Calcitovke za uvod s Poljakinjami

  Zdajšnja ekipa PGE Atom Trefl Sopot je nastala leta 2008, ko je začela v nižji pri ligi, že v naslednji sezoni pa je lastnik kluba Kazmier Wierzbicki, v sestavo ekipe vložil več denarja, z njo zaigral v t. i. orlen ligi in že prvo leto v finalu končnice državnega prvenstva. S tem so si odbojkarice iz Sopota priborile pravico nastopa v ligi prvakinj. Čeprav so bile debitantke v tem tekmovanju, so se prebile do osmine finala, kjer jih je šele po zlatem nizu premagala Rabita Baku, v osmini finala pa so izpadle tudi leto dni pozneje, ko jih je zaustavil VakifBank Istanbul, s katerim bodo v skupini B igrale tudi v letošnji, svoji četrti sezoni igranja v ligi prvakinj. Turkinje so tega leta slavile v najmočnejšem evropskem klubskem tekmovanju. Med dvanajst najboljših evropskih klubov so se uvrstile tudi v sezoni 2013/4, spet pa je bila zanje usodna turška ekipa, tokrat Eczacibasi Istanbul, ki je to leto igral na zaključnem turnirju. V lanski sezoni je PGE Trefl Sopot, ki je bil v domačem državnem prvenstvu dvakrat prvak Poljske (2012, 2013), dvakrat drugi (2011, 2015) in enkrat tretji (2014) igral v pokalu CEV. Poljakinje so izgubile šele v finalu, kjer so po porazu v zlatem nizu morale priznati premoč ruske ekipe Dinamo Krasnodar. Na tej tekmi je bila glavna sodnica Slovenka Sanja Miklošič, tekmo pa je spremljajo 6120 gledalcev.

  Lastnik kluba Kazmierz Wierzbicki je hkrati tudi lastnik moške ekipe Lotos Trefl Gdansk, s katero bodo v letošnji sezoni v ligi prvakov igrali odbojkarji ACH Volleyja ter košarkarske ekipe Trefl Gdansk, ki že vrsto let igra v evroligi. Zanjo je pred leti igral Goran Jagodnik, letos je njen trener Zoran Martič.

  Trener Italijan, pomočnik Slovenec

  Poljske podprvakinje drugo leto vodi italijanski strokovnjak Lorenzo Micelli, njegov pomočnik je Vasja Samec Lipicer. Po lanski sezoni je nekaj nosilk igre zapustilo ekipo, odšle so v bogatejše evropske klube, toda kljub temu so jedro ekipe v glavnem uspele zadržati. Odšle so belgijska sprejemalka Charlotte Leys (Galatasaray, Turčija), organizatorka igre, sicer kapetanka poljske reprezentance Izabela Belcik (Chemik Police, Poljska), medtem ko se Falyn Fonoimoana iz osebnih razlogov po obveznostih v reprezentanci ZDA ni več vrnila v Sopot. Toda zato Poljakinje ne bodo nič slabše, kajti prišle so nizozemska reprezentančna sprejemalka Maret Balkestein-Grothues, srbska organizatorka igre Danica Radenković in ukrajinska sprejemalka Olga Savenčuk, ki je visoka 188 cm. Iz mladinske šole sta se prvi ekipi pridružili Magdalena Damaske, ki igra na sprejemu in prosta igralka Klaudia Kulig.

  Še vedno smo zelo aktivni v iskanju ene zelo dobre napadalke. Cilji kluba v skupinskem delu lige prvakinj je drugo mesto, kar v konkurenci VakifBanke in Novare ne bo ravno preprosto, v domačem tekmovanju se v obeh konkurencah želimo uvrstiti v finale, je o ciljih PGE Atom Trefl Sopota povedal Vasja Samec Lipicer.

  V letošnjem državnem prvenstvu so odbojkarice odigrale tri tekme. Vse tri v gosteh. Premagale so Rzeszow in v soboto Bydgoszcz, izgubile pa proti ekipi Chemic Police, ki je aktualni poljski prvak. Trener Micelli tekme običajno začenja z Danico Radenković na podaji, sprejemalkama Maret Balkestein-Grothues in Klaudio Kaczorowska, ki je poljska reprezentantka, blokerkama Američanko Brittne Cooper in Majo Tokarsko, korektorko Katarzyno Zaroslinsko in prosto igralko Agato Durajczyk, ki je tudi poljska reprezentantka. Sicer pa je na letošnjem evropskem prvenstvu igrali tudi Zuzana Efimienko.

  Napisal: Miha Štamcar

  Foto: http://galeria.trojmiasto.pl/

  Komentarji