Kamničani so zdaj v zaostanku

  ACH Volley – Calcit Volleyball 3:2 (-20, 18, 17, -23, 10)
  Ljubljana – Športna dvorana Tivoli, gledalcev , sodnika: Prevc (Škofja Loka), Seifried (Maribor).
  ACH Volley: Flajs 2, Kozamernik 14, Kovačič – libero, Purić 6, Satler, Pleško, Jurić, Štern 26, Pokeršnik 8, Buculjević 3, Armenakis 21. Trener: Zoran Kedačič.
  Calcit Volleyball: Štalekar 8, Hribar – libero, Golob – libero, Novljan 5, Ratek, Okroglič, Vidmar 3, Pereira 12, Brulec 1, Lakner 1, Kotnik 8, Štembergar Zupan 11, Videčnik 2, Konjedic. Trener: Gašper Ribič.

  Aktualni slovenski državni prvaki so z zmago v Kamniku v ponedeljek izničili zaostanek s prve tekme finalne serije, ko so jih Kamničani premagali v dvorani Tivoli. Z vrnitvijo Jana Kozamernika je bila njihova igra bolj zanesljiva, prodorna, na drugi strani pa so kamniški odbojkarji ostali dolžniki, saj ponedeljkova predstava zagotovo ni bila med boljšimi v letošnji sezoni.

  Prvi niz se je začel s kamniškim vodstvom s 3:0, na servisu je bil Jan Brulec, domačini pa so jim takoj vrnili s štirimi zaporednimi točkami, ko je bil na servisu Maksim Buculjević. Nato sta se ekipi menjavali v vodstvu, in šele po bloku Saše Štalekarja si je ena od njih priigrala dve točki prednosti. Čeprav so Ljubljančani izid na 14. točki izenačili, so po uspešnem napadu Štalekarja Kamničani na drugi tehnični odmor odšli z dvema točkama prednosti, po asu Maxsona Pereire za tri (17:14). Z dvema lastnima napakama so Ljubljančani gostom omogočili že pet točk prednosti (20:15), tudi po še drugem polminutnem odmoru pa zaostanka niso več zmogli nadomestiti. Ob boljšem servisu in po novi napaki domače ekipe, devete, tokrat Buculjevića, izkoristili drugo zaključno žogo za vodstvo z 1:0 v nizih.

  Tudi v uvodu drugega niza sta se ekipi menjavali v vodstvu, s točko Jana Pokeršnika pa so na prvi tehnični odmor z minimalno prednostjo odšli dvanajstkratni zaporedni državni prvaki. Z asom Buculjevića in bloku Jana Kozamernika so po izenačenju na deseti točki ljubljanski odbojkarji kamniškim pobegnili na plus šest (16:10), kar jim je zagotavljalo mirno nadaljevanje niza. Ko je bil po vrnitvi na igrišče v napadu uspešen še Žiga Štern, je bila kamniška ladja v drugem nizu že potopljena, tudi drugi polminutni odmor pa gostov ni več vrnil v igro.

  Tretji niz je imel podoben potek kot drugi. Do prvega tehničnega odmora sta bili ekipi še skupaj, nato pa so Ljubljančani na servis Dika Purića dosegli šest zaporednih točk za vodstvo s 15:9, Kamničanom pa nista pomagala niti oba polminutna odmora. Z novim asom Buculjevića, točko Šterna in blokom Armenakisa je bil drugi niz praktično odločen, saj so Ljubljančani vodili že z 20:11. Niz, v katerem so domači odbojkarji prevladovali v vseh elementih odbojkarske igre, napadom gostom je bil recimo le 15-odstoten, se je končal z napako Žana Novljana.

  Na začetku četrtega niza so imeli Kamničani še naprej težave z učinkovitostjo v napadu, toda po zaostanku dveh točk ob prvem tehničnem odmoru so z blokom Novljana in Pereire izid na deseti točki izenačili, po točki Domna Kotnika pa povedli z 12:11. S tem pa se obdobje dobre igre gostujoče ekipe še ni končalo, kajti po bloku Štalekarja in uspešnem napadu Pereire, je bilo 17:13 za Calcit Volleyball, domači trener Zoran Kedačič pa je vzel še drugi polminutni odmor. Po njem so se Ljubljančani vrnili v igro, prišli trikrat na dve točki zaostanka, vendar so gostje s točko Kotnika prišli do treh zaključnih žog za novo izenačenje v nizih, na koncu pa so tudi z malo sreče po napaki domačinov na mreži do njega tudi prišli.

  V še tretjem letošnjem tie-breaku v letošnji sezoni med ljubljansko in kamniško ekipo, zadnjega so v finalu pokala Slovenije dobili odbojkarji Calcita, prvega na začetku sezone pa ACH Volleyja, so na menjavo strani po sedmih izenačenjih s točko prednosti odšli Ljubljančani. Na servis Purića je Kozamernik nato dosegel tri zaporedne točke za vodstvo z 11:7, kar jim je zadostovalo za drugo zmago v letošnji finalni seriji državnega prvenstva. Do trinajstega zaporednega, sicer pa štirinajstega v klubski zgodovini, jih loči le še zmaga.

  Izjavi po tekmi:
  Jani Kovačič, libero ACH Volleyja: Spet smo naredili preveč lastnih napak, preveč je bilo zgrešenih servisov, preveč na tistih lahkih stvareh, kar se nam ne bi smelo dogajati, pa tudi v napadu smo v ključnih trenutkih preveč grešili. Na prvi tekmi nas je to drago stalo, danes smo se na srečo vrnili v igro in zmagali s 3:2. Morda smo v nekaterih trenutkih dokazali, da smo za razred boljši od tekmecev, tudi v Kamniku smo igrali zelo dobro, vendar vseeno, če v ponedeljek v Kamniku ne bomo prikazali boljše igre, nam bo zelo težko. Če bomo igrali podobno kot danes, se bojim, da bo odločala peta tekma, zato bo potrebno še marsikaj popraviti v naši igri.
  Klemen Hribar, libero Calcit Volleyballa: Naš napad danes zagotovo ni bil na tisti ravni, kot bi moral biti, če bi želel premagati ekipo, kot je ACH Volley. Žal tudi v drugih elementih igre nismo ravno blesteli. V prvem nizu smo prikazali dobro odbojko, lepo odbojko, nato pa smo od drugega niza naprej kot že ničkolikokrat v medsebojnih dvobojih z Ljubljančani popustili in nasprotniku, ki je bil že praktično na tleh, dovolili, da se je vrnil v igro. Če se želimo še enkrat vrniti v Tivoli, bomo morali v ponedeljek pred svojimi navijači igrati veliko bolje.
  Napisal: Miha Štamcar
  Foto: Klemen Brumec

  Komentarji