Vsaka tekma bo poglavje zase

  Odbojkarice Calcita Volleyballa in Nove KBM Branika se bodo še sedmič zapored pomerile v finalu končnice državnega prvenstva. Štirikrat so se naslova veselile Mariborčanke, ki so do zdaj skupaj že trinajstkrat osvojile državnih prvakinj, dvakrat so bile boljše varovanke Gašperja Ribiča. V letošnji sezoni sta v dozdajšnjih šestih medsebojnih obračunih obe ekipi slavili po trikrat. Po bolečem porazu pred svojimi navijači v finalu pokala so branilke državnega naslova v modri skupini potem obakrat premagale bankirke v njihovi dvorani, zadnja medsebojna tekma pa je štela tudi za polfinale srednjeevropske lige. Čeprav sta se torej ekipi v tej sezoni srečali že šestkrat, bo finale končnice popolnoma druga zgodba, česar se dobro zavedata tako Gašper Ribič na klopi Calcita Volleyballa kot Bruno Najdič, ki je po bolezni Sebastijana Škorca spet sedel na mariborsko klop.

  Gašper Ribič: Želja je ubraniti naslov

  Polfinalni obračuni so pozabljeni, so za nami, vso pozornost smo zdaj obranili v finale končnice. Veseli me, kako smo odigrali polfinalne tekme, vendar to ne bo prav nič pomenilo, ko bo na drugi strani mreže stala Nova KBM Branik. Tekma se bo začela z 0:0 in od prve točke naprej se bo začelo pisati, kako se bo končala finalna serija. Tudi Mariborčanke bodo v finalu igrale drugače, letos morda celo bolj sproščene od nas, saj se od nas bolj pričakuje, da osvojimo naslov državnih prvakinj. Pomembna bo vsaka točka, vsak niz, vsaka tekma bo zgodba zase in tista ekipa, ki bo zdržala vzpone in padce skozi končnico, se bo veselila naslova, pred začetkom finalnih obračunov razmišlja Gašper Ribič, trener odbojkaric Calcita Volleyballa.

  Prednosti mariborskih odbojkaric, ki so slavile v finalu pokala Slovenije, bi lahko bila, da so že nekaj sezon bolj ali manj v isti zasedbi. Večja uigranost je lahko v finalni seriji tista, ki prevesi tehtnico na stran ene od ekip.

  To je bila prednost Mariborčank že od začetka sezone. Mi smo svojo ekipo sestavili precej na novo, vmes smo jo tudi spreminjali na mestu organizatorke igre, vendar smo se zdaj z njo že uigrali, odigrali nekaj zelo dobrih tekem in verjamem, da lahko v finalu igramo še bolje. Na drugi strani je Branik svoji lanski ekipi praktično dodal le Marino Cvetanović, v tej zasedbi je tudi veliko igralk, ki so skupaj tudi v reprezentanci, prišel je še Bruno Najdič, ki jih tudi zelo dobro pozna. Vsekakor bodo finalne tekme zanimive tudi s trenerskega vidika, taktični boj, kako se bomo pripravili drug na drugega, na katerih stvareh bomo skušali slabosti nasprotnika.

  Ritem prvih treh tekem finala končnice bo izredno naporen, počitka med posameznimi tekmami ne bo veliko, saj bodo morale odbojkarice v le šestih dneh odigrati tri tekme, zato tudi ne bo veliko časa za odpravo morebitnih napak.

  Eden od pomembnih faktorjev bo psihološki, kot že ves čas poudarjam v naših finalnih obračunih pa bo potrebno najti pravo mero treninga in počitka. Tekme si bodo sledile ena za drugo in kar smo do zdaj naredili na področju treninga, smo naredili, pomembno bo le, da ohraniš določeno raven igre, da po morebitni zmagi pozabiš na evforijo, v primeru poraza pa čim prej dvigniti glave in se postaviti na noge. Tista ekipa, ki ji bo to uspelo, bo na koncu prvak. Naš cilj je dobiti tri tekme, zdaj pa, če bo to v treh tekmah toliko bolje, če jih bomo potrebovali pet, pa nič zato. Želja je, da ubranimo naslov, je še dejal Ribič.

  Bruno Najdič: Calcit je v vlogi favorita

  Bruno Najdič je mariborsko ekipo spet prevzel po bolezni Sebastijana Škorca. Ker ekipa v primerjavi s prejšnjimi sezonami ni doživela večjih sprememb, zanjo to ni bil hendikep. Mariborčanke so v letošnji sezoni osvojile pokalni naslov, calcitovke srednjeevropsko ligo, a kot rečeno, vse to zdaj prav nič ne šteje.

