma, sobota, 30. april: Calcit Volleyball – ACH Volley (ŠD Kamnik, 19:00).

  Tretja tekma, torek, 3. maj: ACH Volley – Calcit Volleyball (ŠD Tivoli, 18:00).

  Morebitna četrta tekma, petek, 6. maj: Calcit Volleyball – ACH Volley (ŠD Kamnik, 19:00).

  Morebitna peta tekma, torek, 10. maj: ACH Volley – Calcit Volleyball (ŠD Tivoli, 18:00).

  Napisal: Miha Štamcar

  Foto: Klemen Brumec

   

  Komentarji