Iz Tivolija s točko

  ACH Volley – Calcit Volleyball 3:2 (14, -16, -21, 22, 17)

  Ljubljana – Dvorana Tivoli, gledalcev 200, sodnika: Miklošič (Maribor) in Gril (Pekre).

  ACH Volley: Flajs 8, Slaught 1, Kozamernik 12, Kovačič – libero, Purić 7, Satler, Pleško, Jurić, Donik 1, Kumer, Štern 22, Buculjević 2, Armenakis 29. Trener: Zoran Kedačič.

  Calcit Volleyball: Štalekar 11, Hribar – libero,, Golob – libero, Ratek 14, Okroglič, Vidmar 15, Brulec 3, Lakner 1, Kotnik 23, Videčnik 5, Konjedic. Trener: Gašper Ribič.

  Kamniški odbojkarji so šli v derbi z ACH Volleyjem kot ob novomeški Krki edina neporažena ekipa v 1. DOL, medtem ko so Ljubljančani nepričakovano izgubili v Mariboru. Žal so Kamničani med tednom ostali brez kapetana Andreja Štembergar Zupan, ki si je na treningu poškodovan gleženj, tako da ni bil v ekipi že na sredini povratni tekmi osmine finala pokala Slovenije v Radencih. Gašper Ribič, trener Calcit Volleyballa, je zato namesto njega na mestu korektorja dvoboj z branilci naslova državnih prvakov  začel s Timotejem Ratkom, ob njem pa so igrali še Jan Brulec, Primož Vidmar, Domen Kotnik, Sašo Štalekar, Matic Videčnik in prosti igrale Klemen Hribar.

  Prvi niz je bil izenačen le do prvega tehničnega odmora, obe ekipi sta se izkazali z igro v bloku, dobro sta igrali tudi v obrambi, s prednostjo točke, v napadu je bil uspešen Žiga Štern, še v lanski sezoni igralec Calcit Volleyballa, pa so na prvi tehnični odmor odšli domači odbojkarji. Prav Štern je z asom poskrbel za prvo prednost z dvema točkama razlike na tekmi (11:9), v še večjih težavah so bili Kamničani po novem asu, tokrat Apostolosa Armenakisa, saj so zaostajali že za šest točk (17:11). Kamničani so naredili preveč napak na servisu, neprepričljivo so bili tudi na sprejemu in po še enem asu Andreja Flajsa je bil uvodni niz odločen, saj je bilo na semaforju 20:12 za ACH Volley. Niz se je končal z napako Ratka.

  V drugem so Kamničani po zaostanku 2:4 na prvi tehnični odmor odšli s prednostjo treh točk. Do prednosti so prišli zahvaljujoč boljši igri v napadu, predvsem pa so izboljšali svoj servis, kar jim je po asu Štalekarja prineslo vodstvo z 11:6. Domači trener Zoran Kedačič je vzel svoj prvi polminutni odmor na tekmi, pred odhodom na drugi tehnični odmor še drugega, saj je njegova ekipa za gostujočo zaostajala za devet točk (6:15), takšen je bil zaostanek tudi ob drugem tehničnem odmoru. Kamničani se po visokem vodstvu niso opustili, nadaljevali so z zbrano igro in prišli do izenačenja v nizih. Tokrat je za zadnjo točko v drugem nizu napako naredil Žiga Štern.

  Začetek tretjega niza je pripadel gostom, Ljubljančani so imeli še naprej težave na sprejemu in po izvrstno izvedenem prvem tempu so s točko Štalekarja Kamničani vodili z 8:4. Po napaki v ljubljanski ekipi je bilo že 11:6 za Calcit Volleyball, Kedačič je njihov nalet skušal prekiniti s polminutnim odmorom, vendar je njegova ekipa ob drugem tehničnem odmoru še vedno zaostajala za pet točk. Po drugem tehničnem odmoru so se Ljubljančani z blokom Kozamernika vrnili v igro, Kamničani so vodili le še za tri točke (14:17), vendar je bil po polminutnem odmoru uspešen Videčnik, tako da so spet nekoliko lažje zadihali. V končnico niza so kamniški odbojkarji še vstopili s štirimi točkami prednosti (18:22), toda Žiga Štern je zaostanek svoje ekipe znižal na dve, Armenakis z asom pa le še na eno točko (21:22). Da do preobrata ni prišlo, je poskrbel razpoloženi Kotnik, najprej s točko v napadu, nato še z asom, niz pa se je končal z napako Armenakisa.

  Četrti niz je bil na začetku podoben prvemu, saj sta se ekipi do prvega tehničnega odmora menjavali v vodstvu, s točko prednosti pa so nanj odšli domači odbojkarji. Tudi nadaljevanje niza je bilo podobno prvemu, kajti po napaki Ratka so po dolgem času povedli za tri točke (12:9), ob drugem tehničnem odmoru so vodili za štiri. Po vrnitvi na igrišče so po novi lastni napaki gostov domačini povedli s 17:12, Gašper Ribič pa je vzel še svoj drugi polminutni odmor v četrtem nizu, s katerim je svoje varovance vrnil v igro. Z delnim izidom 5:2 so za domačo ekipo zaostajali le še za dve točki (17:19), po novem trojnem bloku le še za eno (19:20), Armenakis pa je z napako poskrbel za izenačenje na 22. točki. Vendar do preobrata vseeno ni prišlo, kajti prav grški korektor je domačinom priboril dve zaključni žogi za izenačenje v nizih, z asom je prvo izkoristil Jan Kozamernik. 

  Nekoliko bolj zbrano so odločilni peti niz začeli Ljubljančani, ki so hitro prišli do dveh točk prednosti, vendar je Primož Vidmar na šesti točki izid izenačil, Timotej Ratek, za katerega je bila to prva tekma v karieri proti ACH Volleyju pa je svojo ekipo popeljal do vodstva s 7:6. Na menjavo strani so s točko prednosti vseeno odšli državni prvaki, toda Vidmar je Kamničanom priboril novo prvo vodstvo v tie-breaku (10:9). V napeti končnici so po uspešnem napadu Kotnika do dveh zaključnih žog prišli Kamničani,  ki so nato imeli še dve, svojo drugo pa so z blokom Armenakisa izkoristili Ljubljančani.

  Izjavi o tekmi:

  Gašper Ribič, trener Calcit Volleyballa: V rokah smo imeli praktično dobljeno tekmo, na koncu pa smo ostali brez zmage. Kljub temu, da smo bili bližje dvema točkama, lahko igralcem samo čestitam za prikazano igro. V nadaljevanju sezone bodo še nove priložnosti, verjamem, da smo se spet naučili nekaj novega, iz Tivolija pa gremo domov lahko s pokončno glavo. Dokazali smo, da znamo igrati, toda sezona bo še dolga, treba bo dvigniti raven svoje igre in prepričan sem, da bosta ekipi v nadaljevanju igrali z manj nihanji in napakami. Toda za derbi je to normalno.

  Zoran Kedačič, trener ACH Volleyja: Tekmo smo začeli odlično, morda celo preveč dobro. Če bi bil prvi niz bolj tesen, bi bilo to za nas bolje, tako pa smo po gladko dobljenem prvem nizu psihološko padli, kar se nam je poznalo na servisu in sprejemu. V tem so bili Kamničani v nadaljevanju tekme boljši, mi smo iskali rešitve, na koncu pa smo le prišli do ekipe, ki je prišla do zmage. Čestital bi svojim fantom, ki so prišli do trdo prigarane zmage.

   Napisal: Miha Štamcar

  Foto: Klemen Brumec

  Komentarji