Kamničani do srebrne kolajne

  ACH Volley – Calcit Volleyball 3:0 (21, 19, 17)
  L
  jubljana
  – Športna dvorana Tivoli, gledalcev 2000, sodnika: Skudnik (Mežica), Seifried (Maribor).
  ACH Volley: Flajs, Kozamernik 8, Kovačič – libero, Purić 5, Satler, Pleško, Jurić, Štern 13, Pokeršnik 9, Buculjević 3, Armenakis 15. Trener: Zoran Kedačič.
  Calcit Volleyball: Štalekar 3, Hribar – libero, Golob – libero, Novljan, Ratek, Okroglič, Vidmar 1, Pereira 12, Brulec 2, Lakner, Kotnik 4, Štembergar Zupan 10, Videčnik 4, Konjedic. Trener: Gašper Ribič.

  Po letu 2003, ko so odbojkarji Calcit Volleyballa še tretjič zaporedoma, sicer pa do zdaj zadnjič osvojili naslov državnega prvaka, v finalu so s 3:2 v zmagah premagali mariborski Stavbar, je bil današnji obračun v ljubljanski dvorani Tivoli prvi, ki je v peti finalni tekmi končnice odločal o naslovu državnega prvaka Slovenije. Kamničani so v zadnjih petih sezonah štirikrat v finalni seriji z Ljubljančani, izgubili z 0:3 ali 1:3, do svojih prvih dveh naslovov pa so prišli prav po zmagah nad takratnim Merkurjem Bledom, zdajšnjim ACH Volleyjem, ki je do letošnje sezone dvanajstkrat zaporedoma do naslova državnih prvakov, prišel prej kot v petih tekmah.

  Pred rekordnim številom gledalcev na tekmah slovenskega državnega prvenstva so bolje v uvodni niz krenili domači odbojkarji, ki so zahvaljujoč odlični igri v obrambi in bloku po uspešnem napadu Žige Šterna ob prvem tehničnem odmoru vodili s petimi točkami prednosti. Čeprav so domačini s točko Jana Pokeršnika gostom pobegnili na 10:4, so se jim Kamničani z blokom Jana Brulca približali na 9:11, toda po dveh zaporednih točkah Ljubljančanov je Gašper Ribič, trener Calcit Volleyballa vzel še svoj drugi polminutni odmor v prvem nizu. Do drugega tehničnega odmora so Kamničani izid po dveh lastnih napakah ljubljanskih odbojkarjev izid na 13. točki izenačili, z blokom Maxsona Pereire pa prvič na tekmi povedli (15:14). Vendar so v končnico niza s tremi točkami prednosti (22:19) odšli domačini, ki so z asom Žige Šterna izkoristili prvo zaključno žogo.

  Podobno kot v ponedeljek na četrti finalni tekmi končnice so Ljubljančani v prvem nizu prevladovali na sprejemu in v napadu, kar jim je navkljub kar 12. lastnim napakam tudi prineslo vodstvo z 1:0. Tudi drugi niz so bolje začeli varovanci Zorana Kedačiča, Kamničani pa so še naprej imeli težave z učinkovitostjo v napadu. Po vodstvu s 6:2 so na prvi tehnični odmor odšli s prednostjo treh točk, z asom Armenakisa je bilo spet plus štiri za domačo ekipo (10:6). Kamničani, ki so premalo “pritiskali” s servisom, so bili v še težje položaju po novi točki Pokeršnika, saj so zaostajali že za pet točk (8:13). Do drugega tehničnega odmora so svoj zaostanek znižali na tri točke, toda z delnim izidom 5:1 so jim Ljubljančani pobegnili že na 21:15, niz pa se je končal z napako na servisu Andreja Štembergar Zupana.

