Iz Nove Gorice z dvema točkama

  GEN-I Volley – Calcit Volleyball 2:3 (23, -14, 27, -18, -12)

  Nova Gorica – Mestna športna dvorana Nova Gorica, gledalcev, sodnika: Globačnik (Topolšica) in Melavc (Šempeter).

  GEN-I Volley: Vukčević 25, T. Bavdaž 1, Zbičajnik 4, Aumann 4, P. Marušič 8, Djukić 5, N. Bavdaž, Kolbl 17, Pahor – libero, Velikonja Grbac, Š. Marušič, Simčič – libero. Trener: Luigi Schiavon.

  Calcit Volleyball: Grudina 14, Božič, Vrhovnik, Igličar, Forštnarič, Kučej 8, Kostić 28, Hribar, Jerala – libero, Turk, Potokar 14, Koleva 23, Van de Vyver 4. Trener: Gašper Ribič.

   

  Pred tednom dni so se Novogoričanke in calcitovke pomerile v zadnjem krogu rednega dela 1. DOL za ženske, s 3:1 so se zmage veselile aktualne državne prvakinje, ki so danes v Novi Gorici prvič v domačem prvenstvu igrale s svojo najnovejšo okrepitvijo, belgijsko organizatorko igre Ilko van de Vyver. Belgijka je za Calcit Volleyball igrala že med tednom v srednjeevropski ligi na turnirju v Budimpešti, na obeh tekmah pa so ljubljanske odbojkarice ostale praznih rok.

   

  Calcitovke, ki so tekmo začele v postavi Ilka Van de Vyver, Monika Potokar, Slvina Koleva, Tina Grudina, Elene Kučej, Olivera Kostić in prosta igralka Meta Jerala, so slabo začele tudi dvoboj v Novi Gorici. Domača ekipa, ki je že v Ljubljani igrala brez Sare Valenčič, ki svojo kariero nadaljuje v Franciji, si je do drugega tehničnega odmora ob boljšem servisu priigrala pet točk prednosti. Z blokom Elene Kučej so se jim Ljubljančanke približale na točko zaostanka (16:17), z dvema zaporednima točkama Slavine Koleve pa povedle z 22:20. Po napaki Teje Bavdaž je bilo že 23:20 za Calcit Volleyball, toda na servis Teje Kolbl so Novogoričanke dosegle štiri točke zapored in po uspešnem napadu Polone Marušič slavile v uvodnem nizu.

   

  Zapravljena visoka prednost v končnici uvodnega niza je pošteno razjezila varovanke Gašperja Ribiča. Olivera Kostić je s svojimi servisi povzročila veliko težav domačim sprejemalkam, z dvema blokoma se je izkazala Koleva, kar jim je prineslo vodstvo 9:2. Visoko vodstvo jih ni uspavalo, še več, po asu Monike Potokar in napaki Sare Djukić je bilo že 18:6 za ljubljansko ekipo, izenačenje v nizih pa je z asom, svojim prvim, sicer pa četrtim Calcita, potrdila Tina Grudina, še v lanski sezoni igralka GEN-I Volleyja.

   

  Tudi na začetku tretjega niza so gostujoče odbojkarice ob boljšem servisu in napadu brez večjih težav prihajale do točk. Do drugega tehničnega odmora je njihova prednost znašala že devet točk, s točko Monike Potokar že deset (22:12). Vendar tudi tako visoka prednost calcitovkam ni zadoščala za vodstvo z 2:1 v nizih, Novogoričanke so z neverjetnim preobratom ubranile prvo zaključno žogo gostij, nato pa z blokom Jovane Vukčević same izkoristile četrto.

   

  V četrtem nizu so na igrišču spet prevladovale calcitovke, ki niso ponovile napake iz tretjega niza. Tudi tokrat so na drugi tehnični odmor odšle s prednostjo sedmih točk. Vodile so tudi s 23:12, za razliko od tretjega niza pa so visoko prednost ohranile do konca niza, čeprav so se jim domačinke po treh zaporednih asih Teje Kolbl približale že na šest točk zaostanka (17:23). Kostićeva in Potokarjeva sta v končnici le preprečili še en preobrat.

   

  Po točki Potokarjeve so Ljubljančanke v tie-breaku domačinkam pobegnile za štiri točke (10:6), kar jim še ni zagotavljalo mirne končnice, saj so Novogoričanke z dvema zaporednima točkama Polone Marušič svoj zaostanek znižale na točko (9:10), toda Grudina in Koleva sta bili tisti, ki sta branilkam državnega naslova v uvodni tekmi modre skupine zagotovili dve točki, z eno pa so se morale zadovoljiti odbojkarice GEN-I Volleyja. 

   

  Zanimivo je, da so bile po statističnih podatkih calcitovke boljše na sprejemu in v napadu, obe ekipi sta dosegli po deset točk, zato pa so varovanke Gašperja Ribiča naredile veliko več lastnih napak, kar 34, Novogoričanke so jih naredile 11 manj.

   

  Izjava po tekmi

  Gašper Ribič, trener Calcita Volleyballa: Ne sme se nam zgoditi, da izgubimo niz po vodstvu z 22:12. Namesto, da niz zanesljivo dobimo, smo se začeli ukvarjati s sojenjem, delati nepotrebne napake na servisu in v napadu ter si tako ogrozili celo končno zmago. S takšno ekipo, kot jo imamo, je to nedopustno. Ampak zdaj je, kar je, moramo iti naprej, Van de Vyverjeva pa je dokazala, da je prava okrepitev za nas.

  Komentarji