Dober test pred modro skupino

  Turnir v Budimpešti bo za varovanke Gašperja Ribiča, ki bodo najverjetneje prvič zaigrale tudi z belgijsko organizatorko igre Ilko van de Vyver, vsekakor dobrodošla preizkušnja, saj jih čakata dve težki tekmi. Predvsem to velja za prvo, kajti ekipa iz Bekescabaija je edina ekipa v srednjeevropski ligi, ki še ni izgubila niti točke (na domačem turnirju je premagala Gdll in Poreč, na drugem turnirju v Zagrebu pa Mladost, na tej tekmi je izgubila do zdaj svoj edini niz in Nyiregeryhazo), v domačem prvenstvu je po 18. krogih prav tako brez poraza na prvem mestu. Linamar Bekescabai je tudi aktualni madžarski prvak, v pokalu Cev se je uvrstil v osmino finala, kjer je bil zanj premočan Dinamo Krasnodar, v pokalu challenge.

  Van de Vyverjeva bo najverjetneje šla z nami, čakamo le še, da se uredijo papirji, če se bodo, bo glede na to, da ima Mojca Božič še težave s kolenom, bo verjetno morala tudi že igrati. Glede na to, da gre za belgijsko reprezentantko, ki je vrsto let igrala za Cannes, zadnjo sezono v Italiji, verjamem, da smo dobili odlično igralko, vendar bomo to videli šele na igrišču, je o najnovejši pridobitvi Calcita Volleyballa dejal trener Gašper Ribič, ki je zadovoljen, da bodo njegove varovanke pred nadaljevanjem državnega prvenstva in sobotnim gostovanjem v Novi Gorici imele najmanj še eno težko preizkušnjo. Tu mislimo predvsem na sredino tekmo z Bekescabaijem.

  Trenutno je Bekescabai prvi na lestvici, uspelo nam je pridobiti tudi dva posnetka, tako da za nas ne bo neznanka in se bomo lahko na njegovo igro čim bolje pripravili. Vse te spremembe v ekipi in manjše poškodbe niso najbolj dobrodošle, vendar upam, da nam bo vseeno uspelo odigrati čim boljšo tekmo. Če bi bili v polni zasedbi, že uigrani, bi bili mi v prednosti, toda tudi ne glede na to, pričakujem našo dobro igro, nasprotnice pa so zagotovo po meri, se jutrišnje tekme veseli Ribič.

  Sicer pa imajo aktualne madžarske prvakinje v svojih vrstah dve tujki, ameriško blokerko Sarah Clement in srbsko sprejemalko Tatjano Matić, na evropskem prvenstvu v Belgiji in na Nizozemskem, na katerem so bile Madžarke dvanajste, sta igrali organizatorka igre Zsuzsanna Talas in sprejemalka Greta Szakmary. Vodi jih srbski trener Saša Nedeljković.

  Z manj zvenečimi imeni in manjšimi uspehi se ponašajo druge nasprotnice calcitovk v Budimpešti. Odbojkarice Vasasa so do zdaj v srednjeevropski ligi odigrale že šest tekem in so točko pred slovenskimi prvakinjami. Ekipa, ki jo vodi Zoltan Jokay, je trikrat zmagala (Poreč, Gdll, Mladost Zagreb in trikrat izgubila (Nova KBM Branik, SVS Post Dunaj, Nyiregeryhaza). Trener Zoltan Jokay ima na voljo štiri tuje odbojkarice, Američanki Meredith Hardy in Tess Nicole Rountree ter Brazilki Ilisandro Paulo Klein in Jacqueline Rodrigues da Silvo.

  Verjetno je Vasas res nekoliko slabša ekipa, ampak zame bo pomembno, da se bomo v teh dveh dneh spoznali z Van de Vyverjevo, in če bodo igralke druga drugi pomagale na igrišču, se lahko nadejamo polnega izkupička v Budimpešti.

  Razveseljivo je, da je Tina Grudina na ponedeljkovem treningu že lahko skakala, žal pa ima Elena Kučej še vedno težave s hrbtom in je zato njena pot v glavno mesto Madžarske še vprašljivo, zagotovo pa bo doma ostala Ana Katarina Hribar, ki ima študijske obveznosti.

  Napisal: Miha Štamcar

  Foto: Klemen Brumec

  Komentarji