  Odbojkarji ACH Volleyja so si tudi v tretjem nizu do prvega tehničnega odmora ob bolj učinkoviti igri v napadu, kjer so imeli tri razpoložene igralce, Armenakisa, Šterna in Pokeršnika, priigrali tri točke prednosti. Ljubljančani so vodili tudi z 10:6, toda po štirih zaporednih kamniških točkah, zadnjo je z asom dosegel Brulec, sta bili ekipi na deseti točki že skupaj. Izenačeno je bilo tudi še na 12. točki, na servis Kozamernika pa so domačini ob drugem tehničnem odmoru vodili s 16:12, vendar sta Kamničane z dvema napakama zaustavila tudi sodnika. Po vrnitvi na igrišče Kamničanom ni uspel še en priključek, po treh zaporednih lastnih napakah so za Ljubljančani zaostajali za sedem točk (14:21), tekma, s tem pa tudi letošnje državno prvenstvo odločeno. Z asom je ACH Volleyju štirinajsti naslov državnega prvaka zagotovil Štern.

  Izjave po tekmi:
  Gašper Ribič, trener Calcit Volleyballa:
  “Pričakoval sem, da bo v ekipi ACH Volleyja več nervoze, ampak je ni bilo. Očitno so se jim poznale tekme v ligi prvakov in ko je bilo najbolj treba, so se znali zbrati. Mi smo poskušali vse, da bi jih presenetili, vendar se nam ni izšlo. Ko smo poskušali varianto A, ni šlo, potem B, tudi ni šlo, pa C, pa prav tako nismo bili uspešni. Ljubljančani so imeli odgovore na vse, kar smo poskušali, pri nas pa je manjkal kakšen igralec, ki bi potegnil ta voz za sabo. Ampak nimamo kaj, nekateri naši igralci so bili prvič v takšnem položaju, toda vse to je proces. Upam, da so se igralci iz tega kaj naučili in da jim bo to koristilo v prihodnosti.”

  Matic Videčnik, igralec Calcit Volleyballa: “Dali smo vse od sebe, borili smo se za vsako točko, vendar je ACH Volley danes pokazal svojo kakovost. Medtem ko je njim prav vse uspevalo, mi nismo bili tako uspešni. Na vseh položajih bi lahko igrali bolje, malo nam je zmanjkalo v napadu, sprejem bi lahko bil boljši, tudi blok … Vsi smo si želeli, da bi presenetili ACH, toda če nič drugega, smo bili prvi, ki smo jih prisilili, da so v finalu državnega prvenstva morali igrati pet tekem. Ne glede na poraz, smo z letošnjo sezono lahko zadovoljni, osvojili smo pokalni naslov, namučili Ljubljančane, ampak vseeno, škoda za to zadnjo lovoriko.”
  Zoran Kedačič, trener ACH Volleyja:
  “ACH Volley vedno, ko je treba, igra svojo najboljšo igro. Moje sporočilo pred tekmo fantom je bilo, da morajo držati skupaj, igrati drug za drugega, se boriti drug za drugega in se ne obremenjevati s tekmecem. Danes se taktično nismo postavili nič drugače kot prejšnjo tekmo, mislim pa, da je bil pristop danes tisti, ki je odločil tekmo.”

  Žiga Štern, igralec ACH Volleyja: “Danes je bila to naša najboljša predstava v finalni seriji, predvsem pa mislim, da je odločil ekipni duh, ki ga na prejšnjih tekmah nismo kazali. Tudi ne na tekmah, ki smo jih dobili. Morda je bila tej še najbolj podobna tista prva tekma v Kamniku, ki smo jo prav tako dobili. Kamničani si zaslužijo čestitke za izjemno borbeno igro skozi celotno serijo, resnično so nas pozitivno presenetili, ampak na koncu so odločile izkušnje s težjih tekem v letošnji sezoni, ko smo igrali v ligi prvakov. Morda je Calcit nekoliko popustil v tej peti tekmi, sezona je bila dolga, toda ne glede na vse, smo si zaslužili ta naslov.”

  Komentarji