Le dan odmora je bil premalo

  ACH Volley – Calcit Volley   3:0 (20, 18, 16)

  Ljubljana – Dvorana Tivoli, gledalcev 300, sodnika: Miklošič, Seifried (oba Maribor).

  ACH Volley: Flajs, Đirlić 11, Babkov 15, Kovačič (L), Purič 6, Pavlović, Satler, Pleško 1, Brulec 2, Planinc (L), Kk, Mihajlović, Pokeršnik 9, Videčnik 10. Trener: Zoran Kedačič.

  Calcit Volley: Pereira 12, Hribar (L), Golob (L), Novljan 3, Podobnik, Ratek 1, Gil, Vidmar 2, Okroglič 6, Štalekar 2, Kvas, Lakner 1, Štembergar Zupan 5, Lazar. Trener: Gašper Ribič.

  Še četrtič zapored, sicer pa že osmič, se v finalu končnice 1. DOL za moške za naslov državnega prvaka merita ekipi ACH Volleja in Calcit Volleyja. Na začetku tega tisočletja so bili dvakrat zapored boljši kamniški odbojkarji, petkrat pa so bili do zdaj boljši Ljubljančani, ki so že vse od leta 2005 najboljši odbojkarski kolektiv v Sloveniji. Predvsem lani se je morala ljubljanska ekipa zelo potruditi, da je prišla do naslova, saj je šele v peti tekmi strla odpor Kamničanov.

  Za varovance Gašperja Ribiča je bila to že četrta tekma v šestih dneh, vendar se to na začetku uvodnega niza v njihovi igri ni poznalo, saj so po zaostanku z 2:4 z blokom Žana Novljana na prvi tehnični odmor odšli s prednostjo dveh točk. Zato pa je bilo nadaljevanje za kamniško ekipo manj uspešno, kajti domačini so na servis Jana Pokeršnika, ki je dosegel tudi dva asa, z delnim izidom 7:0 povedli s 14:9 in šele po drugem polminutnem odmoru so za trenutek zaustavili Ljubljančane. Po uspešnem napadu Jureta Okrogliča, na servisu je bil Maxson Pereira, so Kamničani zaostanek štirih točk ob drugem tehničnem odmoru znižali le na točko (16:17), za kaj več pa jim je zmanjkalo zbranosti, na roke pa jim nista šli tudi dve sodniški odločitvi. Niz je končal Diko Purič.

  Prav Purič je imel s svojimi servisi nemalo zaslug, da so domači odbojkarji, ki so imeli v prvem nizu kar 88-odstotni sprejem, v drugem povedli s 4:0, ob prvem tehničnem odmoru pa so vodili že z 8:2. Odbojkarji Calcit Volleyja, ki so še naprej imeli težave na sprejemu, predvsem pa so naredili preveliko število lastnih napak – do konca niza kar 13 -, so za šest točk zaostajali tudi ob drugem tehničnem odmoru, niz pa je bil praktično odločen po asu Dimitrija Babkova, ko je bilo na semaforju 19:10 za domačo ekipo. Vodstvo z 2:0 v nizih za ACH Volley je potrdil Matic Videčnik.

  Tudi tretji niz so Kamničani začeli z lastnimi napakami, s kar štirimi so domačinom omogočili vodstvo s 5:1, po bloku Petra Đirlića pa je bilo že 6:1 za Ljubljančane, ki so podobno kot v drugem na prvi tehnični odmor odšli s prednostjo šestih točk. Na servis Andreja Štembergarja Zupana so se gostje Ljubljančanom še približali na tri točke zaostanka (8:11), to pa je bilo bolj ali manj tudi vse, kajti utrujenost po treh težkih tekmah s Salonitom je bila vendarle prevelika. Škoda, ker niso imeli med tretjo polfinalno in prvo finalno tekmo vsaj kakšen dan več odmora za počitek, ki so ga Ljubljančani imeli. Tekma je bila odločena z novim asom Puriča (19:9), končala pa se je s servisom v mrežo kapetana Kamničanov Andreja Štembergar Zupana.

  Izjavi po tekmi:

  Gašper Ribič, trener Calcit Volleyja: En dan premora je bilo premalo, da bi se lahko v miru pripravili na prvi finalni obračun z Ljubljančani. Primanjkovalo nam je energije, kajti v soboto in nedeljo smo imeli zahtevni tekmi in v enem dnevu se je težko regenerirati. Ampak poskušali so po svojih najboljših močeh, fantje so se trudili, želja je bila, vendar to preprosto ni bilo dovolj. Danes je bil ACH premočan za nas. Pričakujem, da bomo v soboto prikazali tisto, kar znamo in zagotovo bomo dokazali, da znamo tudi mi igrati dobro odbojko.

  Matic Videčnik, igralec ACH Volleyja: Vedeli smo, da so Kamničani morda nekoliko bolj utrujeni od nas, vendar so bili po zmagah nad Salonitom še pod emocijami, zato je bilo zelo pomembno, da smo ves čas pritiskali s servisom. Na srečo smo bili v tem uspešni, saj smo jih odmaknili od mreže, sicer bi se lahko mučili še kaj več kot le tri nize. Seveda finale še ni odločen, morali bomo priti še do dveh zmag, in če v nadaljevanju ne bomo imeli podobnega pristopa kot danes, da bomo igrali kot ekipa, se lahko zgodi, da bosta še več kot dve tekmi.

  Napisal: Miha Štamcar

  Foto: Urban Urbanc


  Komentarji