Na EP tudi Mojca Božič

  Čeprav so se slovenske odbojkarice na prizorišče evropskega prvenstva odpravile z dobro popotnico, se zavedajo, da jih v skupini A čaka vse prej kot lahko delo.

  O tekmecih nima smisla preveč izgubljati besed. Vsi sodijo v evropski vrh, realno gledano so precej boljše reprezentance, kot je naša. A proti nobeni ne bomo izobesili bele zastave. Vsem želimo nuditi dostojen odpor, če pa nam kdo ponudi priložnost za presenečenje, jo bomo poskušali izkoristiti, pred jutrišnjim obračunom z Nizozemkami pravi Bruno Najdič, selektor slovenske reprezentance, ki se zanaša predvsem na servis in sprejem, s katerim bi morda s hitro igro lahko presenetili tekmice.

  Sodeč po pripravljalnih tekmah bi do želene zmage, s tem pa morda preboja v drugi del tekmovanja lahko prišle na zadnji tekmi skupine A, ko se bodo pomerile s Poljakinjami. Nekdanje dvakratne evropske prvakinje (2003, 2005) so v zadnjih letih v krizi, njihovi rezultati niso več tako dobri, na zadnjem evropskem prvenstvu so bile šele enajste. Na prvenstvu v Nemčiji in Švici, kjer so naslov evropskih prvakinj osvojile Rusinje pred Nemkami, so bile Nizozemke devete, Italijanke pa šeste.

  Lahko se zgodi, da pride do popolnega razpada sistema. In to že na prvi tekmi. Če bi se to dejansko zgodilo, bomo morali na to hitro pozabiti. Je pa moja največja želja, da bi do konca ostali v igri za napredovanje, da bi šele tekma s Poljakinjami odločala, kdo bo zasedel tretje mesto, je o svojih željah v pogovoru za Slovensko tiskovno agencijo dejal Najdič.

  Med štirinajstimi izbrankami je tudi organizatorka igre Calcit Volleyballa Mojca Božič. Še lani je dres aktualnih državnih prvakinj nosila Lana Ščuka, ki je imela nemalo zaslug za ta uspeh, predlani je za Kamničanke igrala tudi Eva Mori, medtem ko je Valentina Založnik v Kamniku igrala pred njenim odhodom na študij v ZDA.

  Neposredno se v četrtfinale uvrstijo le zmagovalke skupin, drugo in tretjeuvrščene ekipe čaka razigravanje, četrtouvrščene ekipe pa bodo po ponedeljkovih tekmah odšle domov.

  Slovenska ženska reprezentanca na EP:
  – organizatorke igre: Mojca Božič, Eva Mori, Sara Najdič;
  – sprejemalke: Anja Zdovc, Marina Cvetanovič, Monika Potokar, Lana Ščuka;
  – blokerke: Sara Hutinski, Saša Planinšec, Valentina Založnik.
  – korektorici: Živa Recek, Iza Mlakar;
  – prosti igralki: Katja Medved, Anita Sobočan;
  – selektor: Bruno Najdič, pomočnik selektorja: Matjaž Hafner.

  Skupine na EP

  Skupina A (Apeldoorn), 1. krog, sobota: Slovenija – Nizozemska (15.30), Poljska – Italija (18.30); 2. krog, nedelja: Nizozemska – Poljska (15.30), Italija – Slovenija (18.30); 3. krog, ponedeljek: Slovenija – Poljska (17.00), Nizozemska – Italija (20.00).

  Skupina B (Antwerpen): Belgija, Madžarska, Turčija, Azerbajdžan.

  Skupina C (Rotterdam): Rusija, Bolgarija, Hrvaška, Belorusija.

  Skupina D (Eindhoven): Srbija, Nemčija, Češka, Romunija.

  Napisal: Miha Štamcar

  Foto: Primož Mahkovec

  Komentarji