Hribar zadovoljen z minulo sezono

  Čeprav je prva moška kamniška ekipa v sezono krenila brez bratov Tončka in Žige Šterna, jo je, podobno kot lani, končala z zmago v pokalu Slovenije. Tudi v državnem prvenstvu so se nevarno približali serijskim državnim prvakom, kajti o naslovu je tokrat odločala peta finalna tekma končnice in to pred več kot dva tisoč gledalci v dvorani Tivoli.

  Pred sezono so bili naši načrti po odhodu bratov Štern nekoliko nižje zastavljeni kot v prejšnji, tako da je tudi mene ta rezultat na koncu pozitivno presenetil. Fantje so dokazali, da iz leta v leto rastejo ter kljub temu, da jih vsako leto zapusti kakšen dober igralec, pred letošnjo sezono celo dva, ekipa napreduje in je vse bližje temu, da bi lahko v doglednem času lahko tudi premagala ACH Volley. Mislim, da je bilo ključno to, da je glavnina igralcev navkljub odhodu bratov Štern ostala skupaj, da ni bilo veliko sprememb v ekipi. Igralci so že uigrani, vedo, kako delujejo, bistveno pa je bilo tudi to, da je kamniška ekipa zelo homogena, kar se je pokazalo na najpomembnejših tekmah. Fantje dihajo drug za drugega in so resnično igrali zelo kolektivno. Še bolj pomembno pa je bilo morda to, da jih je znal trener Gašper Ribič dobro voditi, motivirati in gre velik del zaslug za letošnje uspehe prav njemu. Skratka, ekipa je presenetila in je čisto blizu ACH Volleyju, je bil z nastopi Ribičevih varovancev na domači sceni zadovoljen Hribar.

  Nekoliko manj uspeha so imeli Kamničani na mednarodni sceni, vendar je k temu pripomogel tudi žreb v pokalu CEV. Že v prvem krogu jim je namenil francoski Tours, ki je nato celo slavil v tem tekmovanju, vendar so Kamničani na obeh tekmah osvojili po en niz.

  V pokalu CEV, pa tudi v srednjeevropski ligi, naši cilji niso bili visoko zastavljeni. Na koncu se je res izkazalo, da smo igrali v pokalu CEV proti poznejšim zmagovalcem. Veseli me, da smo na obeh tekmah prikazali vrhunsko odbojko, s strani kluba pa mi je žal samo, da smo jih dobili že v prvem krogu naših tekem v Evropi. Škoda, da nam žreb ni bil nekoliko bolj naklonjen, da bi si igralci pridobili še nekaj več mednarodnih izkušenj, ker so tudi tekme proti ACH Vollyju pokazale, da so morda odločale tudi njihove tekme na mednarodni ravni. Sicer pa smo bili v srednjeevropski ligi s trenerjem Ribičem dogovorjeni, naj se te tekme izkoristijo za uigravanje.

  Seveda pa se v kamniškem taboru ozirajo v novo sezono in v tej smeri tudi že delujejo.

  Tako kot v prejšnjih letih si tudi tokrat želimo, da bi ekipa ostala skupaj. Običajno nam te želje sicer ne uspe popolnoma izpolniti, mislim pa, da bo letos podoben scenarij kot lani. Morda bo prišlo do kakšnih sprememb, vendar ne bistvenih. Tako je Maxson Pereira že podaljšal pogodbo, nekateri še imajo pogodbe, več odprtih vprašanj je pri sprejemalcih in blokerjih. Ni skrivnost, da si jih želijo tudi v drugih klubih, mislim pa, glede na pogovore takoj po zadnji finalni tekmi in v zadnjem času, je veliko možnosti, da glavnina ostane skupaj.
  Z izjemo ekip v mali odbojki, kjer se bo fantovska ekipa borila za naslov državnega prvaka, dekliška pa za peto mesto, so druge ekipe Calcit Volleyballa že končale z letošnjo sezono. Druga moška ekipa je bila četrta v drugi ligi, pete pa so bile v zahodni skupini druge lige varovanke Tanje Božinović.

  Rezultatsko je bil pri obeh ekipah, ki nastopata v drugi ligi, narejen napredek, vendar imamo že za prihodnjo sezono kar nekaj težav, saj bo z igranjem prenehalo tako nekaj fantov kot deklet. Pri fantih se pogovarjamo v smeri, da bi drugo in tretjo ekipo združili ter delali jedro okoli igralcev letnika 1999, od starejših pa bi pridružili tiste igralce, ki bi jih še potrebovali. Nekoliko manj znanega je pri dekletih, s Tanjo Božinović sva začrtala osnovo, v roku 14 dni pa bomo videli, kako in kaj. Sicer pa je bila sezona pri dekletih kar pričakovana, vedeli smo, da bo boljša kot lani. V ekipi so bile praktično same Kamničanke in mislim, da so dekleta v glavnem prikazale dobre igre. Svoj namen smo dosegli tudi z obema ekipama v tretji ligi, kjer nismo imeli rezultatskih ciljev, bolj pomembno za nas je bilo, da mlajše igralke in igralci dobijo priložnost igrati v članski konkurenci.

  V mlajših kategorijah izidi, z izjemo v mali odbojki, morda niso bili na ravni prejšnjih let, vsaj pri nekaterih, vendar pri njih izid tako ali tako običajno niso najbolj v ospredju.

  V prejšnjih letih naši trenerji tega niso najbolje razumevali, tudi zdaj včasih še ne v popolnosti. Vsako leto poudarjam, da je zame pomembno to, da trenerji z otroki delajo tehnično pravilno in jih naučijo vse prvine, ki jih potrebujejo za odbojko. Zame je najboljši rezultat, če iz vsake generacije dobimo nekaj fantov in deklet, ki imajo višji domet, se pravi, da v prihodnosti lahko posežejo tudi v prvo ekipo. To mi pomeni več, kot pa, da osvajajo lovorike, potem pa ne dobimo nobenega materiala za članske ekipe. V preteklosti so že imeli leta, ko smo bili serijsko med najboljšimi tremi, nato pa recimo v kadetski ekipi nismo več imeli igralk, ker so prenehale z igranjem. Zato je zame bolj pomembno, da, kot sem že dejal, trenerji tehnično pravilno delajo in znajo izluščiti, kateri so tisti, ki večji potencial in perspektiva za prihodnost, pa je Gregor Hribar spregovoril še o mlajših selekcijah v klubu.

  Napisal: Miha Štamcar
  Foto: Klemen Brumec

  Komentarji