Dober servis orožje za Modeno

  V letošnji sezoni bo liga prvakinj potekala v spremenjeni obliki. Mesto v njej ima rezervirano le 12 ekip, vse druge se za štiri mesta potegujejo v kvalifikacijah. Med njimi tudi slovenske državne prvakinje, odbojkarice Calcit Volleyballa, ki jim je bil žreb vse prej kot naklonjen, kajti v drugem krogu se bodo morale pomeriti z ekipo iz Modene, ki je po koncu lanske sezone nastala z združitvijo ekip Nordmeccanica iz Piacenze, ki je bila v lanski sezoni A-1 italijanske lige druga in Liu Jo Modene, za katero je igrala tudi nekdanja calcitovka Lana Ščuka, ki je bila četrta, vodil pa jo je zdajšnji trener Calcit Volleyballa Alessandro Beltrami.

  Gre za popolnoma drugačno ekipo od lanske, bolje rečeno, večina igralk je lani igrala za Piacenzo. Od lanske sezone sta iz ekipe Modene le še podajalka Francesca Ferretti in belgijska blokerka Laura Heyrman. Težko je reči, kdo vse je med nosilci njihove igre, imajo odlično ekipo, z igralkami z veliko mednarodnih izkušenj, toda, če bi že moral izbirati, bi vendarle izbral med Heyrmanovo in Ferrettijevo, s katerima sem imel lani čast sodelovati, je o nasprotnicah povedal Beltrami, ki je temeljito proučil igro ekipe, ki je na začetku letošnjega italijanskega prvenstva zabeležila dve zmagi s 3:0.

  Ker je sezona praktično šele na začetku, je še težko govoriti o njenih prednostih. Ekipa je zelo dobro sestavljena, prav na vsakem igralnem mestu imajo kakovostne igralke, imajo dve odlični podajalki, njihove sprejemalke so zelo visoke in so s korektorko Jovano Brakočević Canzian zelo nevarne tudi v napadu. Velika odlika Modene je tudi igra v bloku, tako da je težko najti kakšno njihovo slabost. Kot rečeno, gre za odlične igralke, vendar bomo skušali najti tudi njihove šibke točke. Dejstvo je, da bo Modena v vlogi favorita, za nas pa bo tekma velik izziv. Mi smo tisti, ki nimamo česa izgubiti, tako da s te strani na našo ekipo ne bo pritiska, temveč le želja, da bi skušali igrati na podobno visoki ravni kot naše nasprotnice, ki morajo biti boljše od nas. Naša pripravljenost še ni najvišji ravni, saj za kaj več preprosto ni bilo časa. Ocenjujem, da smo trenutno nekje med 60 in 70 odstotki svoje potencialne ravni, vendar je to glede na to, da nismo dolgo skupaj, tudi normalno, trenutno pripravljenost svoje ekipe ocenjuje italijanski strokovnjak na klopi slovenskih državnih prvakinj, ki pot do morebitnega presenečenja vidi v dobrem servisu in bloku ter obrambi. To je orožje, ki ga bomo morali uporabiti, predvsem pa ves čas vršiti pritisk na njihove igralke, poudarja Beltrami.

  Med igralkami Calcit Volleyballa najbolje nasprotnice zagotovo pozna Tina Lipicer Samec, ki je, čeprav lani ni igrala, igrala praktično proti vsem igralkam Modene.

  Igralke zelo dobro poznam, proti večini sem že nekajkrat igrala. Gre za popolno ekipo, ki odlično igra blok v povezavi z obrambo, najbolje pa seveda poznam trenerja Micellija, ki je bil moj prvi trener, ko sem prišla v Italijo in prav njemu se lahko zahvalim za vse svoje uspehe v karieri. Prav on mi je dal osnovo za igranje na visoki ravni, z izbranimi besedami o trenerju Modene in njenih igralkah govori tudi izkušena kapetanka ekipe Tina Lipicer Samec.

  Ker se je tudi za slovenske državne prvakinje sezona praktično šele začela, za njimi sta le dve prvenstveni tekmi in dve v srednjeevropski ligi, je zelo težko govoriti, kakšna je njihova trenutna pripravljenost.

  Do zdaj na drugi strani mreže še nismo imele kakšnih težjih nasprotnic, še zlasti ne tako kakovostnih, kot je ekipa Modene, zato je težko ocenjevati našo trenutno formo. Zagotovo bi se nam bilo lažje spopasti s takšnim tekmecem, če bi imeli vsak teden tekme na tako visoki ravni. V tekmo bomo morale vstopiti z vso potrebno borbenostjo, skušale bomo izkoristiti svoj dober servis, jih z njim čim bolj odmakniti od mreže. Upam, da nam bo to uspelo, če pa bo to zadostovalo za ugoden izid, bomo videli. Povratna tekma bo že prihodnjo soboto, tako da ne bo ravno veliko časa za trening ali za kakšne taktične spremembe. Ampak v prvi vrsti želimo prikazati drugačno odbojko, ki smo jo v Sloveniji navajeni, obljublja Tina Lipicer Samec, za zdaj edina slovenska odbojkarica, ki je ob Sergeji Lorber že zaigrala na zaključnem turnirju lige prvakinj.

  Ker so calcitovke v lanski sezoni v ligi prvakinj igrale tudi proti ekipi Atom Trefl Sopot, jih zelo dobro pozna tudi letošnji trener Modene Lorenzo Micelli, ki je lani vodil Poljakinje, njegov pomočnik je bil Vasja Samec Lipicer, toda letos ima italijanski strokovnjak po imenih še močnejšo ekipo. V svojih vrstah ima tudi pet tujih odbojkaric, Srbkinjo Jovano Brakočević Canzian, Belgijko Lauro Heyrman, Nizozemko Yvon Belien, Turkinjo Neriman Ozsoy in Američanko Molly Kreklow.

  Zmagovalke dvoboja bodo v tretjem krogu, zadnjem pred vstopom v ligo prvakinj, igrale najverjetneje proti Cannesu, ki v tem krogu igral z ekipo Jedinstvo Brčko, poražena ekipa bo s tekmovanjem nadaljevala v pokalu CEV.  Tekmo v dvorani Tivoli bosta sodila Madžarka Monika Ujhazi in Španec Jose Luis Arrarte Mira.

   

  OK Calcit Volleyball v sezoni 2016/17

  Organizatorki igre: Mojca Božič, Ilka van de Vyver.

  Sprejemalke: Tina Lipicer Samec, Slavina Koleva, Pia Blažič.

  Blokerke: Tina Grudina, Kaja Turk, Katja Mihevc, Ana Zaplotnik

  Korektorki: Olivera Kostić, Urška Igličar.

  Prosti igralki; Meta Jerala, Maja Pahor.

  Trener: Alessandro Beltrami, pomočnik trenerja: Aljoša Jemec.

  Liu Jo Nordmecccania Modena v sezoni 2016/17

  Organizatorke igre: Molly Kreklow, Francesca Ferreti, Aleksandra Petrucci.

  Sprejemalke: Francesca Valeriano, Francesca Marcon, Caterina Chiara Bosetti, Neriman Ozsoy, Marika Bianchini.

  Blokerke: Yvon Belien, Laura Heyrman, Ilaria Garzaro.

  Korektorka: Jovana Brakočević Canzian.

  Prosta igralka: Gulia Leonardi.

  Trener: Lorenzo Micelli, pomočnik trenerja: Filippo Schiavo.

  Komentarji