Do prve zmage v Ljubljani

  Calcit Ljubljana – Braslovče  3:0 (12, 22, 14)

  Ljubljana – Dvorana Tivoli. 60 gledalcev. Sodnika: Pevc (Škofja Loka) in Tomec (Novo mesto).

  Calcit Ljubljana: Grudina 10, Božič 1, Vrhovnik 6, Igličar 4, Forštnarič, Kučej 4, Kostić 8, Aragao 4, Hribar 1, Jerala – libero, Turk, Potokar 7. Trener: Gašper Ribič.

  Braslovče: Bednjanič – libero, Anzelc, Marovt – libero, Rituper, Žnidar 7, Muhovic, Markovič 9, Mihevc 4, Mihalinec 4, Vodlan, Hribernik 4, Praunseis 1, Raković. Trener: Slobodan Nikolić.

  Aktualne slovenske državne prvakinje so na svoji prvi tekmi v Ljubljani, kamor so se preselile po združitvi z Vitalom, gostile lani petouvrščeno ekipo državnega prvenstva Braslovče. Trener Gašper Ribič je tekmo začel s štirimi novinkami v letošnji, zdaj ljubljanski ekipi, organizatorko igre Brazilko Cecilio Aragao, srbsko korektorico Olivero Kostić, blokerko Tino Grudino in Moniko Potokar, ki se je kot zadnja pridružila Calcitovkam. V začetni postavi domače ekipe so bile še kapetanka Petra Vrhovnik, Elena Kučej in prosta igralka Meta Jerala. Na drugi strani so Braslovčanke, ki jih v letošnji sezoni namesto Zorana Jerončiča vodi Slobodan Nikolić, dvoboj z domačinkami začele z Jeleno Raković, Katjo Mihalinec, Anastazijo Žnidar, Katjo Mihevc, Anjo Hriberšek, Niko Markovič in prosto igralko Špelo Bednjanič.

  Prvi niz je minil popolnoma v znamenju domače ekipe, ki so prevladovale v vseh elementih odbojkarske igre. Z asom Elene Kučej so povedle s 4:0, z novim asom, tokrat Aragaove s 14:4, vodile so tudi že z 21:7. Šele na servis mladinske reprezentantke Mihevčeve so se gostje le prebudile in po uspešnem napadu Markovičeve, še ene od braslovških mladinskih reprezentantk, so se domačinkam približale na devet točk zaostanka. Toda po polminutnem odmoru so Ljubljančanke zaustavile njihov nalet, na servis Mojce Božič in s točko Urške Igličar, ki sta zamenjali Aragaovo in Kostićevo prišle do zanesljive zmage v prvem nizu.

  Drugi niz so bolje začele Braslovčanke, ki so se kot kaže le otresle začetne treme. Predvsem so bolje izvajale začetne udarce, bolj učinkovit so bile tudi v napadu in po dveh asih Mihevčeve so povedle s 3:1, prednost dveh točk pa so ohranile do prvega tehničnega odmora. Šele z asom Vrhovnikove so Ljubljančanke po začetnih 1:0 spet prišle do novega vodstva (10:9), vendar se gostje niso predale. Še več, še pred drugim tehničnim odmorom so prisilile Ribiča k polminutnem odmoru, saj so domačinkam pobegnile za dve točki (15:13) in to prednost ohranile tudi ob novem odhodu k trenerjema. Toda z dvema zaporednima blokoma domače ekipe (Kostićeve in Grudine) se je tehtnica v drugem nizu le obrnila na stran državnih prvakinj, še zlasti, ko je Aragaova prispevala nov blok, Braslovčanke pa so že v naslednjem napadu naredile napako v napadu. Prednosti treh točk (20:17) Ljubljančanke niso zapravile, zadnjo v drugem nizu je dosegla Monika Potokar.

  V tretjem nizu Ribičeve varovanke gostjam niso več dovolile, da bi se razigrale. Ob bolj zbrani igri v napadu so na prvi tehnični odmor odšle s prednostjo petih, na drugega že sedmih točk. Že pred njim je domači trener, podobno kot v prvem, v igro poslal Božičevo in Igličarjevo, ki sta samo potrdili, da bodo imele ljubljanske odbojkarice v letošnji sezoni primerne menjave. Domače odbojkarice so zadržale visoko raven igre in po napaki gostij prišle do prvih treh točk v letošnjem državnem prvenstvu.

  Že v četrtek odhajajo na turnir v Stuttgart, kjer se bodo v petek pomerile s francosko ekipo Mulhouse, nato pa odvisno od razpleta te tekme z domačinkami turnirja, ki tudi igrajo v ligi prvakinj ali belgijsko ekipo Asterix Kieldricht.

  Izjava po tekmi

  Gašper Ribič, trener Calcita Ljubljane: Zadovoljen sem z igro, ki so jo igralke prikazale na začetku sezone. Z izjemo začetka drugega niza, ko jim je padla zbranost, so večinoma igrale na visoki ravni in niso popuščale. Toda to je šele začetek v naporno sezono, ki je pred nami in prave izkušnje šele prihajajo.

  Slobodan Nikolić, trener Braslovč: Ne vem, zakaj so bile moje igralke v nekakšnem krču. Samo v drugem nizu so se sprostile in dokazale, da znajo igrati odbojko. Z malo sreče bi ta niz morda lahko tudi dobili. Domača ekipa je potrdila, da je bila lani zasluženo državni prvak, nam pa ne preostane drugega, kot da še več treniramo in v nadaljevanju prvenstva pokažemo boljšo igro. Na ta poraz moramo čim prej pozabiti.

  Napisal: Miha Štamcar

  Foto: Klemen Brumec

  Komentarji