Jutri z Nizozemci

  Na sobotni prvenstveni tekmi v Šempetru je Marko Brumen, trener kamniških odbojkarjev, odpočil Tončka Šterna, delno tudi Jana Brulca, ki je v igro vstopil v tretjem nizu.

  Že na petkovem treningu sem igralcem povedal, v kakšni zasedbi bomo igrali. Niz in pol smo igrali dobro, potem je prišlo do padca, zato sem v igro tudi poslal Brulca, medtem ko za Tončkom Šternom ni bilo potrebe, saj je Andrej Štembergar Zupan na mestu korektorja svojo nalogo opravljal dobro. Za to tekmo moramo pohvaliti Žigo Šterna, ki je ves čas odlično serviral in bil nevaren tudi v napadu, s šestimi bloki se je izkazal Sašo Štalekar, manj pa sem bil zadovoljen z napadi preko sredine. Na splošno smo odigrali dobro tekmo, v izgubljenem nizu se nam nekatere stvari niso poklopile, nasprotniku so se, toda že v naslednjem nizu smo stvari postavili na svoje mesto, se je sobotne zmage, s katero so Kamničani še naprej na prvem mestu in bodo na njem najmanj do sobotnega derbija z ACH Volleyjem, dotaknil Brumen. S svojimi varovanci bo do konca leta ob jutrišnji tekmi z Nizozemci igral še osem tekem. Zadnja bo na sporedu na turnirju srednjeevropske lige v Myjavi, ko bodo igrali z avstrijskim Amsttetnom.

  Gre za visoko, kakovostno ekipo, vendar menim, da tudi premagljivo. Ogledal sem si osem njihovih tekem v domačem prvenstvu in menim, da smo sposobni popolnoma enakovredno igrati proti njim. Predvsem se jih ne smemo ustrašiti in če bomo igrali na svoji ravni, bomo proti njim lahko igrali, je prepričan Marko Brumen, trener Calcit Volleyballa, ki se je v nedeljo podal v svet nizozemske odbojke, da je proučil igro nizozemske ekipe, ki je letošnjo evropsko sezono začela v pokalu Cev. Že na domači tekmi je z 0:3 izgubil proti češki ekipi Jihostroj Češke Budejovice, ki je s 3:0 zmagala tudi na domačem igrišču.  

  Draisma Dynamo Apeldoorn je sicer eden najbolj uspešnih nizozemskih odbojkarskih klubov. Njegovo moč so v sezoni 2003/4 okusili tudi Kamničani, ki so v svoji drugi evropski sezoni takratnega pokala Top teams, zdajšnjega pokala Cev v skupini obe tekmi z Nizozemci izgubili. Po tej sezoni jih je zapustil nekdanji dolgoletni slovenski reprezentančni organizator igre Tomi Šmuc, ki je odšel prav v Apeldoorn.

  V zadnjih letih ekipa iz Apeldoorna ni več tako uspešna, kot je bila do leta 2010, ko je osvojila 12 naslovov državnih prvakov, devetkrat je bila pokalni prvak Nizozemske, osemkrat je bila najboljša v domačem superpokalu, leta 2003 pa je bila prva tudi v pokalu Cev. Navkljub temu gre za ekipo, ki redno igra v evropskih pokalih, ki ima v svojih vrstah izkušene igralce, njena prednost pa bi lahko bila, da bo povratna tekma v Apeldoornu.

  Nizozemska ekipa, prvo sezono jo vodi 38-letni Bas Hellinga, je v povprečju starejša od kamniške, tudi nekaj višja, trije igralci so visoki 200 cm, najvišji pa je korektor Michiel van Dorsten, 212 cm, je v domačem prvenstvu s tekmo manj trenutno na četrtem mestu. Ob van Dorstnu so v napadu nevarni še Robin Van Capelle, Renzo Verschuren in Justin Olmstead.

  Tekmo v Kamniku bosta sodila Grk Emmanouil Georgiadis in Romun Tudor Pop.

  Napisal: Miha Štamcar

  Foto: Klemen Brumec

  Komentarji