  Kar se je zgodilo do zdaj, je ena zgodba, tudi kar se tiče same ekipe Calcita, ki je imela do finala pokala drugačno ekipo, od takrat najprej, je s prihodom Belgijke Ilke van de Vyver njihova igra na precej višji ravni. Calcit je v zadnjem času v zelo dobrem stanju, igra zelo dobro odbojko, mi pa imamo že nekaj časa težave s samo igro in tudi zadnja polfinalna tekma z Novogoričankami je pokazala, da imamo še vedno veliko težav. Težko bi rekel, da smo v tem trenutku na tisti ravni, ki bi si jo želel, Calcit je glede tega boljši od nas, vendar pa se bo morala vsaka finalna tekma odigrati od prve do zadnje točke, Najdič vlogo favoritinj prepušča branilkam naslova, seveda pa to ne pomeni, da se bodo bankirke kar predale.

  Zanimivo je, da sta ekipi na medsebojnih dvobojih do zmag prišli v gostujoči dvorani, bankirke so enkrat slavile še na turnirju srednjeevropske lige v Poreču.

  Mislim, da je naša zadnja zmaga proti Calcitu v svoji dvorani stara več kot leto dni, na lanski prvi finalni tekmi, potem ga doma nismo več premagali, zato je težko reči, ali domače igrišče predstavlja kakšno veliko prednosti. Očitno nam ni, pa tudi Calcit nima tiste prave svoje domače dvorane. Ampak kakorkoli že, v določenem trenutku domače igrišče je prednost, vendar je bolj pomembno to, v kakšnem stanju je ekipa. Ali je v pravi formi, ali je telesno, psihično in tehnično močno, to pa je v vsakem finalu najbolj pomembno. Tako kot je bil Branik v dobrem stanju na finalu pokala, pa Calcit ni bil, je bil pa zato v odličnem stanju v finalu srednjeevropske lige, kjer pa mi nismo bili pravi.

  Tudi Najdiču ni najbolj všeč, da si bodo prve tri finalne tekme končnice sledile ena za drugo.

  Za obe ekipi bo to enako, ni pa najboljše, da med eno in drugo tekmo ni prav veliko časa, da se popravijo napake, ali da naredijo normalen trening. Za samo odbojko to ni dobro, ampak tako je, s tem se moramo oboji soočiti.

  Napisal: Miha Štamcar

  Foto: Tine Forštnarič

  Spored finalnih tekem končnice 1. DOL za ženske

  Prva tekma, sreda, 27. april: Calcit Volleyball – Nova KBM Branik (ŠD Tivoli, 17:00).

  Druga tekma, petek, 29. april: Nova KBM Branik – Calcit Volleyball (dvorana Lukna, 19:00).

  Tretja tekma, ponedeljek, 2. maj: Calcit Volleyball – Nova KBM Branik (ŠD Tivoli, 18:00).

  Morebitna četrta tekma, četrtek, 5. maj: Nova KBM Branik – Calcit Volleyball (dvorana Lukna, 18:00).

  Morebitna peta tekma, ponedeljek, 9. maj: Calcit Volleyball – Nova KBM Branik (ŠD Tivoli, 18:00).


  Dozdajšnje državne prvakinje

  1991/1992 Paloma Branik

  1992/1993 Paloma Branik

  1993/1994 Abes Trade Celje

  1994/1995 Bank Austria Bled

  1995/1996 Infond Branik

  1996/1997 Kemiplas Koper

  1997/1998 Infond Branik

  1998/1999 Infond Meltal

  1999/2000 Infond Meltal

  2000/2001 Nova KBM Meltal

  2001/2002 Nova KBM Branik

  2002/2003 Hit Nova Gorica

  2003/2004 Sladki greh Ljubljana

  2004/2005 Sladki greh Ljubljana

  2005/2006 TPV Novo mesto

  2006/2007 Hit Nova Gorica

  2007/2008 Hit Nova Gorica

  2008/2009 Nova KBM Branik

  2009/2010 Calcit Volleyball

  2010/2011 Nova KBM Branik

  2011/2012 Nova KBM Branik

  2012/2013 Nova KBM Branik

  2013/2014 Nova KBM Branik

  2014/2015 Calcit Volleyball

  Komentarji