Navijači na nogah pričakali zmago

  Calcit Volley – Maribor  3:2 (-18, -20, 24, 18, 7)

  Kamnik – Športna dvorana Kamnik, gledalcev 300, sodnika: Markelj (Bled), Novak (Dvor).

  Calcit Volley: Pereira 14, Hribar (L),  Golob (L), Novljan 11, Ratek, Gil 6, Vidmar 25, Okroglič 6, Kvas, Lakner 10, Štemberger Zupan, Lazar. Trener: Gašper Ribič.

  Maribor: Crnjanski 19, Planišič 2, Mulec 7, Detela 22, Vrabl (L), Mejal 2, Košenina (L), Herman, Križman, Uremovič 2, Virtič, Plesec 15. Trener: Sebastijan Škorc.

  Pred natanko mesecem dni so Kamničani v svoji dvorani premagali Mariborčane in se jim tako oddolžili za poraz na prvi letošnji medsebojni tekmi, s to zmago pa so si tudi zagotovili četrto mesto v rednem delu državnega prvenstva. V modri skupini sta obe ekipi v prvih treh krogih prikazali dobro igro, Mariborčani so v drugem krogu kot edini v letošnji sezoni celo odščipnili točko ACH Volleyju, Kamničani pa so se prebili na drugo mesto.

  Z asom Jureta Laknerja, za katerega je bila to do takrat že tretja točka, so domači odbojkarji v prvem nizu povedli s 6:2, po napadu Žana Novljana že s 7:2. Vendar so se Mariborčani na servis Jerneja Detele Kamničanom približali na dve točki zaostanka, ob prvem tehničnem odmoru je bilo plus tri za Calcit Volley. Na 15. točki je Miomir Crnjanski izid izenačil, z asom Detele pa so bili ob drugem tehničnem odmoru prvič na tekmi v prednosti gostje. Po novem asu, tokrat Vasje Plesca, in kar štirih lastnih napakah domačinov, je bilo že 22:16 za mariborsko ekipo, ki je z blokom Jana Mulca povedla z 1:0 v nizih.

  Do prvega tehničnega odmora si nobena od ekip ni priigrala dveh točk prednosti in šele po vrnitvi na igrišče sta Maxson Pereira v napadu in Primož Vidmar poskrbela za prvo nekoliko bolj otipljivo vodstvo domačinov z 10:7. Po polminutnem odmoru gostov so Kamničani dosegli še eno točko, vendar so jih Mariborčani, podobno kot v prvem nizu, na 15. točki ulovili, vseeno pa so z minimalno prednostjo ob drugem tehničnem odmoru vodili domači odbojkarji. Z blokom Jana Mulca so gostje po daljšem času spet prišli do vodstva (17:16), Vasja Plesec pa je bil zaslužen za 18:16. Z dvema asoma je Detela Mariborčanom priboril kar štiri zaključne žoge za vodstvo z 2:0 v nizih, po napaki domačinov so izkoristili že prvo.

  Tudi začetek tretjega niza je bil izenačen do prvega tehničnega odmora, z dvema zaporednima točkama pa so nanj s prednostjo odšli domači odbojkarji. Mariborčani so izkoristili lastne napake domače ekipe, tudi eno sporno sodniško odločitev, kar jim je prineslo dve točki prednosti (11:9). Varovanci Sebastijana Škorca so prednost dveh točk ohranili tudi ob drugem tehničnem odmoru, z asom pa je Radoslav Gil Kamničane vrnil v igro (16:16). A ne za dolgo, kajti gostje so jim vrnili z dvema zaporednima točkama, spet pa je bil Gil tisti, ki je poskrbel za novo izenačenje (21:21). V napeti končnici so bili vendarle bolj zbrani domači odbojkarji, ki so po lastni napaki gostov prišli do svojega prvega niza na tekmi.

  Čeprav so Kamničani s tremi zaporednimi bloki Žana Novljana povedli s 5:2, so Mariborčani na servis Jana Mulca dosegli pet zaporednih točk, toda kljub temu so ob prvem tehničnem odmoru zaostajali za točko. Še višji je bil njihov zaostanek po seriji servisov Radoslava Gila, ko so po njegovem asu zaostajali za šest točk, po napaki Detele pa za sedem (9:16). Visoke prednosti Kamničani niso zapravili, izenačenje v nizih je potrdil Jure Okroglič.

  V odločilnem petem nizu so domačini z malce sreče in ob pomoči mreže z asom Gila prvi prišli do dveh točk prednosti (7:5), takšna pa je bila razlika tudi ob menjavi strani. Razpoloženi Primož Vidmar je z uspešnim napadom z druge linije Kamničanom zagotovil vodstvo z 9:6, nato pa Maxson Pereira z dvema zaporednima točkama z 11:6. To pa je bila prednost, ki je domači odbojkarji niso zapravili in po napaki gostov prišli do težko prigarane zmage.

  Izjava po tekmi

  Gašper Ribič, trener Calcit Volleyja: Že pred tekmo smo vedeli, da bo Maribor igral bolje, kot je v našem zadnjem obračunu rednega dela državnega prvenstva. V prvem nizu smo imeli priložnost, da osvojimo že ta niz, vendar smo bili v napadu premalo učinkoviti. Ko smo pustili Mariborčane, da so se razigrali, jih je bilo težko ustaviti. Z nekaj menjavami smo se vrnili v igro, z boljšim servisom smo goste spravili stran od mreže, tudi oni so začeli delati več napak, medtem ko smo mi iz niza v niz igrali bolje. Vesel sem, da smo tekmo zaključili z zmago ter ostali v igri za drugo mesto.

  Napisal: Miha Štamcar

  Foto: Klemen Brumec

  Komentarji